10 διάσημες ταινίες που έχουν βασιστεί σε βιβλία τα οποία αξίζει να διαβάσεις

Από το American Psycho μέχρι το It.

Για τα best-sellers υπάρχει συνήθως ένας δρόμος: Να γίνουν ταινία. Είναι ένα θέμα που επιδέχεται ανάλυση, θυμάμαι ότι ακόμη και ως φοιτήτρια το συζητούσαμε με τους καθηγητές στο αμφιθέατρο. «Πώς δηλαδή μία ταινία που βασίζεται σε ένα βιβλίο μένει πιστή στο βιβλίο κατά τη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη. Και ακόμη, τι σημαίνει αυτό για τον αναγνώστη». Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ο καθένας από εμάς δημιουργεί εικόνες, οπότε είναι πολύ πιθανόν αυτές οι προσωπικές εικόνες να μην είναι και τόσο συμβατές με εκείνες του εκάστοτε σκηνοθέτη. Όπως και να ‘χει, ας δούμε αυτή την φορά πασίγνωστες ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία και που κάποια από αυτά καλό θα ήταν να έχεις διαβάσει. Για να μην ψάχνεσαι, παρακάτω θα βρεις δέκα από τα πιο γνωστά παραδείγματα.

 

 

1. American Psycho

Το American Psycho του Bret Easton Ellis ή όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά  «Αμερικανική Ψύχωση» εκδόθηκε το 1991. H ιστορία τοποθετείται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του '80, όπου ένας από τους δεκάδες νεαρούς γιάπηδες της Wall Street με εκλεπτυσμένα γούστα, Patrick Batema,  βυθίζεται σταδιακά στην παράνοια και στο έγκλημα. Ένα από τα βιβλία-σταθμός που αγγίζει πολλά ευαίσθητα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Oppenheimer: Η ταινία του Nolan αποθεώθηκε από τους κριτικούς

2. The Perks of Being a Wallflower

Το The Perks of Being a Wallflower «Τα Πλεονεκτήματα του να είσαι στο Περιθώριο» του Stephen Chbosky το 1999 αφηγείται την ιστορία του Τσάρλι, ενός εφήβου που πηγαίνει στο γυμνάσιο και είναι στο περιθώριο, ενώ αισθάνεται όλο και μεγαλύτερη λύπη και μελαγχολία μέσα του. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αποκτά δυο καλούς φίλους, την Σαμ και τον ετεροθαλή αδερφό της Πάτρικ. Η φιλία τους γίνεται όλο και πιο δυνατή και τον βοηθάει να προχωρήσει παρακάτω.

 

 

3. From Russia With Love

Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του θρυλικού James Bond. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ian Fleming του 1957. Το «Από τη Ρωσία, με Αγάπη»  είναι το πέμπτο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα. Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα σχέδιο της SMERSH, της σοβιετικής αντικατασκοπείας, για να βγάλει από την μέση τον πράκτορα με τέτοιο τρόπο που να δυσφημεί τόσο αυτόν όσο και την υπηρεσία του.

Τα καλύτερα καλοκαιρινά θρίλερ που θα σας κρατήσουν δροσερούς και τρομαγμένους

4.The Painted Bird

Η ελληνική μετάφραση είναι το « Βαμμένο Πουλί» του Jerzy Kosinskii. Το «The Painted Bird» είναι ένα πολυβραβευμένο φιλμ του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που μας πηγαίνει στα μαύρα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια συνταρακτική αφήγηση που αφορά το δράμα ενός εξάχρονου αγοριού στην Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Ενα κλασικό πλέον βιβλίο το οποίο όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1965, δίχασε τους κριτικούς.

 

 

5. The Godfather

Από τις πιο δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών, το The Godfather, «Νονός» του Mario Puzo δημοσιεύτηκε το 1969. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου, καθώς έχει δημιουργήσει από μόνο του ιστορία. Ο Ντον Βίτο Κορλεόνε, ο Νονός, είναι καλός οικογενειάρχης, αλλά επίσης αδίστακτος μαφιόζο. Η ιστορία είναι γνωστή και μία καλή ευκαιρία να κάνεις, μία άλλη ανάγνωση.

 

6.The Silence of the Lambs

Η «Σιωπή των Αμνών» είναι ένα από τα κορυφαία θρίλερ που προβλήθηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Ο Anthony Hopkins υποδύεται τον Hannibal Lecter και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα αριστουργημα. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1988 και συντάραξε το αναγνωστικό κοινό, χαρίζοντας στη λογοτεχνία ένα από τα πιο τρομερά τέρατα που γέννησε ποτέ ένας συγγραφέας.

 

 

7. Jurassic Park

Το βιβλίο Jurassic Park του Michael Crichton πρωτοεκδόθηκε το 1990. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει δει έστω μία φορά τη συγκεκριμένη ταινία, ωστόσο υπάρχουν σίγουρα πολλοί που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. «Το Πάρκο των Δεινοσαύρων» όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά αφηγείται την ιστορία ενός δισεκατομμυριούχου και μιας ομάδα γενετικών επιστημόνων από την εταιρεία του, που έχουν δημιουργήσει ένα πάρκο ψυχαγωγίας με κλωνοποιημένους δεινόσαυρους.

8. It

Η ταινία είναι το ίδιο γνωστή με το βιβλίο του Stephen King, It. Αυτό το ανάγνωσμα τρόμου έχει τρομοκρατήσει γενιές. Η ελληνική μετάφραση είναι «Το Αυτό» και εκδόθηκε το 1986. Ένα αγοράκι με κίτρινο αδιάβροχο τρέχει χαρούμενο δίπλα σ' ένα χάρτινο καραβάκι που αρμενίζει σ' ένα πλημμυρισμένο από τη βροχή ρείθρο. Από εδώ και πέρα ξετυλίγεται η ιστορία. Ένα από τα πιο σκοτεινά αφηγήματα της λογοτεχνίας τρόμου.

 

 

9. The Talented Mr. Ripley

Το βιβλίο The Talented Mr. Ripley της Patricia Highsmith, μεταφράζεται ως «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϋ». Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς η οποία ξεκίνησε το 1955 μέχρι το 1990 και έχει ήρωα τον Ρίπλεϋ. Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ αποτελεί έναν από τους πιο απίθανους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας, η διπροσωπία του οποίου γοήτευσε κινηματογραφιστές όπως ο Rene Clement (Plein Soleil, I960) και ο Anthony Minghella (The Talented Mr. Ripley, 1999)

10. The Color Purple

Το βιβλίο The Color Purple της Alice Walker, μεταφράζεται ως «Πορφυρό Χρώμα» και εκδόθηκε το 1982. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα σταθμό, καθώς άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία. Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή δύο Αφροαμερικανίδων στον αμερικανικό Νότο στις αρχές του εικοστού αιώνα, ενώ θίγει μία σειρά από θέματα-ταμπού που μαστίζουν μέχρι και σήμερα την κοινωνία μας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved