Πώς θα διαλέξεις βιβλίο για να διαβάσεις στην παραλία

Κάνε μία σοφή επιλογή.

Oι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Στους βιβλιοφάγους, σε εκείνους που δεν διαβάζουν καθόλου βιβλία και σε εκείνους που διαβάζουν ένα με δύο βιβλία το καλοκαίρι. Ίσως είναι και η μοναδική περίοδος του χρόνου που γίνονται μαζικές εξορμήσεις στα βιβλιοπωλεία. Αν το καλοσκεφτεί κανείς μπορεί να υπάγεται και στις lifestyle συνήθειες του καλοκαιριού για να συζητάμε με συναδέλφους και φίλους τι διαβάσαμε-πέρα από τις παραλίες που πήγαμε. Οπότε μιας που ο χρόνος που αφιερώνουμε για το διάβασμα ενός βιβλίου είναι λίγος, ας τον διαθέσουμε σωστά. Ας επιλέξουμε τα κατάλληλα βιβλία που θα κάνουν το καλοκαίρι μας ωραιότερο, αλλά και που θα μας κάνουν και λίγο καλύτερους, παλιά βιβλία, δηλαδή. 
 
 

Γιατί να επιλέξεις παλιά βιβλία

 
Δεν χρειάζεται να ψάξεις βιβλία για αυτό το καλοκαίρι, ίσως αυτή την φορά να το σκεφτείς διαφορετικά και να επιλέξεις κάποιο κλασικό βιβλίο. Δεν είναι τυχαίο που από το σχολείο συνεχώς μας λένε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία και μάλιστα από κλασικούς συγγραφείς, αυτό βοηθά στη διεύρυνση της σκέψης μας.
 
 

1. Καλύτερη κατανόηση των γύρω σου 

 
Υπάρχεις ένας «μύθος» σχετικά με την ανάγνωση παλαιότερων βιβλίων, ότι είναι ξεπερασμένα. Πολλοί ισχυρίζονται πως και αν δεν διαβάσεις την «Κόλαση» του Δάντη δεν έγινε και κάτι, δεν θα αλλάξει  ζωή σου. Όπως και ότι δεν υπάρχει λόγος να διαβάσεις Σαίξπηρ. Όμως, η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας αυτά τα βιβλία, ανοίγουν νέα παραθυράκια για τον κόσμο και μπορείς να βλέπεις διαφορετικά τα όσα γίνονται γύρω σου.
 
 
 

2. Επαναξιολόγηση του σύγχρονου κόσμου

 
Υπάρχει η άποψη ότι τα παλιά βιβλία δεν έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι συγγραφείς αυτών των βιβλίων σφυρηλατήθηκαν από την εποχή, τον πολιτισμό και τη την κουλτούρα που επικρατούσε στην εποχή τους. Αυτό θα συμβεί και με τις μελλοντικές γενιές θα ανατρέξουν στα βιβλία μας με την ίδια αίσθηση δυσπιστίας. Βιβλία γραμμένα σε παλαιότερες εποχές βοηθούν στο να κατανοήσουμε τη διαμόρφωση του κόσμου μας στο σήμερα, να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τη σημερινή μορφή του κόσμου.
 

3. Θα αναβαθμίσεις τις συζητήσεις σου

 
Ναι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλές φορές γίνεται λόγος για κλειστές συζητήσεις που αφορούν θέματα πολιτικής ή τέχνης. Το να ενδιαφέρεσαι και να διαβάζεις και κλασικά βιβλία, σταδιακά θα σε κάνει να ενδιαφέρεσαι και για άλλα πράγματα. Θα αρχίσεις να βρίσκεις νόημα και σε άλλα πράγματα και θα επιδιώκεις να θες να μιλήσεις για αυτά. 
 

4. Διάβασε παλιά βιβλία γιατί σου αρέσουν

 
Αν ο προηγούμενοι λόγοι σου φάνηκαν ανούσιοι, η ανάγνωση παλαιών βιβλίων μπορεί να είναι απλά ευχάριστη. Μην προσεγγίζεις τα βιβλία όπως θα έκανες στο σχολείο. Δεν υπάρχει βαθμός. Αντίθετα, ψάξε να βρεις αυτό που σε εκφράζει. Αν δεν είσαι έτοιμος για τις φιλοσοφίες του Πλάτωνα, δοκίμασε τα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ή τη ρομαντική ποίηση του Τζον Κιτς. Κάνε μία αναζήτηση για να δεις τι σου αρέσει, μπορείς να ρωτήσεις και για συμβουλές κάποιον που έχεις γνώσεις πάνω στο ζήτημα.
 
 
 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved