Getty BECKHAM: 4.5 ώρες γεμάτες αστερόσκονη, σταριλίκι και νοσταλγία

Ο έρωτας με την Βικτόρια, η κατάθλιψη, το brand Μπέκαμ και το αγόρι Ντέιβιντ που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα.

Μπορείς σε -κάτι περισσότερο από- 4 ώρες να καταγράψεις τη ζωή του Ντέιβιντ Μπέκαμ; Αυτό ήταν το στοίχημα του docuseries με αφορμή τη ζωή του Βρετανού superstar που έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 04 Οκτωβρίου. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ένα τεράστιο brand. Οτιδήποτε πιάνει γίνεται χρυσός, κάτι που το παραδέχεται η σύζυγός του, Βικτόρια. Είναι τα golden balls του Ντέιβιντ κάτι σαν το χέρι του Μίδα αλλά στην πιο pop culture εκδοχή τους. Το όνομα του Ντέιβιντ Μπέκαμ το γνωρίζουν άπαντες. Δεν έχει σχέση αν μεγάλωσες στα 90s με την αρμάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ή αν θυμάσαι τον Ιγκόρ Σιπνιέφσκι να τον κάνει «γιο-γιο» στο «Θέατρο των Ονείρων». Με οτιδήποτε κι αν ασχολείσαι το ξανθό αγόρι με τα καλύτερα κουρέματα που αργότερα ωρίμασε και έγινε ένας γοητευτικός άνδρας με τατουάζ, βρίσκεται συνέχεια μπροστά σου.

 

 

Αλήθεια, όμως, πόσα γνωρίζεις για τον Μπεκς; Θεωρητικά θα πρέπει να ξέρουμε τα πάντα. Πληροφορίες για τη ζωή του Ντέιβιντ και της Βικτόρια, μας βομβαρδίζουν συνεχώς. Το ζευγάρι πουλάει και εμείς, παρότι δεν το παραδεχόμαστε, θέλουμε να μαθαίνουμε τα πάντα για εκείνους. Σαν να αισθανόμαστε πως γινόμαστε κι εμείς κομμάτι της κληρονομιάς τους. Αλλά στην πραγματικότητα, ίσως να μην ξέρουμε τίποτα. Διότι στο ντοκιμαντέρ «BECKHAM» ξετυλίγονται κομμάτια της ζωής και της ψυχοσύνθεσης του Άγγλου που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ γεννήθηκε για να παίζει ποδόσφαιρο. Ζει για το άθλημα. Δεν μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του μακριά από το χορτάρι. Έχουμε αναφερθεί ήδη στο πόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι και το πώς το lifestyle του επισκίασε τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Στο ντοκιμαντέρ μαθαίνουμε το τι σημαίνει για την Αγγλία και το Μάντσεστερ ο Μπεκς. Σε μία πόλη που οι μουσικές μπάντες ήταν οι superstars, ξαφνικά εμφανίζεται ο Ντέιβιντ και τους «καταπίνει». Τους εξαφάνισε με την αστερόσκονή του και όλοι ήθελαν να γίνουν σαν τον Ντέιβιντ. Τα παιδιά μιμούνταν οτιδήποτε έκανε αυτό το ξανθό αγόρι. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στον ρόλο που έπαιξε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη ζωή του. Αυτή η πατρική φιγούρα, ο προπονητής που σεβάστηκε περισσότερο στην καριέρα του, εκείνος ο χωρισμός το 2003 που του στοίχησε. Παρεμπιπτόντως το 2003 ο προπονητής της Γιουνάιτεντ έφερνε στο Μάντσεστερ τον Κριστιάνο Ρονάλντο, δίνοντάς του το «7». Ο «τσιχλάκιας» έβλεπε μακριά και ήδη είχε αποφασίσει για τη μετάβαση, κάτι που δεν αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ. Πέρα από την αξιοσημείωτη και σπουδαία καριέρα του πρώην αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας, μαθαίνουμε για την πιο σοκαριστική χρονιά του Μπεκς. Από το Μουντιάλ του 1998, την κόκκινη κάρτα στο ματς με την Αργεντινή, τον ξεφτιλισμό και τις επιθέσεις που τον οδήγησαν την κατάθλιψη, στην αποθέωση του 1999 και την κατάκτηση του τρεμπ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από την ατίμωση στη λύτρωση.

 

 

Το κάρμα με την Βικτόρια Άνταμς

Πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά; Ο Μπέκαμ, ναι. Σου έχει συμβεί ποτέ να δεις ένα κορίτσι και να πεις «εγώ αυτή θα την παντρευτώ». Στον Μπέκαμ, ξανά ναι. Ο έρωτας με τη Βικτόρια Άνταμς, μετέπειτα Μπέκαμ, είναι βγαλμένος μέσα από τα παραμύθια. Ή έτσι μας διηγούνται την ιστορία, τέλος πάντων. Ο Ντέιβιντ οδηγούσε 4 ώρες για να είναι έστω και 10 λεπτά μαζί της. Ήταν εθισμένος με το μέλος των Spice Girls. Ο Γκάρι Νέβιλ, κολλητός και συμπαίκτης του, δεν μπορούσε να το πιστέψει όλο αυτό. Ο Ντέιβιντ χωρίς την Βικτόρια ίσως να μην είχε γίνει ποτέ αυτό που βλέπουμε σήμερα. Δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς εκείνη. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε μια πιο γήινη Βικτόρια. Καμία σχέση με τη σνομπαρία που έχουμε στο μυαλό μας. Ωστόσο όταν όλα περνάνε από το φίλτρο της σκηνοθεσίας και του σεναρίου, δεν ξέρεις τι να πρωτοπιστέψεις. Η Βικτόρια παρουσιάζεται ως τη γυναίκα που έκανε πάντα υποχωρήσεις. Κρατάμε τις επιφυλάξεις μας.

Ο Ντέιβιντ ως brand

Μετά τη φυγή του από το Μάντσεστερ και τη μετακόμισή του στους γκαλάκτικος της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντέιβιντ αγκάλιασε το σταριλίκι του. Δεν έπαιζε πλέον για την αγαπημένη του ομάδα αλλά για ένα σύνολο που θύμιζε τους Beatles. Περιοδείες σε όλο τον πλανήτη και τα έσοδα να είναι καλά. Το άνοιγμα στην Ασία ήταν επιβεβλημένο, το ποδόσφαιρο πήγε σε δεύτερη μοίρα και φυσικά το άθλημα τούς τιμώρησε. Αλλά ο Μπέκαμ ήταν κάτι σαν τον Έλβις Πρίσλεϊ. Πούλαγε σαν τρελός και η μετακόμισή του στο Λος Άντζελες ήταν το βήμα που έκανε χαρούμενη την Βικτόρια Μπέκαμ και φούσκωσε το λογαριασμό του με πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο αυτό που δε μαθαίνουμε στο ντοκιμαντέρ είναι την πραγματική αλήθεια. Διότι ο Ντέιβιντ ταξίδεψε όχι για το λεφτόδεντρο των Γκάλαξι αλλά για το δάσος με τα πολλά λεφτόδεντρα που λέγεται MLS. Στο συμβόλαιό του υπήρξε ο όρος να αγοράσει οποιαδήποτε ομάδα ήθελε μόλις ολοκληρώσει την καριέρα του.

Και κάπου εκεί έρχεται ο Μέσι και η Ίντερ Μαϊάμι, πριν το ντοκιμαντέρ κλείσει με ένα χολιγουντιανό όνειρο όπου οι Μπέκαμ είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια που τρώνε όλοι μαζί το bbq του μερακλή ψήστη Ντέιβιντ. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Μπορεί αλλά όταν μιλάμε για τον Μπεκς, όλα μπορούν να συμβούν.

 

 Απολαύστε όλο το αφιέρωμα του Ratpack, «H φανέλα με το 7» κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

main



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved