“Sam: A Saxon” η πρώτη γερμανική παραγωγή της Disney+ είναι η ιστορία πολλών Γερμανιών

Μέσα από την απίστευτη, αλλά πραγματική, ιστορία του πρώτου Αφρογερμανού αστυνομικού της Ανατολικής Γερμανίας βλεπουμε τα πολλαπλά πρόσωπα μιας αόρατης Γερμανίας.

Για οποιονδήποτε επισκέπτη-τουρίστα στη Γερμανία, ακόμα και για κάποιον που θεωρεί τον εαυτό κάπως insider επειδή έχει μετανάστες συγγενείς εκεί ή έχει πάει να παρτάρει 5 φορές στο Βερολίνο, η Γερμανία μπορεί εύκολα να χωριστεί σε τρία κομμάτια. Η πρώτη Γερμανία είναι αυτό που κάποτε ήταν η Δυτική, με το βαρύ βιομηχανικό και αποστειρωμένο περιβάλλον της, το οποίο γίνεται ελάχιστα πιο βουκολικό στα νότια. Η δεύτερη Γερμανία είναι αυτό που ήταν κάποτε η Ανατολική, ή Λαοκρατική στο πιο επίσημο, με τις μεγάλες ανισότητες, την εγκληματικότητα και μία ροπή προς τα πολιτικά άκρα, δεξιά και αριστερά. Η τρίτη Γερμανία είναι η πόλη-κράτος του Βερολίνου, με τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα που προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια ό,τι έχει απομείνει από το παλιό Δυτικό Βερολίνο και την άγρια ομορφιά των πρώτων ετών του Ανατολικού ως κομμάτι ενός και αδιαίρετου Βερολίνου. 

H μεγάλη επιστροφή της Κέρι Ράσελ 

Η αλήθεια είναι ότι ενώ αυτές οι διαχωριστικές γραμμές είναι υπαρκτές μεταξύ των τριών αυτών Γερμανιών, είναι και ένα υπερπλουστευτικό σχήμα που δεν καταφέρνει να ξύσει κάτι παραπάνω από την επιφάνεια των μηχανισμών που ορίζουν τη γερμανική κοινωνία. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανατολής και δύσης, και κάπου ανάμεσά τους το luna park ενηλίκων με την απέραντη partyland του Βερολίνου κρύβουν επιμελώς όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές διεργασίες και προβληματισμούς που διαμορφώνουν αυτό που είναι και αυτό που πρόκειται να γίνει η Γερμανία.

Η κρυψίνοια και η συλλογική ενοχή καλά κρατεί 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ΠΠ και την πραγματική ιστορία της Γερμανίας αναλαμβάνουν να αφηγηθούν αυτοί που είναι το ακριβώς αντίθετο από τον στερεοτυπικό Γερμανό. Ένας τέτοιος Γερμανός είναι και ο Samuel Meffire που έχει να πει μερικά άβολα πράγματα για τη Γερμανία του σήμερα κι ας είναι το προϊόν μιας Γερμανίας που δεν υπάρχει χτες.

 

 

Η σχεδόν απίστευτη ζωή του έγινε και η πρώτη γερμανική παραγωγή της Disney+ και είναι απίστευτη γιατί μιλάει για κάποιους αόρατους Γερμανούς. Ο πατέρας του Sam ήταν ένας Καμερουνέζος μετανάστης στην Ανατολική Γερμανία, ήταν ένας από τους 100.000 περίπου μετανάστες από «αδερφές» σοσιαλιστικές χώρες, όπως το Βιετνάμ ή την Ανγκόλα. Η μητέρα του ήταν Γερμανίδα και ο ίδιος ένας Αφρογερμανός. Το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου τον βρήκε να κατατάσσεται στην αστυνομία της ανατολικής Γερμανίας λίγο πριν αυτή ενωθεί, ουσιαστικά καταργηθεί από αυτή της Δυτικής Γερμανίας. 

Η ταινία που αποκαλύπτει τα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας 

Ήταν η ενστικτώδης αντίδραση ενός ανθρώπου που έβλεπε την πατρίδα του να εξαφανίζεται ήταν να μπει στα σώματα ασφαλείας γιατί έβλεπε το χάος να έρχεται. Για τους μετανάστες από άλλες σοσιαλιστικές χώρες και τα παιδιά τους, η επανένωση της Γερμανίας ήταν ένα ιστορικό γεγονός που τους άφηνε απάτριδες γιατί η σοσιαλιστική Γερμανία ήταν η μόνη πατρίδα που ήξεραν. 

Στα δύσκολα πρώτα χρόνια της επανένωσης, ο Meffire έγινε το poster boy της γερμανικής αστυνομίας που καλούσε τους νέους Γερμανούς να καταταγούν σε αυτή σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει ένα προφίλ ανοχής και συμπεριληπτικότητας. Φυσικά όλα αυτά ήταν μόνο αγαθές προθέσεις, ο ρατσισμός και η προκατάληψη μέσα στην αστυνομία ώθησε σχετικά γρήγορα τον πρώτο μαύρο Ανατολικογερμανό εκτός του σώματος. Η απόπειρά του να φτιάξει μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης δεν περπάτησε και πάρα πολύ για να καταλήξει τελικά στην αντίπερα όχθη και τις ένοπλες ληστείες. 

 

 

Μετά από μία σύντομη, τρόπον τινά επιστροφή στην Αφρική, τελικά εκδόθηκε στη Γερμανία για να εκτίσει την ποινή του. Στην τελική η ιστορία του Meffire είναι ένα success story επανένταξης στην κοινωνία μιας και δεν έμπλεξε ξανά ποτέ με το έγκλημα. Ωστόσο είναι και μια ιστορία ομολογίας αποτυχίας του γερμανικού συστήματος σε ό,τι αφορά τους πιο αόρατους ανθρώπους της χώρας. 

Το ιδανικό φινάλε του Last Kingdom

Ο Meffire είναι μόνο ένας από τους πολλούς σκελετούς που κρύβει στην ντουλάπα της η σύγχρονη Γερμανία. Σκελετούς που θα συνεχίσει να κρύβει όσο ψάχνει τρόπους να κάνει έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό της. Μέχρι τότε θα υπάρχουν ταινίες και σειρές που θα προσπαθούν να ξύσουν το λούστρο της αψεγάδιαστης γερμανικής ατμομηχανής που σέρνει ολόκληρη την Ευρώπη. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved