Το «Sly» παρουσιάζει την πιο όμορφη πλευρά του Sylvester Stallone

Η ιστορία του ανθρώπου πίσω από τον action hero είναι αυτή που αξίζει να γνωρίσεις.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το παρελθόν του Sylvester Stallone. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τα διάφορα ιστορικά-κινηματογραφικά στοιχεία του Rocky, που τα ψάχνουν οι σινεφίλ και τα πετάνε σε άκυρες στιγμές στις παρέες τους. Ότι ο Sly έγραψε το αρχικό σενάριο σε τρεις μέρες ή ότι του προσέφεραν χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν τα δικαιώματα. Και όχι. Δεν τα έδωσε ποτέ.

Το Sly ως biopic είναι ο άνθρωπος πίσω από τον ήρωα. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να το θέσω διαφορετικά. Και ο Stallone, δείχνει τουλάχιστον, να είναι υπέροχος άνθρωπος καθότι οι πραγματικά ευγενικοί στην ψυχή, φαίνονται στις λεπτομέρειες της ζωής τους. Υπάρχει μία απίστευτη ροή ανάμεσα στην προσπάθεια του Stallone να εδραιωθεί στον κινηματογράφο και στην προσπάθεια να κερδίσει την αγάπη του πατέρα του. Το δεύτερο, είναι κάτι που ίσως δεν κατάφερε ποτέ στη ζωή του και από το ντοκιμαντέρ φαίνεται ξεκάθαρα ότι τον πονάει μέχρι σήμερα.

 

 

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που ο Sylvester Stallone είναι τρομερά συμπαθής σε άντρες και γυναίκες. Οι συνηθισμένοι λόγοι είναι εξίσου απλοί. Έχει παίξει τον Rambo και τον Rocky, καθώς και μία σειρά και από άλλες ταινίες, που ακόμη και αν οι κριτικοί χαρακτήρισαν flops, για εμάς είναι κομμάτι της εφηβείας μας. Οι γυναίκες τον έβρισκαν πάντα ωραίο. Κάποιες και καλό ηθοποιό, αλλά νομίζω ότι τον εκτιμούν περισσότερο τώρα που τον είδαν να εξελίσσεται σαν ηθοποιός. Και αυτό εδώ, είναι το δυσκολότερο κομμάτι που καλέστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει ο Stallone. Την αναγνώριση. Το πιο θεαματικό και αυτό που συνεχίζει να μας εμπνέει, είναι ότι δεν το έβαλε κάτω.

Ο Stallone -και αυτό δεν εμφανίζεται πλήρως στο biopic- είναι ένας άνθρωπος που γνώρισε φοβερό ρατσισμό. Τον έχουν αποκαλέσει άχρηστο, του έχουν πει δεν θα κάνει ποτέ τίποτα στον κινηματογράφο, τον έχουν κοροϊδέψει για τον τρόπο που μιλούσε (σ.σ.: το οποίο επεξηγείται στην ταινία) και θεωρούσαν τα σενάρια του αστεία. Ο Sly έχει γράψει αμέτρητα σενάρια στη ζωή του που κάποια δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Όμως οι προσπάθειες του Rocky να καταφέρει να κερδίσει στο ρινγκ, είναι ουσιαστικά οι δικές του προσπάθειες να κερδίσει στον κινηματογράφο και τη ζωή. Γι’ αυτό και αυτές οι ταινίες είναι τόσο ειλικρινείς. Έχουμε ξαναπεί και σε παλιότερο κείμενο, πως το action movie γύρω από τα Rocky, είναι κάτι που προέκυψε λόγω της τάσης των 80s. Ο Rocky Balboa είναι ένας δραματικός ήρωας. Είναι αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν σήμερα white trash και έκανε τρελές θυσίες για να κερδίσει.  Αντιστοίχως ο John Rambo -του First Blood- είναι απλά ένας βετεράνος του Βιετνάμ με PTSD που η αστυνομία τον προκαλεί δίχως λόγο. Αυτοί οι χαρακτήρες, είναι δραματικοί χαρακτήρες και ο Sly, τους ενσάρκωσε με επιτυχία γιατί το δράμα είναι πρωταγωνιστής στη ζωή του. Και ακόμη και αν έχεις πολλά να πεις για τον Sly τον ηθοποιό, τι μπορείς να πεις για τον Sly τον πατέρα που έχει χάσει τον γιο του στα 37 του;

 

 

Ειδικότερα, ο Sly έμαθε να κάνει στη ζωή αυτό ακριβώς για το οποίο μιλούσε στο γιο του στο ‘‘Rocky Balboa’’. Να δέχεται χτυπήματα και να συνεχίσει να προχωράει μπροστά. Μπορεί το action star παρελθόν μέχρι σήμερα, να θόλωνε την κρίση μερικών σχετικά με τον Stallone, αλλά η κριτική είναι πιο απλή από ότι φαντάζεται κανείς. Είναι ένας καλός ηθοποιός, με δημιουργικό σενάριο, που έχει παίξει σε κορυφαίες ταινίες και σε κάποιες που δεν θα ήθελε να θυμάται. Ποιος μεγάλος ηθοποιός δεν το έχει βιώσει αυτό; Νομίζω όλοι. Η πραγματική έμπνευση του Sly ωστόσο, εκτός από τη δική του ζωή, είναι όλοι εκείνοι που δεν έχουν φωνή αλλά πάντα έψαχναν για μία θέση στον ήλιο.

 

Διάβασε επίσης: Πόσο εύκολα ξαναβλέπεις το First Blood;

 

Και αυτή η ιστορία, προσωπικά πιστεύω, πως έχει happy ending. Ο Sly αναγνωρίστηκε. Έγινε συνώνυμο μιας πόλης στην οποία δεν έζησε καν, εξαιτίας του ήρωά του. Έκανε καριέρα, έβγαλε χρήματα, έγινε ξανά πατέρας τρεις φορές και ο αγαπημένος του «φίλος», ο Rocky Balboa, προτάθηκε μέχρι και για Όσκαρ.

 

 

Αυτό κάνει και το Sly. Δείχνει την πορεία ενός μαχητή προς την αναγνώριση και την κατάκτηση. Το Sly είναι αυτό που λέμε «μια μικρή υπενθύμιση στο νεότερο εαυτό μου», ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις νίκες του σήμερα, όπου ένας γέρος πολεμιστής κοιτάζει τις προκλήσεις χαμογελώντας και βλέπει ότι τα κατάφερε και στέκεται ακόμα. Είναι ένα ενδιαφέρον και άκρως συγκινητικό biopic που δίνει αξία στον Sylvester Stallone που ίσως κάποιοι δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα.

Και ο Sly είναι απλά υπέροχος.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved