Η αγαπημένη ταινία του Bob Dylan τιμάει τον Martin Scorsese

Μεταξύ τους υπήρχε πάντα ένας αμοιβαίος σεβασμός. Και δεν το έκρυψαν ποτέ. 

Ένας αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ του Bob Dylan και του Martin Scorsese φαίνεται να υπάρχει εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες. Και οι δύο δεξιοτέχνες της τέχνης τους, ο θρυλικός λαϊκός τραγουδοποιός και ο αγαπημένος σκηνοθέτης έχουν επικαλυφθεί σε πολλά έργα κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας τους, αν και σχεδόν δεν έχουν μιλήσει. Ωστόσο, ο θαυμασμός μεταξύ των δύο είναι μεγάλος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Scorsese ανέλαβε το δύσκολο έργο να προβάλει την αποχαιρετιστήρια συναυλία των The Band με το ‘‘The Last Waltz’’. Η ζωντανή εκπομπή περιλάμβανε μια σειρά από guest εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Bob Dylan, ο οποίος παραλίγο να εκτροχιάσει ολόκληρη την ταινία. Ο Dylan πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση ότι δεν ήθελε να εμφανιστεί στην ταινία, κάτι που προκάλεσε προβλήματα στον Σκορσέζε, δεδομένου ότι η Warner Bros είχε χρηματοδοτήσει την ταινία με βάση τον όρο ότι ο Dylan θα παρουσιαζόταν στην ταινία.

Ευτυχώς, ο Dylan άλλαξε γνώμη και ενέκρινε τη χρήση δύο τραγουδιών στην ταινία. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, φαινόταν ότι δεν υπήρχε κακό αίμα μεταξύ των δύο, καθώς ο Scorsese σκηνοθέτησε το ''No Direction Home: Bob Dylan'', το πρώτο από τα δύο ντοκιμαντέρ για τον μουσικό. Ο θαυμασμός του Scorsese για τον Dylan σίγουρα δεν είναι μονόπλευρος. Στην πραγματικότητα, ο Dylan είχε δηλώσει κάποτε μια κλασική ταινία του Scorsese ως την αγαπημένη του ταινία όλων των εποχών – το θρησκευτικό έπος του 1988, ‘’The Last Temptation of Christ’’. Σε σενάριο Paul Schrader, η ταινία όπως γνωρίζουμε από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, είχε κεντρικό πρωταγωνιστή τον Willem Dafoe, αλλά και τους Harvey Keitel, Barbara Hershey και David Bowie.

 

 

Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης το 2016, στην οποία φαίνεται ότι παρευρέθηκε ο Scorsese, ο Dylan μίλησε για την αγάπη του για την ταινία. «O Martin Scorsese υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο και είναι ίσως ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Η αγαπημένη μου ταινία, του το είπα πριν, είναι ο «Τελευταίος Πειρασμός». Παρά την αγάπη του Dylan για την παραγωγή ταινιών του και τις κινηματογραφικές σκέψεις του Scorsese για τον τραγουδιστή, οι δυο τους είχαν ελάχιστη επαφή όλα αυτά τα χρόνια. Σε μια συνέντευξη γύρω από την κυκλοφορία του δεύτερου ντοκιμαντέρ του για τον Dylan, ο σκηνοθέτης αποκάλυψε: «Τελευταία φορά που είδα τον Dylan ήταν σε ένα μεγάλο δείπνο για την Armani, πριν από 20 χρόνια. Τον συνάντησα μερικές φορές με τον Robbie Robertson».

Ίσως οι δρόμοι τους ξανασυναντηθούν. Ακόμη και τώρα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved