Batman TAS: Κάτι παραπάνω από ένα καρτούν

Η σειρά που μας μεγάλωσε βγαίνει σήμερα στο Netflix και θυμόμαστε γιατί την λατρεύουμε.

Όποιος υπήρξε παιδί στα 90’s, έζησε και πολύ όμορφες στιγμές μπροστά στην τηλεόραση. Η ποικιλία τω καρτούν της εποχής είχε, ομολογουμένως, κάτι πολύ ανώτερο από κάθε άλλη δεκαετία. Ο συνδυασμός των υπέροχων και απλών γραφικών, οι συναρπαστικές ιστορίες, κυρίως όμως το περιεχόμενο το οποίο μπορούσε να προσελκύσει ακόμα και ενήλικες, δημιούργησαν ένα legacy πολύ ανώτερο για την εποχή του.

Gargoyles, Transformers, Masters of the Universe, Captain Planet μέχρι Spider-Man, X-Men και όλη η υπόλοιπη τελειότητα της Marvel, είναι μερικά προγράμματα με τα οποία ανδρωθήκαμε και αποτελούν τους λόγους που πάθαμε superhero-mania τώρα που μεγαλώσαμε, περιμένοντας τα αγαπημένα μας καρτούν να βγουν κάποια στιγμή σε live-motion έκδοση.

Ωστόσο, μην γελιόμαστε, το Batman: The Animated Series ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα βήμα πιο πάνω από όλες τις υπόλοιπες καρτούν σειρές, όσα χρόνια και αν περάσουν.

 

 

Το έπος των Bruce Timm, Paul Dini και Eric Radomski που ξεκίνησε το 1992 από το Fox Kids και αποτέλεσε αφετηρία τόσων ακόμα σίκουελ σειρών (βλ. Batman Beyond) και spin-offs (Superman: TAS, Justice League/Unlimited) είναι από τους κορυφαίους λόγους που ο Μπάτμαν σήμερα θεωρείται ο πιο αγαπητός superhero στην ιστορία των κόμικς.

Ύστερα ήρθε ο Κρίστοφερ Νόλαν με το Dark Knight Trilogy και τα άλλαξε πάλι όλα.

Η κορυφαία, λοιπόν, σειρά κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, είναι από σήμερα στον «ουρανό» του ελληνικού Netflix, και εμείς θυμόμαστε τους λόγους που θα μόλις γυρίσουμε από το γραφείο θα στηθούμε μπροστά από την οθόνη και θα θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια.

 

Ο Μπάτμαν σε σκοτεινή έκδοση ντετέκτιβ

Ο Ρας Αλ Γκουλ δεν έχει άδικο που αποκαλεί τον Μπάτμαν, «ντετέκτιβ» κάθε φορά που τον συναντάει στη σειρά. Διότι στο Batman: TAS, ο Σκοτεινός Ιππότης πέρα από το να σπάει στο ξύλο τους εγκληματίες που τρομοκρατούν την Γκόθαμ, είναι ένας τύπος που εξακριβώνει υποθέσεις και μυστήρια.

 

AP860337081174

 

Μοιράζει το χρόνο του στον σκοτεινό σκοπό του, μεταξύ των δρόμων της πόλης και τις υπόλοιπες κάθεται με τις ώρες μπροστά στο Batcomputer, αναλύει τις καταστάσεις, διασταυρώνει στοιχεία και, σαν τον Σέρλοκ Χολμς, φτάνει στην επίλυσή τους, δίνοντάς μας, πάντα μια γερή δόση αδρεναλίνης. Είτε ως Μπάτμαν, είτε ως Μπρους Ουέιν, ο ήρωας είναι πάντα εκεί για να φτάσει στην επίλυση μυστηρίου κατά την διάρκεια των 85 συναπτά επεισοδίων της σειράς. Δεν τα λες και λίγα.

Η τελευταία ταινία Μπάτμαν ήταν ό,τι κοντινό στο ντετέκτιβ στιλ.

Το All Star ντουέτο στον πρωταγωνιστικό θώκο

Η νοσταλγία και μόνο που θα ξανακούσουμε τη φωνή του Κέβιν Κόνροϊ, του εμφατικού Μπάτμαν των κινουμένων σχεδίων είναι μεγάλη, ειδικά από τη στιγμή που πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή. Μια φωνή που όχι μόνο έντυσε τον ήρωα για τα χρόνια της σειράς, αλλά επεκτάθηκε και στα επόμενα πρότζεκτ που ακολούθησαν (σειρές και videogames), μέχρι στο σημείο που έπαιξε και σε live-motion έκδοση τον ήρωα, στη σειρά του THE CW, Batwoman.

 

 

Βέβαια, το πραγματικά μεγάλο μέλος του cast ακούει στο όνομα του Μαρκ Χάμιλ. Ο Λουκ Σκαϊγουόκερ συνδέθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον με την φωνή του Τζόκερ, πολύ παραπάνω ίσως και από τον Τζακ Νίκολσον που τον υποδύθηκε στην ταινία Μπάτμαν του 1989, ως ο Τζόκερ που δεν έπαιξε όμως ποτέ τον Clown Prince of Crime στην πραγματικότητα. Ε και; Η φωνή του, η ανατριχιαστική χροιά της σε συνδυασμό με το εμφατικό γέλιο του μας κάνουν ακόμα να βλέπουμε εφιάλτες.

Το ντουέτο Κόνροϊ-Χάμιλ συνεχίστηκε για χρόνια, σε τόσα και άλλα τόσα πρότζεκτ, σαν συνάρτηση της σχέσης μίσους και αλληλεξάρτησης των Μπάτμαν-Τζόκερ από τα κόμικς μέχρι την μεγάλη οθόνη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρωταγωνίστησαν μαζί και στην solo ταινία Batman: The Mask of the Phantasm.

 

H προπόνηση που μετέτρεψε τον Robert Pattinson σε Batman

Οι supervillains είχαν επιτέλους αναγνώριση

Σε μια εποχή που ακόμα η τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν δεν είχαν εξυψώσει την έννοια του supervillain με τις ερμηνείες των Ρας Αλ Γκουλ, Τζόκερ και Μπέιν, το Batman:TAS έκανε τους main antagonists σημαντικά γρανάζια της σειράς. Δεν ήταν τύποι για να βοηθήσουν στην πλοκή, είχαν δικό τους χώρο κατά τη διάρκεια της ιστορίας, από τους πιο γνωστούς (π.χ. Τζόκερ ή Μίστερ Φριζ) μέχρι τον Κλέιφεϊς, τον Κλοκ Κινγκ ή τον Κίλερ Κροκ.

Κάθε supervillain, ήταν εκεί για να βάζει στον Σκοτεινό Ιππότη διαφορετικού επιπέδου δυσκολία τη φορά, ουσιαστικά εξυψώνοντάς τον στα μάτια μας.

 

Γιατί ο Tim Burton «εγκατέλειψε» τον Batman

Και μερικές αλήθειες πίσω από την σειρά

Το Batman: TAS μπορεί στα μάτια μας να είναι η τέλεια καρτούν σειρά για μικρούς και μεγάλους, έχει όμως, όπως και κάθε άλλο έπος, τις περίεργες στιγμές του. Διαβάστε στο παρακάτω άλμπουμ μερικές από τις άγνωστες ιστορίες πίσω από τη σειρά:

 

 

Το Batman: The Animated Series παίζει ήδη στο Netflix με 65 μάλιστα επεισόδια.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved