House of the Dragon: Η απουσία του Paddy Considine από τα βραβεία Emmy είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο

Ο Viserys Targaryen αξίζει τον σεβασμό που του αναλογεί.

Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Emmy 2023 είναι επιτέλους εδώ. Κι ενώ η prequel σειρά του Game of Thrones, House of the Dragon, κέρδισε μια αναπάντεχη υποψηφιότητα για την καλύτερη δραματική σειρά, το καστ της επιτυχημένης σειράς αποκλείστηκε εντελώς. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, το House of The Dragon δεν έλαβε ούτε μία υποψηφιότητα ερμηνείας, παρά το γεγονός ότι οι θαυμαστές και οι κριτικοί επαίνεσαν τη σειρά για τον καλογραμμένο χαρακτήρα και τις συναρπαστικές ερμηνείες της.

Φυσικά πρόκειται για ένα μεγάλο... σκάνδαλο, καθώς οι ηθοποιοί του House of the Dragon έδωσαν ρέστα. Ο Matt Smith ήταν υπέροχος ως Πρίγκιπας Daemon Targaryen, ο Rhys Ifans απέσπασε με ακρίβεια το χάρισμα του χειριστικού Ser Otto Hightower, ενώ η νεότερη και παλαιότερη εκδοχή της Rhaenyra Targaryen και της Alicent Hightower εκτελέστηκαν υπέροχα χάρη στην υποκριτική των Milly Alcock, Emma D'Arcy, Emily Carey και Olivia Cooke. Ωστόσο η μεγάλη απογοήτευση που ήρθε από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων δεν είναι άλλη από εκείνη του Paddy Considine ως Βασιλιά Viserys.

 

 

Η βασιλεία του Viserys Targaryen του Πρώτου ξεκίνησε περίπου εκατό χρόνια πριν από τα γεγονότα του Game of Thrones, εξιστορώντας τη μακρά ιστορία της δυναστείας των Targaryen πριν ανατραπεί από τους Lannisters και τους Baratheons. Πολύ πριν ο Τρελός Βασιλιάς υποκινήσει αυτό το ιστορικό πραξικόπημα, οι Targaryen είχαν μια καθολική βασιλεία, με ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του Βασιλιά Viserys του Πρώτου, αλλιώς γνωστού και ως Βασιλιά Viserys της Ειρήνης. Δεν μοιάζει με κανέναν άλλο μονάρχη που έχουμε δει στο σύμπαν του Game of Thrones στο παρελθόν. Ο βασιλιάς Viserys είναι ευγενικός και στοργικό μέλος της οικογένειας.

Για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, ο Viserys Targaryen είναι ένας πραγματικά καλός βασιλιάς. Ή τουλάχιστον προσπαθεί να είναι καλός βασιλιάς. Βλέπετε, αυτό που κάνει τον Viserys έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ηγέτες που έχουμε δει σε αυτό το franchise είναι το πόσο ευάλωτος και ανθρώπινος είναι. Δεν είναι ένας μεθυσμένος αποκρουστικός όπως ο Robert Baratheon (Mark Addy) ούτε είναι ένας εγωιστής τύραννος όπως η Cersei Lannister (Lena Headey). Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος με λογικές σκέψεις και επιθυμίες που βρίσκεται στην απίστευτη θέση να οδηγεί το Westeros στην ειρήνη και την ευημερία.

House of the Dragon: Άντε πάλι αναμονή ενός χρόνου

Σε όλα τα οκτώ επεισόδια όπου ο βασιλιάς Viserys είναι παρών, αναγκάζεται συνεχώς να παίρνει σχεδόν αδύνατες αποφάσεις ως βασιλιάς, αποφάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο την ασφάλεια και τη διατήρηση του βασιλείου αλλά και την οικογένειά του. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς το κάνει ξεκάθαρο όταν ο Viserys αναγκάζεται να αποφασίσει τη ζοφερή μοίρα της εγκύου συζύγου του. Αυτή η απόφαση ήταν τόσο δύσκολη που οι θαυμαστές του show αρχικά θεώρησαν ότι ο Viserys δολοφόνησε την Aemma, παρόλο που αυτή ήταν η μόνη απόφαση όπου θα μπορούσε να είχε σωθεί τουλάχιστον μία ζωή. Αυτές οι αποφάσεις γίνονται πιο σκληρές όσο προχωρούν τα χρόνια της σειράς, όπως η επανειλημμένη εξορία/επαναφορά του αδελφού του και η επιλογή μεταξύ νέων πιθανών συζύγων που είναι της ηλικίας της κόρης του. Αυτό που κάνει αυτές τις αδύνατες αποφάσεις ακόμα πιο απίστευτες είναι ότι ο Viserys τις παίρνει όλες σε περιορισμένο χρόνο. Σε ένα σκληρό παιχνίδι της μοίρας, ένα φαινομενικά μικρό κόψιμο στο χέρι του, χάρη στον Σιδερένιο Θρόνο του, προκαλεί τον Viserys να προσβληθεί από λέπρα. Όσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερο το σώμα του αρχίζει να φθείρεται καθώς προσπαθεί μάταια να σώσει ό,τι έχει απομείνει από την μαχόμενη οικογένειά του. Αν και μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχει αυτόν τον στόχο όσο είναι ζωντανός, οι τελευταίες στιγμές του βλέπουν τον άλλοτε περήφανο βασιλιά να έχει επιτέλους ένα ειρηνικό τέλος.

 

 

Η συγγραφή ιστορίας και χαρακτήρων είναι τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας τόσο συναρπαστικής φιγούρας όσο ο Βασιλιάς Viserys. Η παραγωγή του House of the Dragon προωθεί αυτή την άψογη γραφή μέσα από εντυπωσιακή σκηνοθεσία και παραγωγή, παρουσιάζοντας με έμπειρο τρόπο την εξέλιξη της ηλικίας και της ασθένειας του Viserys. Όλα αυτά τα στοιχεία που συνδυάζονται είναι αναμφισβήτητα σημαντικά, αλλά το πραγματικό μυστικό συστατικό είναι ο άνθρωπος πίσω από το ρόλο. Ο Paddy Considine έχει καταγράψει μια εκπληκτικά ποικιλόμορφη καριέρα, με τον δύο φορές βραβευμένο με BAFTA να προσφέρει συναρπαστικές δραματικές ερμηνείες στα Dead Man's Shoes και In America, ενώ επίσης καθήλωσε με τις κωμικές του παρουσίες στα Hot Fuzz και The Death of Stalin. Βλέπουμε αυτά τα δύο άκρα να χρησιμοποιούνται για το απίστευτο αποτέλεσμα στο House of the Dragon. Η βίαιη, καταιγιστική, επική σειρά φαντασίας είναι ως επί το πλείστον δραματική, και ο Considine καταγράφει τη συναισθηματική αναταραχή που ο Viserys βιώνει άφθονα σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Ωστόσο, η κωμική εμπειρία του Considine κάνει επίσης την ανάλαφρη και φιλική συμπεριφορά του Viserys πολύ πιο πειστική.

Παρόλο που ο Paddy Considine λάμπει, περισσότερο είναι οι λαμπρές αποφάσεις που παίρνει όταν υποδύεται τον Viserys σε διάφορα σημεία της ζωής του. Όταν συναντάμε για πρώτη φορά τον Viserys, είναι ένας σίγουρος και χαρισματικός μονάρχης που είναι αρκετά δημοφιλής μεταξύ των υπηκόων του (κάτι που δεν είναι πολύ συνηθισμένο στο σύμπαν του Game of Thrones). Όσο μεγαλώνει και όσο πιο άρρωστος γίνεται, τόσο αυτή η συμπαθής παρουσία αρχίζει να ξεθωριάζει.

Η απουσία του Paddy Considine από τις υποψηφιότητες των Βραβείων Emmy είναι ένα σκάνδαλο. Και έπρεπε να μιλήσουμε γι’ αυτό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved