Ο Gary Oldman βρήκε το alter ego του στο «Slow Horses»

O Jackson Lamb είναι το σιχαμένο αφεντικό που πάντα μέσα σου συμπαθούσες. 

Από τον τίτλο και μόνο, Slow Horses, προϊδεάζεσαι ότι η σειρά που θα παρακολουθήσεις δεν έχει και τόσο σοβαρό χαρακτήρα -όχι ότι ισχύει βέβαια. Η ελαφριά προσέγγιση συνεχίζεται μάλιστα μόλις διαβάζεις και την πλοκή, έστω και αν η παρουσία του οσκαρικού Gary Oldman σε μπερδεύει.

Όσοι υποψήφιοι πράκτορες της ΜΙ5 αποτυγχάνουν για λίγο στις εισαγωγικές εξετάσεις τους ή οι ήδη υπάρχοντες agents έχουν κάνει κάποια γκάφα αρκετή να τους υποβιβάσει, καταλήγουν σε μια μονάδα δευτέρας διαλογής η οποία ονομάζεται “Λάκκος”. Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί ως δεκανίκι της ΜΙ5, όχι όμως για τις πλέον βασικές αποστολές και πάντα σε ρόλο κομπάρσου. Τα γραφεία της θυμίζουν εγκαταλειμμένη ΔΟΥ, το ίδιο και τα άτομα που την απαρτίζουν, με καλύτερο όλων τον διευθυντή και πρώην πράκτορα, Jackson Lamb (Gary Oldman).

 

Βλέπεις πουθενά σοβαρότητα; 

Αν σου αρέσουν οι κατασκοπικές ταινίες μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτές εδώ.

 

O Jackson Lamb δεν είναι Smiley

Σε μια κατασκοπική σειρά τα βασικά ζητήματα είναι συνήθως η έξυπνη πλοκή που στο τέλος θα σε ξαφνιάσει, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πάνω από όλα μια ατμόσφαιρα που θα σε παρακινεί μονίμως να παρακολουθείς το επόμενο επεισόδιο. Το Slow Horses δεν θα λέγαμε ότι είναι μια συνηθισμένη τηλεοπτική σειρά καθώς δεν είναι η σοβαρότητα που την χαρακτηρίζει αλλά μία μείξη σοβαροφανών και χαβαλεδιάρικων καταστάσεων που δεν σου δημιουργούν μια εύθυμμη κατάσταση, τόσο για την πλοκή-μυστήριο που γεννιέται μπροστά μας κυρίως όμως στο πόσο μαεστρικά και χαλαρά μπορεί ένας τύπος να κατευθύνει ολόκληρη επιχείρηση με τον τρόπο αντιμετωπίζει τη ζωή και τις αποστολές τις οποίες αναλαμβάνει. Και αυτός ο κάποιος είναι ο Jackson Lamb του Gary Oldman. 

Βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι παρακάτω:

 

 

Μην ταξιδεύεις σε εποχές που υποδυόταν τον Smiley του John Le Carre, ούτε και το φιλαράκι του Batman, James Gordon. Ο Jackson Lamb είναι μια κατηγορία μόνος του, σε μαγνητίζει αλλά ταυτόχρονα σε παγώνει. Σου προκαλεί θαυμασμό μαζί με προβληματισμό. Δεν είναι συνεργάσιμος, δεν συμπαθεί κανέναν και δεν φοβάται να το δείξει, πόσο δε μάλλον να μειώνει την ομάδα του, χωρίς όμως να ξεχνάει ποτέ να την υπερασπίζεται ή να τη σώζει σε κάθε δυσκολία.

Λαμπρός αλλά ταυτόχρονα τόσο μπίχλας που νομίζεις ότι βρωμάει η οθόνη. Άγγλος εκτός Λονδίνου με λίγα λόγια που πρέπει να έχει να πλυθεί από τότε που τον υποβίβασαν από την αυθεντική ΜΙ5 στον «Λάκκο» -για να είναι διευθυντής φαντάσου πόσα χρόνια είναι αυτά- αλλά επειδή δεν είναι τύπος που υποβιβάστηκε λόγω λάθους είναι πραγματικά ικανός και μπλεγμένος με τα σημαντικότερα πρόσωπα σε κυβέρνηση και μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Κανένα φίλτρο, καμία παραπάνω συμπάθεια ασχέτως προσώπου. «Είμαι εγώ, είναι η ομάδα μου την οποία κράζω πρωί-βράδυ και ύστερα όλος ο υπόλοιπος κόσμος». Ίσως για αυτό δικαιολογείται και το κυνικό χιούμορ του.

 

 

Το Slow Horses έχει έρθει τα τελευταία χρόνια ειλικρινά από το πουθενά για να επανατοποθετήσει τον όρο «spy series» με ένα story γεμάτο ένταση, αγωνία αλλά πάνω από όλα ανάλαφρο και γεμάτο κυνικό χιούμορ. Θα μπορούσε να είναι άνετα ένα κατασκοπικό dark θρίλερ με βία και γεμάτο πισώπλατα μαχαιρώματα, ωστόσο η έμπνευση και η συμμετοχή ενός και μόνο ατόμου αλλάζει άρδην την κατάσταση όσο και την ίδια την υπόθεση.

Ο Jackson Lamb του Gary Oldman είναι μια διαφορετική προσέγγιση ενός κατασκοπικού περιβάλλοντος, ο οποίος γνωρίζει καλά τα κατατόπια αλλά επιλέγει την κυνικότητα για να επιβιώνει. Είναι σαν το κακό αφεντικό που δεν θα πει ποτέ καλή κουβέντα για κανέναν, θα τα κρατήσει όλα για τον εαυτό του όμως με τις πράξεις του θα αποδειχτεί το πόσο πολύ νοιάζεται για τους κοντινούς του ανθρώπους. Για τα Slow Horses του. Το χιούμορ έρχεται απλώς να κάνει τη ζωή μας καλύτερη σε σημείο που αναρωτιέσαι αν θα μπορούσε και η πραγματική ζωή να έχει τη χαλαρή και κωμική προσέγγιση που την αντιμετωπίζει ο Lamb.

Έχεις δει τύπο να αντιμετωπίζει απειλή δεκάδων όπλων τραγουδώντας 500 Miles των Proclaimers μέσα σε κλεμμένο SUV; Αν παρακολουθήσεις τους δύο κύκλους (των 6 επεισοδίων ο καθένας) θα δεις και πολλά χειρότερα. 

 

 

Η σειρά της Apple TV η οποία βασίζεται στη σειρά βιβλίων Slough House του Mick Herron έχει ήδη ανανεωθεί για 4η και 5η σεζόν.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved