Past Lives: Όταν τα βλέμματα και η σιωπή μιλούν για έρωτα

Επιτέλους ένα φιλμ που μιλάει για συναισθήματα και τα λόγια είναι πραγματικά περιττά.

Ανεκπλήρωτοι έρωτες και ατυχείς συγκυρίες. Τελικά όλα στη ζωή, ιδιαίτερα η δημιουργία σχέσεων είναι θέμα timing και διαφόρων -νοητών- ευθυγραμμίσεων της καρδιάς. Είναι εύκολο να λέμε «δεν υπάρχει “δεν θέλω, αλλά δεν μπορώ”» ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα των καιρών που ζούμε αποδεικνύει το αντίθετο, όσο ρομαντικές ψυχές και αν είμαστε. Αυτό το «What If», ωστόσο, είναι ένα συναίσθημα που θα κυκλοφορεί έντονα στις σκέψεις μας, ακόμα και αν αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Στο «Past Lives», όμως, το ρομαντικό δράμα που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους και αποτελεί ντεμπούτο της θεατρικής συγγραφέως, Celine Song, μιλάει για την αναζήτηση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα από τα σχολικά χρόνια, μιας σχέσης που «χτιζόταν» κάθε μέρα και περισσότερο, αλλά οι καταστάσεις της ζωής των δύο πρωταγωνιστών τους ανάγκασαν να ζήσουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Όσο όμως η φλόγα παραμένει αναμμένη και υπάρχει η περιέργεια για το «πώς θα ήταν;», ο ανεκπλήρωτος αυτός έρωτας είναι προορισμένος να ανοίξει τα φτερά του. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της ταινίας.

 

 

Η πλοκή

Το story ακολουθεί (κυρίως) τη ζωή της Na Young και του Jung Hae Sung, δύο συμμαθητών που μέσα από την καθημερινή τριβή και την παρέα δένονται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να ερωτευτούν. Ο νεανικός αυτός έρωτας ωστόσο θα διακοπεί απότομα, ύστερα από την απόφαση των γονιών της Na Young να μεταναστεύσουν στον Καναδά.

Οι δυο πρωταγωνιστές ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, ο νεανικός τους ενθουσιασμός, όμως, και τα αυθόρμητα-δυναμικά συναισθήματα του ενός για τον άλλον κρατούν την επικοινωνία ανοιχτή και μια φλογερή επιθυμία. Η μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει είναι αποτρεπτικός παράγοντας επανένωσης, με αποτέλεσμα το ειδύλλιο να θαφτεί στο υποσυνείδητο και οι δυο τους να αναζήσουν αλλού την αγάπη. Το reunion όμως είναι γραφτό να γίνει και η επανένωση θα φέρει στην επιφάνεια όσα δεν ειπώθηκαν εδώ και 24 χρόνια που οι δυο τους ζουν ξεχωριστά.

 

Όταν μιλάνε τα μάτια

Τα λόγια διαμορφώνουν την πλοκή και το συναίσθημα στις ταινίες, τα μάτια και η σιωπή, όμως, είναι αυτά που κάνουν κουμάντο στην πραγματική ζωή. Αυτή η εκκωφαντική σιωπή παίρνει για πρώτη φορά τόσο έντονα τα ηνία σε κάποιο δραματικό φιλμ, αποτυπώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ως την μοιραία τους επανένωση τον κρυφό πόθο για την ολοκλήρωση του «What If».

 

230621133729 past lives still 2

 

Ακόμα και ένας μορφασμός ή μια βαθιά επιθυμία στα μάτια των δύο πρωταγωνιστών - οι ηθοποιοί Greta Lee και Teo Yoo- να ανακαλύψουν το ανεκπλήρωτο, είναι μια δυναμική προσέγγιση που έρχεται να ταυτιστεί με πολύ κόσμο. Εδώ που τα λέμε, όλοι μας έχουμε από ένα ερωτικό «What If» στη ζωή μας.

Μετά από ένα φιλμ, όμως, με τόσο έντονες ματιές και «θορυβώδη» σιωπή, ίσως να αναρωτηθείς πολύ παραπάνω για όλα όσα κρύβεις μέσα σου και ψάχνουν μια αφορμή να βγουν στην επιφάνεια.

Εκτός και αν ήδη κατοικούν στις σκέψεις σου και δεν τα έχεις πάρει ακόμα χαμπάρι.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved