Assosiated Press Άξιζε τελικά το biopic του Bob Marley;

Το «Bob Marley: One Love» έχει μεν πολλές αστοχίες, όμως διαθέτει το know how για να σε κεντρίσει.

Ας το παραδεχτούμε, ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να είναι 100% ευχαριστημένος με ό,τι πρόκειται να δει σε ένα biopic film, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό άτομο της μουσικής σκηνής όπως ο Bob Marley. Ο Ρασταφάρι της ρέγκε μουσικής, το είδωλο της Τζαμάικα και της παγκόσμιας ειρήνης. Ο άνθρωπος που προσέγγισε την μουσική νότα στις ψυχές των ανθρώπων με έναν διαφορετικό και πιο χαλαρό τρόπο, έκλεισε θέση στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά τους Queen στο Bohemian Rhapsody, τον Elvis και τον Maestro, Leonard Bernstein, για να μεταδώσει την μουσική του μαγεία στον 21ο αιώνα.

Το story της ταινίας Bob Marley: One Love, χρονολογείται στην Τζαμάικα των 70’s, σε μια πολιτική σκηνή που μύριζε εμφύλιο, και τον φτασμένο Nesta (όπως είναι το κανονικό του όνομα) να επιχειρεί μέσω μιας ειρηνικής συναυλίας να φέρει κοντά τον χωρισμένο στα δύο λαό της χώρας του. Η συγκεκριμένη του κίνηση, ωστόσο, θα κατακριθεί από αρκετούς συμπατριώτες του με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του ίδιου και των ανθρώπων του.

 

 

Η συναυλία τελικώς θα γίνει, αλλά τα γεγονότα που προηγήθηκαν θα τον οδηγήσουν στο Λονδίνο προκειμένου να βρει την ηρεμία και μια νέα ζωή που θα οδηγήσει σε μια νέα έμπνευση. Μια έμπνευση που μέσω της αναζήτησης νέου ήχου και πνεύματος της παγκόσμιας μουσικής σε συνάρτηση με την ρέγκε θα οδηγήσουν στην δημιουργία του άλμπουμ «Exodus» και από εκεί στην διεθνή καταξίωση. Μια γιγάντωση μέσα από την απλότητα και την γαλήνη των συναισθημάτων που ήθελε να μεταδώσει στον κόσμο, ο Bob Marley του σχεδόν ολόιδιου Kingsley Ben-Adir θα ακολουθήσει την καρδιά του και δεν θα τον εμποδίσει ούτε η πολύπλοκη σχέση του με την σύζυγό του, Rita (Lashana Lynch) ούτε και ο καρκίνος που θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του.

Αν η reggae ήταν άνθρωπος θα λεγόταν Bob Marley

Από δράμα ελάχιστα, επί σκηνής το κάτι άλλο

Όπως γράφτηκε και στον πρόλογο, ποτέ κανείς δεν θα είναι ικανοποιημένος στο 100% από ένα biopic drama, και το Bob Marley: One Love είναι ίσως ο ορισμός του παραπάνω ισχυρισμού. Ενδεχομένως εκείνοι που δεν γνωρίζουν τόσο πολλά για τον ίδιο τον Ρασταφάρι να μένουν ικανοποιημένοι από την «αγιοποιημένη» εικόνα του, η αλήθεια είναι όμως ότι το φιλμ τρέχει να αποκρύψει τις αποδεδειγμένα πολλές ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του πίσω από το τσιλ πνεύμα και το «μαν μου» που ακούμε σε κάθε διάλογο.

 

 

Με λίγα λόγια, μην περιμένεις να αισθανθείς τι είναι αυτό που μετέτρεψε τον Bob Marley σε επαναστάτη της μουσικής, ούτε και από πού πηγάζει το άστρο του -ούτε καν από τα ενοχλητικά flashbacks που μάλλον έχουν πολλές ακόμα κομμένες σκηνές γιατί δεν εξηγούν τίποτα απολύτως- ωστόσο η ηλεκτροπληξία που αισθάνεσαι κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή είναι σαν να βρίσκεσαι σε live του. Bob και οι Wailers δίνουν πραγματική συναυλία σε κάθε ευκαιρία που έχουν να τραγουδήσουν, να δημιουργήσουν και κυρίως να χορέψουν. Ίσως αυτό να είναι το μεγάλο ατού της ταινίας, δηλαδή η προσοχή στην λάμψη του Bob Marley επί σκηνής. 

Δέκα ατάκες του Bob Marley που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Αν είχε και το δραματικό κομμάτι σε πιο έντονο επίπεδο, ίσως να μιλούσαμε για ένα φιλμ που θα άφηνε εποχή. Δυστυχώς, όμως, η εμπλοκή της συζύγου Rita αλλά και του διάσημου γιου του, Ziggy Marley, στην παραγωγή μάλλον έπαιξαν ρόλο στην ωραιοποίηση του τζαμαϊκανού ειδώλου της μουσικής.

Στο cast της ταινίας που σκηνοθετεί ο Reinaldo Marcus Green του King Richard, πέρα από τους Kingsley Ben-Adir και Lashana Lynch, συμμετέχουν και οι James Norton, , Michael Gandolfini ενώ στους παραγωγούς είναι και ο Brad Pitt.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved