Η ωραιότερη ταινία του Tom Hardy έχει κάτι από Ποτοαπαγόρευση

Όταν ο Forrest Bandurant έκανε τις Αρχές να τρέχουν πανικόβλητες στο Lawless.

Η μεγαλύτερη είδηση που διαβάσαμε για τον Tom Hardy την χρονιά που έφυγε, δεν ήταν η νέα του ταινία ‘‘Bikeriders’’ με τον Austin Butler. Θα έλεγε κανείς ότι η μεγαλύτερη προσωπική του επιτυχία την περσινή χρονιά, ήταν οι νίκες που σημείωσε στο Brazilian Jiu Jitsu. Και μπράβο του εδώ που τα λέμε.

Ωστόσο είναι κάτι τέτοιες στιγμές που θυμόμαστε τις πολύ ωραίες ταινίες του και αυτές δεν είναι λίγες. Μία από τις ωραιότερες έρχεται κατευθείαν από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και παρουσιάζει την αληθινή οικογένεια Bandurant, μέσα από την ταινία Lawless. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του απογόνου της οικογένειας, Matt Bandurant, που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες στο βιβλίο του ‘‘The Wettest County in the World’’ και δίνει μία ενδότερη ματιά στην κομητεία Franklin του 1920 που γινόταν μαζική παραγωγή moonshine.

 

lawless00

 

To Lawless είναι ένα γουέστερν χωρίς να είναι γουέστερν. Έχει όλο αυτόν τον αέρα με παρανόμους και ποτό και σερίφηδες, αλλά τελικά έχει πολύ ωραιότερη ατμόσφαιρα. Πέρα από τον Tom Hardy, φυσικά, έχει και ένα σπουδαίο καστ. Jason Clarke στα πολύ καλά του, την υπέροχη Jessica Chastain, τον Guy Pearce που δίνει ρεσιτάλ σιχαμενιάς ως ο βασικός κακός, έναν αρκετά πιτσιρικά Shia LeBeouf αλλά και τον θρυλικό Gary Oldman. Αν η ταινία έβγαινε σήμερα, θα λέγαμε πως ο Tom Hardy έπαιξε τον εαυτό του. Είναι αλήθεια πως του πάει το macho man στοιχείο και το οποίο το είδαμε σε όλη του την μεγαλοπρέπεια όταν έπαιξε τον Alfie Solomons στο Peaky Blinders.

 

 

Στο Lawless λοιπόν βλέπει κανείς τον Forrest Bandurant του Tom Hardy, να μην δίνει την παραμικρή αναφορά σε άνθρωπο – είτε αυτός είναι με τους μεν, είτε είναι με τους δε. Πέρα όμως από την ωμή βία σε μία κομητεία που δείχνει να υπακούει μόνο στο νόμο του moonshine, υπάρχουν και διάφορα μαθήματα ηθικής που παραδίδει ο Forrest. Μπορεί να είναι εγκληματίας, αλλά φαίνεται η τιμή του να είναι πολύ πιο σημαντική για εκείνον από αυτούς που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν το νόμο. Οπότε όχι, δεν είναι απλά μία ταινία δράσης με καοϋμπόηδες του 20ου αιώνα. Είναι μία μάχη ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν φαίνονται πάντοτε αυτό που είναι στ’ αλήθεια. Από το παρελθόν της Jessica Chastain μέχρι το coming of age του μικρού αδερφού του Forrest που παίζει ο Shia LeBeouf, η ζωή είναι σκληρή για τους ανθρώπους την εποχής εκείνης και ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει με τους τρόπους που ξέρει.

 

 

Άλλωστε το Lawless κάνει από την αρχή ξεκάθαρο, πως η οικογένεια Bandurant έχει μάθει να επιβιώνει. Μήπως να την δεις σήμερα;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved