Οι επιστήμονες βρήκαν ποια υπήρξε η πιο βαρετή δεκαετία για τη μουσική

Και για να είμαστε και ειλικρινείς δεν συμφωνούμε και τόσο μαζί τους.

Το τι είναι «βαρετό» στη μουσική παραμένει τελείως υποκειμενικό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το κίνημα της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 είναι όμοιο με το χασμουρητό 80χρονης γιαγιάς, ενώ άλλοι αποτυγχάνουν να βρουν τι ακριβώς πήγε καλά με το πανκ της δεκαετίας του 1970. Άλλοι πάλι, ενδεχομένως να έλεγαν ότι η δεκαετία του 1980 δεν είχε τίποτα να προσφέρει και ότι όλα πήγαν στον κατήφορο αφού ο Rick Astley κυκλοφόρησε το «Never Gonna Give You Up».

Η αποκάλυψη των πολιτιστικών γεγονότων διαφορετικών εποχών συχνά περιλαμβάνει το να βυθιστείτε στη μουσική, η οποία, με τη σειρά της, αντανακλά τις επιλογές μόδας και τις επικρατούσες συμπεριφορές. Πολλές προσωπικότητες με επιρροή στη soul μουσική της δεκαετίας του 1960, συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, η Aretha Franklin εστερνίστηκε αυτό το σκοπό, συνδυάζοντας τη μουσική της ικανότητα με μια ένθερμη αφοσίωση στην κοινωνική δικαιοσύνη.

 

aretha franklin

 

Ενώ η συμμετοχή σε εκτενείς συζητήσεις για τις καλύτερες ή τις χειρότερες μουσικές δεκαετίες μπορεί να διαρκέσει ώρες, μέρες, μήνες ή και χρόνια, οι επιστήμονες επισημαίνουν μια συγκεκριμένη εποχή που θεωρήθηκε πιο μονότονη από άλλες. Οι επιστήμονες το 2015 εξέτασαν την εξέλιξη της ποπ μουσικής και παρατήρησαν ότι, τα τελευταία 50 χρόνια, η mainstream μουσική έχει γενικά διατηρήσει μία στυλιστική ποικιλομορφία, με εξαίρεση τη δεκαετία του 1980.

Με βάση την έρευνά τους, η οποία περιελάμβανε ανάλυση σχεδόν 17.000 μουσικά κομμάτια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σηματοδότησε την πιο ομοιογενή περίοδο στη μουσική τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό το επιστημονικό συμπέρασμα υποστήριξε ότι η έλλειψη ποικιλομορφίας, έκανε το στυλ μουσικής πιο μονότονο σε σύγκριση με όλες τις άλλες μουσικές δεκαετίες. Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, η δεκαετία του 1980 έχει επίσης θεωρηθεί μια από τις πιο εμβληματικές εποχές σε όλη τη μουσική ιστορία.Η δεκαετία του 1980 γέννησε μερικές από τις πιο διαρκείς επιτυχίες όλων των εποχών. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είδε την αναβίωση της ηλεκτρονικής και την άνοδο της synth-pop, από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήρθε ένα νέο ροκ κίνημα με τους Guns N' Roses, τους Def Leppard, τους Bon Jovi. H έρευνα αποκάλυψε επίσης ενδιαφέροντα μοτίβα το 1964, το 1983 και το 1991. Αυτά τα χρόνια έγιναν μάρτυρες σημαντικών ανατροπών στο τοπίο της ποπ μουσικής, που χαρακτηρίστηκαν από γρήγορες αλλαγές στα μουσικά στυλ. Το σύνολο δεδομένων αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στη μόδα από δεκαετία σε δεκαετία και τις ιστορικές μουσικές μεταβάσεις.

 

 

Για παράδειγμα, ο βρετανικός ήχος έφερε επανάσταση στην ποπ μουσική το 1964 και το 1983 έφερε την εποχή της νέας τεχνολογίας και των συνθεσάιζερ, και μέχρι το 1991, η ραπ και η χιπ-χοπ άρχισαν να επιβεβαιώνουν την κυριαρχία τους. Η τελευταία αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, εν μέρει επειδή τα είδη ραπ και χιπ-χοπ χαρακτηρίζουν συνήθως ελάχιστες αρμονίες.

Αν και η κοινή αντίληψη είναι ότι η ποπ μουσική τείνει να ακούγεται παρόμοια, τα δεδομένα λένε μια διαφορετική ιστορία – η σύγχρονη ποπ είναι τόσο διαφορετική όσο ποτέ. Επιπλέον, παρά τα επιστημονικά ευρήματα που υποδηλώνουν το αντίθετο, η δεκαετία του 1980 παραμένει ως μία από τις πιο αγαπημένες μουσικές δεκαετίες στην ιστορία. Τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τη ζωντανή γοητεία των πιασάρικων μελωδιών και των ηλεκτρονικών οργάνων της εποχής.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved