Το Pale Blue Eye μας θυμίζει γιατί ο Edgar Allan Poe είναι τόσο σημαντικός

Είδαμε την πολυαναμενόμενη ταινία του Netflix και αναλύουμε γιατί αξίζει να της δώσεις μία ευκαιρία. 

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως μας έχει κουράσει το Netflix σαν ιδέα και σαν streaming service, δεν γίνεται όμως να μην πούμε και του στραβού το δίκιο: Τελευταία έχει βελτιωθεί πολύ, τουλάχιστον στις παραγωγές ταινιών. Μπορεί οι σειρές να είναι πολύ fast food, οι ταινίες όμως έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο καλές. Πάρε για παράδειγμα το πρόσφατο White Noise, το οποίο όχι απλά μας άρεσε αλλά γράψαμε και μία διθυραμβική κριτική γι’ αυτό. Μόλις χτες είδαμε το καταπληκτικό Pale Blue Eye και μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Πάμε όμως να βουτήξουμε βαθιά μέσα στην ταινία (και χωρίς να κάνουμε κανένα απολύτως spoiler).

Edgar Allan Poe: Γιατί πρέπει να έχεις ένα βιβλίο του στη συλλογή σου

Εδώ έχουμε μία ιστορία που θα μπορούσε πολύ εύκολα να έχει βγει από τις σελίδες κάποιου βιβλίου του Edgar Allan Poe. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον αέρα των γραπτών του, κι αυτό είναι φανερό στην ατμόσφαιρα που μας μεταδίδει. Η ταινία βασίζεται σε ένα βασικό ερώτημα: Ποιος είναι ο δολοφόνος; Αυτό το ερώτημα όμως το τυλίγει τόσο ερμητικά με τις εικόνες που ξεχνάς την αναζήτηση των πρωταγωνιστών. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Scott Cooper και με πρωταγωνιστή τον συχνό συνεργάτη του, Christian Bale, η ιστορία διαδραματίζεται στην σκληρή και κρύα κοιλάδα του Hudson της Νέας Υόρκης εν έτη 1830. Το ιδιοφυές στην ταινία είναι που βλέπουμε τον Edgar Allan Poe να μετατρέπεται ο ίδιος σε ντετέκτιβ και να βοηθάει τον πραγματικό αστυνομικό Christian Bale.

 

 

A Night at the Roxbury: Η ταινία που μας σύστησε τον Will Ferrell

Η κινηματογραφία του Masanobu Takayanagi αναπαράγει μερικές φορές ένα υπέροχο είδος κλίμακας του γκρι, που διαλύεται από λάμψεις γαλάζιου πάγου σε συνδυασμό με τις μπλε στολές των μαθητών της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point, του νεοσύστατου τότε ιδρύματος στο οποίο εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της δράσης της ιστορίας.

Στην Ακαδημία, ένας δόκιμος, εν ονόματι Fry, ανακαλύπτεται όχι απλώς νεκρός —με απαγχονισμό— αλλά με την καρδιά του να λείπει. Οι εξαιρετικά τρομοκρατημένοι αξιωματικοί της σχολής, φοβούμενοι το σκάνδαλο που μπορεί να προκαλέσει ένα θανατηφόρο πλήγμα στην Ακαδημία, επιστρατεύουν έναν συνταξιούχο αστυνομικό να ερευνήσει την υπόθεση.

 

 

Χρυσές Σφαίρες: Ο Σπίλμπεργκ είναι ακόμα ο βασιλιάς του θεάματος

Η ταινία αποκτά άμεσα ενδιαφέρον όταν εμφανίζεται σαν στρατιώτης ο ίδιος ο Edgar Allan Poe που υποτίθεται πως είναι δόκιμος στη σχολή. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Louis Bayard με το ίδιο όνομα. Το στοιχείο πως ο διάσημος συγγραφέας Edgar Allan Poe βρίσκεται μέσα στην ιστορία, είναι από μόνο του δελεαστικό. Ο σκηνοθέτης χειρίζεται τόσο καλά τα twists που στο τέλος έχεις βρεθεί μπερδεμένος και με αγωνία περιμένεις τι θα αποκαλυφθεί στην συνέχεια.

Ο ρόλος του Bale, δουλεμένος και ελαφρώς αινιγματικός, αληθινά ανθίζει και στη συνέχεια τελικά "ψύχεται". Τι εννοούμε με αυτό; Δεν γίνεται να πούμε γιατί θα κάνουμε spoiler. Η ταινία τιμά τη φιγούρα του Edgar Allan Poe, που έμελλε να γίνει ο εμπνευστής  της αμερικανικής αστυνομικής ιστορίας. Η ταινία περιστρέφεται μέσα σε ένα φως που προκαλεί ανατριχίλα στις πιο σκοτεινές εσοχές της ανθρώπινης καρδιάς.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved