7 cult ταινίες για έσενα που σιχαίνεσαι τα Χριστούγεννα

Μπορεί και να έχουμε την ίδια διάθεση. Δες με τι θα ξεκινήσεις. 

Σε όλους αρέσουν τα Χριστούγεννα! Αλήθεια σε όλους; Είναι μία μεγάλη κατηγορία που δεν τα αντέχει και αυτό είναι η πραγματικότητα. Είναι όλοι εκείνοι που εκ πεποιθήσεως δεν τους αρέσουν τα Χριστούγεννα και άλλοι που μπορεί να χώρισαν, να έχασαν τη δουλειά τους και γενικά να πήγαν όλα τόσο στραβά που να μην έχουν καμία διάθεση να γιορτάσουν. Και τους καταλαβαίνουμε. Στην τελική, γιατί πρέπει να βάλω την καλή μου διάθεση με το ζόρι και να κάνω ότι όλα είναι τέλεια, επειδή είναι 25 Δεκεμβρίου; Άσε που είναι καταπιεστικό να έχεις συγκεκριμένα συναισθήματα με το ζόρι για να ταιριάζεις στο κλίμα. Όχι, δεν θέλουμε να ταιριάξουμε πουθενά και για αυτό βρήκαμε και τις αντίστοιχες ταινίες που θα μας βοηθήσουν σε αυτό. Ταινίες που θα είναι ιδανικά για να στο δικό σου not Christmas mood.

 


My Night at Maud's (1969)

Είμαστε μόλις λίγες μέρες μακριά από το 2024 και έτσι είναι βέβαιο ότι θα αναλύσεις κάθε απόφαση που έχεις πάρει μέχρι αυτή τη στιγμή - αυτό το μήνυμα που έστειλες ή τα email εργασίας που αποφεύγεις ή τον πρώην σου. Δες το My Night at Maud's. Η ουσιαστική φιλοσοφική εισβολή του Éric Rohmer το 1969 στα μυριάδες μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει η ζωή και οι σχέσεις λαμβάνει χώρα σε έναν έντονο ασπρόμαυρο χειμώνα χωρίς τη συνηθισμένη λάμψη των διακοπών. Ο αυστηρός καθολικός Jean-Louis (Jean-Louis Trintignant) μόλις μετακόμισε σε μια νέα πόλη όταν συναντά μια όμορφη νεαρή γυναίκα στην εκκλησία και χωρίς να τη γνωρίζει, ορκίζεται να την κάνει γυναίκα του. Αλλά μετά από μια τυχαία συνάντηση με έναν παλιό φίλο, ο Jean-Louis περνά τη νύχτα με μια άλλη γυναίκα, την αινιγματική Maud, μια αισθησιακή και τολμηρή διαζευγμένη που απειλεί να ανατρέψει τις άκαμπτες ηθικές αρχές του.

 

 

Bell, Book, and Candle (1958)

Το It’s a Wonderful Life μπορεί να είναι η πιο γνωστή ταινία του Jimmy Stewart, αλλά δεν είναι η καλύτερή του αν δεν έχεις γιορτινή διάθεση. Κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 1958 και επικεντρώνεται στη σχέση μιας σύγχρονης μάγισσας (Kim Novak) με τον γείτονά της (James Stewart) και τις προσπάθειές της να ξεφορτωθεί την αρραβωνιαστικιά του. Ένα διαφορετικό love story για εσένα που μπορεί να μην σου αρέσει και τόσο ο κλασικός ρομαντισμός.

 


Night of the Comet (1984)

Σκηνή: Η Γη περνά από την ουρά ενός κομήτη 11 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και εξαφανίζει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Δύο αδερφές, η Ρετζίνα και η Σαμ, μένουν για να σώσουν τον πλανήτη και να πολεμήσουν τους άλλους επιζώντες, που έχουν μετατραπεί σε ζόμπι. Παράλληλα, πρέπει να πάνε για ψώνια και να παίξουν βιντεοπαιχνίδια. Η ταινία Night of the Comet του 1984 από τον Thom Eberhardt είναι μια πολύ καλή ταινία της δεκαετίας του '80 που αποτυπώνει όλο το χάος των διακοπών με ένα εκπληκτικό χιούμορ και χωρίς να ασχολείται πραγματικά με τις διακοπές.

 

 

'R Xmas (2001)

Ενώ ορισμένες από τις ταινίες αυτής της λίστας είναι διασκεδαστικές και χαλαρές, αυτό δεν συμβαίνει με την ταινία «R Xmas», που αναφέρεται ως ένα κατεξοχήν ριμέικ του A Christmas Carol του Abel Ferrara και διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη το 1993. Τα πρώτα 20 λεπτά της ταινίας σκιαγραφούν ένα ευκατάστατο ζευγάρι Λατίνων που θέλει να αγοράσει την τέλεια «Party Girl» κούκλα για την κόρη τους. Φυσικά, τα σχέδιά τους διακόπτονται όταν η πραγματικότητα της άλλης τους ζωής καταλαγιάζει: Ο σύζυγος, έμπορος ναρκωτικών απαγάγεται από έναν διεφθαρμένο αστυνομικό, ενώ η γυναίκα του αναγκάζεται να συγκεντρώσει τα λύτρα για να τον αφήσει ελεύθερο.

 

 

Eyes Wide Shut (1999)

Τα τελευταία χρόνια, το Eyes Wide Shut του Stanley Kubrick έχει γίνει ένα ανατριχιαστικό cult κλασικό έργο για τις διακοπές. Από τα αστραφτερά κόκκινα και πράσινα φώτα της γύρω από κάθε γωνιά μέχρι τα ράφια που είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν από παιχνίδια, είναι δύσκολο να υπάρχει άλλη ταινία που κάνει τις διακοπές να φαίνονται τόσο καταπιεστικές - και καταναλωτικές - όπως αυτή. Το Eyes Wide Shut ακολουθεί τον πλούσιο Δόκτορα Bill Hartford αφού η σύζυγός του Alice παραδέχεται ότι έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις για έναν άλλο άντρα. Νιώθοντας ότι απειλείται η αρρενωπότητά του, ο Μπιλ αποκτά εμμονή με τη δική του σεξουαλική επαφή.

 

 

Black Christmas (1974)

Ο Bob Clarke, σκηνοθέτης και των Black Christmas του 1974 και του A Christmas Carol του 1983, πρέπει να έχει μερικές ενδιαφέρουσες - αν όχι αντικρουόμενες - ιδέες για τις διακοπές. Αλλά είναι τα πλούσια κόκκινα και οι κατάφυτες λεπτομέρειες του πρώτου σε συνδυασμό με τον αιματηρό φόνο που έρχονται σε πιο έντονη αντίθεση με το πνεύμα των γιορτών της γέννησης και της ανανέωσης. Σε αυτήν την ταινία τρόμου μιας γιορτινής ταινίας, ένας άγνωστος τρομοκρατεί ένα σπίτι της φυλής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, κάνοντας τρομακτικά τηλεφωνήματα και σκοτώνοντας τα κορίτσια ένα προς ένα. Ενώ ήταν το Halloween του John Carpenter που έκανε δημοφιλή το τροπάριο του «τελικού κοριτσιού» του τρόμου, η πρωταγωνίστρια των Black Christmas Jess είναι εξίσου σημαντική.

The Box (2009)

Μπορεί να γνωρίζεις τον Richard Kelly ως τον σκηνοθέτη πίσω από το άγριο cult κλασικό Donnie Darko ή το απολύτως ενοχλητικό (και επίκαιρο) Southland Tales, αλλά μάλλον δεν είσαι εξοικειωμένος με το The Box, το οποίο είναι παρεμπιπτόντως η πιο περίεργη ταινία διακοπών σε αυτή τη λίστα. Η τελευταία ταινία του Kelly είναι ένας ασφυκτικός παράλογος εφιάλτης σαν τη Ζώνη του Λυκόφωτος που ακολουθεί ένα ζευγάρι των προαστίων και το μικρό τους παιδί αφού λάβουν ένα ξύλινο κουτί ως δώρο από έναν αινιγματικό άγνωστο. Το κουτί υπόσχεται να δώσει στην οικογένεια με 1 εκατομμύριο δολάρια με το πάτημα ενός κουμπιού. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά όσο φαίνονται.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved