Associated Press Η παράξενη φιλία του Ennio Morricone με τον Quentin Tarantino

Δύο μεγάλοι καλλιτέχνες που κάποτε υπήρξαν πολύ καλοί φίλοι συνεργάστηκαν μαζί αλλά είχαν και τις διαμάχες τους.

Ο Ennio Morricone διέθετε ακλόνητη θέληση σε όλη τη μακροχρόνια ζωή και την καριέρα του. Ήταν μια ιδιότητα που βοήθησε να διασφαλιστεί η κληρονομιά του ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες ταινιών όλων των εποχών, αλλά σήμαινε επίσης ότι η δημιουργική ένταση με τους συνεργάτες του ήταν πάντα μια ξεχωριστή ιστορία. Μια τέτοια ένταση υπήρχε και μεταξύ αυτού και του διάσημου σκηνοθέτη Quentin Tarantino.

 

 
 

Ο όρος «Western» είναι συνυφασμένος με τον Ennio Morricone

Οι δύο άνδρες είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένοι στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά η σχέση τους δεν φαίνεται να ήταν η πιο ομαλή. Ο Quentin Tarantino, φυσικά, έχει από καιρό ερωτευτεί το έργο του Ennio Morricone, καταφέρνοντας να πλέκει δείγματα και αποσπάσματα από κάποιες από τις υπάρχουσες συνθέσεις του μαέστρου σε πολλές από τις ταινίες του. Το Django Unchained παρουσίασε ακόμη και ένα νέο κομμάτι που ονομάζεται «Ancora qui», αν και ο Morricone δεν το δημιούργησε στην πραγματικότητα έχοντας στο μυαλό του τον Django.

 

 
 

Η κορύφωση της σχέσης του Morricone και του Tarantino ήρθε με το The Hateful Eight, για το οποίο ο πρώτος δημιούργησε 50 λεπτά πρωτότυπης μουσικής και, με αυτόν τον τρόπο, εξασφάλισε το πρώτο του Όσκαρ στην ταινία το 2016. Είχε προταθεί πέντε φορές πριν από αυτό, συν το ότι είχε λάβει τιμητικό Όσκαρ το 2007, αλλά, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το «Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής» πάντα διέφευγε του Morricone μέχρι αυτό το σημείο.

Γιορτάζουμε τον Quentin Tarantino με τους καλύτερους χαρακτήρες του

Με την αποδοχή του βραβείου του, επιτέλους, ο Morricone έδωσε τα εύσημα στον Tarantino. «Δεν υπάρχει υπέροχο soundtrack χωρίς μια υπέροχη ταινία που να το εμπνέει», είπε, μιλώντας στα μητρικά του ιταλικά. «Γι’ αυτό ευχαριστώ τον Quentin Tarantino που με επέλεξε…»

Στεκόμενος στο βάθρο εκείνο το βράδυ, οι έπαινοι του Morricone για τον Tarantino ήταν διάχυτοι, αλλά σε άλλες στιγμές, τα συναισθήματά του φαίνεται να ήταν πολύ λιγότερο φιλοφρονητικά. Το 2013, για παράδειγμα, λίγο μετά την κυκλοφορία του Django, το Hollywood Reporter δημοσίευσε αποσπάσματα από μια ομιλία που υποτίθεται ότι παρέδωσε ο Morricone σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο LUISS στη Ρώμη. Τα λόγια του για τον Tarantino δεν ήταν τόσο λαμπερά τότε. «Δεν θα ήθελα να ξανασυνεργαστώ μαζί του για τίποτα», φέρεται να είπε. «Είπε πέρυσι ότι ήθελε να συνεργαστεί ξανά μαζί μου από τότε που ήθελε να κάνει το Inglourious Basterds, αλλά του είπα ότι δεν μπορούσα γιατί δεν μου έδωσε αρκετό χρόνο. Έτσι απλά χρησιμοποίησε ένα τραγούδι που είχα γράψει προηγουμένως».

Όταν ο Sylvester Stallone έριχνε τα άκυρα βροχή στον Quentin Tarantino

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα μερικά χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Και πάλι, ο Τύπος ανέφερε την προφανή αποστροφή του Morricone για τον Tarantino και τη δουλειά του – εκτός που αυτή τη φορά, τα λόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακόμη πιο σκληρά. Το 2018, η γερμανική έκδοση του Playboy ανέφερε τον Morricone να λέει: «Δεν είναι σκηνοθέτης. Ο [Tarantino] είναι απολύτως χαοτικός. Μιλάει χωρίς να σκέφτεται, τα κάνει όλα την τελευταία στιγμή. Δεν έχει ιδέα. Καλεί από το χάος και θέλει ένα πλήρες σκορ σε λίγες μόνο μέρες. Αυτό δεν είναι δυνατό. Με τρελαίνει τόσο πολύ. Δεν πρόκειται να το αντέξω αυτό. Και του το είπα την τελευταία φορά».

Παρόλα αυτά ο ίδιος ο Tarantino δεν τον παρεξήγησε ποτέ κι όντως παραδέχτηκε πως πάντα του έστελνε μήνυμα πολύ αργά και ο μεγάλος συνθέτης δεν είχε χρόνο να συνθέσει, τουλάχιστον όχι όσο χρόνο χρειαζόταν για μία σωστή συνεργασία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved