Associated Press Η αγαπημένη ταινία τρόμου του Stanley Kubrick έχει κάτι από gothic horror

Αν αγαπάς τις ταινίες του εμβληματικού σκηνοθέτη, ρίξε μία ματιά και σε αυτή που ξεχώριζε.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη, ο Stanley Kubrick είχε την ευκαιρία να αγγίξει σχεδόν κάθε είδος, από τα πολεμικά δράματα, μέχρι την επιστημονική φαντασία και τον κόσμο του horror. Ωστόσο, δεν ασχολήθηκε απλά με τις ταινίες αλλά φρόντισε να καινοτομήσει μέσα από αυτές, δημιουργώντας κολοσσούς για τον 20ο αιώνα όπως τα ‘‘Paths of Glory’’, ‘‘2001: A Space Odyssey’’ και ‘‘The Shining’’.

Από τις μεγαλύτερες συνεισφορές του στo horror, ήταν σαφώς το Shining του Steven King, όπου αφηγήθηκε την ιστορία του Jack Torrance και τη σταθερή του κάθοδο προς την τρέλα στο έρημο ξενοδοχείο Overlook. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης είχε εμμονή με το είδος, ενσταλάζοντας στιγμές τρόμου σε όλη τη φιλμογραφία του, από το ανατριχιαστικό φινάλε του ‘‘Dr. Strangelove’’ έως τις πολλές και άβολες στιγμές του ‘‘A Clockwork Orange’’.

Ο Kubrick έχει επηρεαστεί από ταινίες όπως το ‘‘The Vanishing’’ του George Sluizer, το οποίο ονόμασε ως «η πιο τρομακτική ταινία που έχω δει ποτέ», καθώς και πιο αναγνωρίσιμες επιτυχίες του Hollywood όπως το ‘‘The Exorcist’’ του William Friedkin. Ωστόσο, μια ακόμη λιγότερο πολυσυζητημένη ταινία της οποίας ο Kubrick ήταν ιδιαίτερα θαυμαστής της,  ήταν η ταινία του 1984 ''The Company of Wolves’’ του σκηνοθέτη Neil Jordan. Πρόκειται για μία ταινία που αγγίζει το gothic horror και αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης που αποκοιμιέται σε ένα εξοχικό αρχοντικό και αρχίζει να ονειρεύεται λύκους να τριγυρνούν στα δάση πέρα από το παράθυρο του υπνοδωματίου της. Με πρωταγωνιστές όπως η Angela Lansbury, ο David Warner και η Sarah Patterson, η ταινία κέρδισε μια αξιοπρεπή κριτική ανταπόκριση χάρη στην εντυπωσιακά δημιουργημένη ιστορία της και τον προσεγμένο σχεδιασμό παραγωγής, με το τελευταίο να είναι ένα χαρακτηριστικό που λάτρευε ιδιαίτερα ο Kubrick.

 

 

Το production design της ταινίας πραγματοποιήθηκε από τον Anton Furst, που έκανε αναφορά σε καλλιτέχνες όπως ο Samuel Palmer και ο Pieter Bruegel, με τον Kubrick να λατρεύει τόσο πολύ που χρησιμοποίησε τον Furst για να δουλέψουν μαζί στο ''Full Metal Jacket''. Ο Furst αργότερα σκέφτηκε τη συνεργασία του με τον Kubrick, δηλώνοντας ότι η συνεργασία με τον σκηνοθέτη ήταν σαν να αιωρείται σε μια μαύρη τρύπα υψηλής σκέψης και δημιουργικότητας.

Έτσι, αν ψάχνετε για μια ταινία τρόμου που έχει την ουσία της αγάπης του ίδιου του Kubrick για τον κινηματογράφο, μην ψάξεις πέρα από το ‘‘The Company of Wolves’’ του Neil Jordan. Ταιριάζει με το φετινό Halloween.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved