Γιατί οι κοινωνιοπαθείς πίνουν γάλα στις ταινίες;

Από το Κουρδιστό Πορτοκάλι μέχρι το Get Out, το αθώο ρόφημα της παιδικής μας ηλικίας είναι προέκταση των πιο σαδιστικών χαρακτήρων.

Στην επικότερη εισαγωγή ταινίας στην ιστορία των επικότερων ταινίων, φυσικά μιλάμε για το Inglourious Basterds, o Christoph Waltz κατακτά το Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου από το τρίτο λεπτό. Προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία του και ταυτόχρονα να φανεί ευγενικός, χωρίς να προκαλέσει τον εισβολέα, ο Γάλλος κτηνοτρόφος ρωτάει τον απρόσκλητο επισκέπτη αν θέλει να του προσφέρει κάτι. 

10 από τα καλύτερα καλοκαιρινά θρίλερ 

Όντας «φιλοξενούμενος» σε μια φάρμα αγελάδων, ο συνταγματάρχης Hans Landa ζητάει ένα ποτήρι γάλα και όχι αλκοόλ. Το καμπανάκι δεν χτυπάει αμέσως, αλλά όταν το λευκό ρόφημα μπαίνει στο διάφανο ποτήρι, και πριν το πιει σχεδόν μονορούφι, χτυπάει και μάλιστα πολύ δυνατά. Μέχρι το μακελειό που θα αφανίσει όλη την οικογένεια της νεαρής Shoshanna, έχουμε προλάβει να κάνουμε αναδρομή σε πολλούς ακόμα κοινωνιοπαθείς σαδιστές που πάντρευαν το παιδικό μας ρόφημα με το λουτρό αίματος.

 

 

H πρώτη εικόνα είναι φυσικά το αιματηρό και νοσηρά βίαιο Κουρδιστό Πορτοκάλι με την τελετουργική πόση γάλακτος στην Κορόβα. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, από το Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους, μέχρι το πολύ πρόσφατο The Boys με τον Homelander. Ξεχωριστή θέση στη λίστα έχει η Rose Armitage στο Get Out. Η κόρη της σαδιστικής και ρατσιστικής οικογένειας που έχει αναλάβει το κυνήγι των θυμάτων της έχει ένα πολύ παράξενο τελετουργικό. Τρώει ένα-ένα τα δημητριακά της σαν φυστίκια σε μπαρ και μετά πίνει ένα ποτήρι γάλα. Σαν κάτι θέλει να μας πει. Βασικά όλοι οι κοινωνιοπαθείς villains κάτι θέλουν να μας πουν.

Τα θρίλερ που παράτησε στη μέση το 70% των θεατών από φόβο

Το γάλα όπως είπαμε συνδέεται με την παιδική μας ηλικία. Πρώτα το μητρικό, μετά το μπιμπερό, σε ποτήρι και τέλος σε δημητριακά. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο κάποιοι μένουν και μετά, αλλά το ποτήρι είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο στους ενήλικες. Για τους προβληματικούς ήρωες το γάλα είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς, δεν είναι σαν κι εμάς που πίνουμε καφέ, μπίρα ή έστω νερό, είναι διαφορετικοί και καλούν τον θεατή να πάρουν το πρώτο μήνυμα. Αλλά υπάρχουν κι άλλα.

Το γάλα είναι συνδεδεμένο με την αγνότητα την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και πολλές φορές οι προβληματικοί ήρωες θεωρούν εαυτούς ως φορείς μιας ανώτερης ηθικής. Έρχονται να αποκαταστήσουν την τάξη που έχει διασαλευθεί από καινά δαιμόνια και με ένα ποτήρι γάλα στο χέρι έρχονται να την επαναφέρουν και να μας πάνε στην εποχή της παιδικής αθωότητας. Όμως αυτό λειτουργεί και προς την άλλη κατεύθυνση. 

 

 

Πολλοί από αυτούς τους καταστροφικούς, και αυτοκαταστροφικούς, ήρωες πίνουν γάλα γιατί είναι ακόμα παιδιά. Φέρουν ανεπούλωτα τραύματα από την παιδική τους ηλικία και έχουν μείνει φυλακισμένοι σε αυτή, αλλά σε μια πολύ προβληματική εκδοχή της. Το γάλα είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει το μυαλό τους ενηλικιωθεί, να το αναπτύξει και να ξεφύγουν από τη φονική μανία τους, αλλά το γάλα μπορεί μόνο να προσπαθεί. 

Ο Κιούμπρικ πίσω από το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Άλλωστε οι ειδικοί πλέον υποστηρίζουν ότι το γάλα δεν προσφέρει κάτι στους ενήλικες και είναι αμφίβολο το αν προσφέρει και στα παιδιά από μια ηλικία και μετά, σε αντίθεση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι περισσότερο ένα «γιατροσόφι» μιας μακρινής εποχής, όσο μακρινή είναι και η εποχή που ανήκουν οι σκοτεινοί πρωταγωνιστές που επιμένουν να πίνουν γάλα, σε διάφανο ποτήρι για να φαίνεται…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved