Vesper: Η δυστοπία της οικολογικής καταστροφής φέρνει στις οθόνες μας έναν νέο Μεσαίωνα

Θα ζήλευε και ο Captain Planet τέτοιο φιλμ.

Η κατάρρευση του οικοσυστήματος της Γης είναι κάτι που έχουμε όλοι μας σκεφτεί πάνω κάτω. Άλλωστε βλέπουμε κάθε μέρα πως το περιβάλλον είναι αρκετά επιβαρυμένο έτσι ένα δυστοπικό σενάριο μάλλον δεν μας φαίνεται παράξενο. Το Vesper είναι ένα σενάριο που ναι μεν μπορεί να βγει αληθινό πολύ μέσα στο μέλλον, δεν αποκλείεται όμως να δούμε κάποια στοιχεία του σε λίγα χρόνια από τώρα να γίνονται πραγματικότητα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η δύναμη της ταινίας. Το Vesper καταφέρνει να συνδυάσει τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν όσο αφορά την οικολογική καταστροφή με μία πιο steampunk αισθητική που έχουμε αγαπήσει από ταινίες όπως το Waterworld και Mad Max.

 

 
 

The Challenge: Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στο διάστημα έχει διαστημικό trailer

Το σενάριο αφορά ένα 13χρονο κορίτσι που έχει ταλέντο στην συνθετική βιολογία και ζει στο δάσος μαζί με τον άρρωστο πατέρα της. Το οικοσύστημα της Γης έχει καταρρεύσει πολλά χρόνια τώρα και πλέον οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης. Μόνο οι πολύ προνομιούχοι ζουν μέσα στα citadels, πόλεις οι οποίες προσφέρουν ένα προστατευμένο περιβάλλον, ενώ όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι εξόριστος έξω στην έρημη και δηλητηριώδης γη.

 

 

Η μικρή Vesper ξαφνικά έρχεται σε επαφή με μία μυστηριώδης γυναίκα η οποία την βοηθάει να εξελίξει τα skills της στο βιοχακάρισμα κυττάρων έτσι ώστε να δημιουργήσει νέα είδη. Το όνειρο της Vesper είναι να μεταφέρει τον πατέρα της με ασφάλεια στο citadel και προσπαθεί με το ταλέντο της να πείσει την μυστήρια γυναίκα να τους πάρει μαζί της. Η μυστήρια όμως γυναίκα έχει σημαντικά στοιχεία που δεν αποκαλύπτει στην Vesper κι αυτό πηγαίνει την ιστορία σε πιο σκοτεινά μονοπάτια. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ομορφιά της ταινίας, που μαζί με την εικόνα και την μουσική, κυριολεκτικά χτίζει έναν πανέμορφο αλλά τοξικό κόσμο που παλεύει να επιβιώσει.

 

 
 

Δεν είναι sci-fi: Έτσι θα πλένεις άψογα τα ρούχα σου σκανάροντας απλώς τις ετικέτες τους!

Η Vesper σύντομα ανακαλύπτει πως ο βίαιος γείτονας και αδερφός του πατέρα της, Jonas, αναζητά την μυστήρια γυναίκα, η οποία φαίνεται να έχει στην κατοχή της ένα μυστικό που μπορεί να αλλάξει τις ζωές όλων για πάντα. Οι επιρροές από τα κόμικς του Moebius είναι φανερές και σε πολλές περιπτώσεις η κάμερα μας θύμισε τον ακραίο πειραματισμό του Tarkovsky στον Stalker. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πολύ δουλεμένες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον θεατή να μην τις πάρει με καλό μάτι. Έτσι η ταινία καταφέρνει αμέσως να σε βάλει στον κόσμο της. Τα ειδικά εφέ είναι πολύ προσεγμένα και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν την οικολογική καταστροφή είναι ρεαλιστικός και φανταστικός ταυτόχρονα.

Οι 10 πιο κουλ μηχανές στην ιστορία του σινεμά

Το Vesper είναι μία ευχάριστη έκπληξη για τους φανς του steampunk sci-fi genre, αλλά εκεί που κερδίζει η ταινία είναι στον τομέα της αισθητικής. Μουσική, ειδικά εφέ και χρώματα κλείνουν αμέσως το μάτι σε πιο κόμικ φανταστικούς δρόμους που από πάντα γοήτευαν τον κόσμο του σινεμά.

Στη σκηνοθεσία βρίσκονται οι Kristina Buozyte (“Vanishing Waves”) και Bruno Samper (“ABCs of Death 2”), οι οποίοι υπογράφουν και το σενάριο μαζί με τον Brian Clark (“Compulsion”). Πρωταγωνιστούν οι Raffiella Chapman, Eddie Marsan, Rosy McEwen, Richard Brake, Melanie Gaydos, Edmund Dehn.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved