Οι ταινίες με φυλακές είναι το βούτυρο στο κινηματογραφικό ψωμί μας

5 από τις πιο true ταινίες με φυλακές που λατρέψαμε μέσα στα χρόνια.

Δεν είναι φετίχ. Εντάξει μπορεί και να είναι. Μας αρέσουν οι ταινίες με φυλακές τι να κάνουμε τώρα; Είναι ένα περίεργο genre σίγουρα, αλλά όμως είναι τόσο απολαυστικές όσο και το πιτόγυρο σου με παγωμένο μπιρόνι. Ταινία με φυλακές στον καναπέ, τι άλλο να ζητήσει ένας κουρασμένος από τη δουλεία άνδρας; (Εντάξει πολλά άλλα μπορεί να ζητήσει οκ…). Γιατί όμως είναι τόσο απολαυστικές αυτού του είδους οι ταινίες; Ακόμη δε μπορούμε να καταλάβουμε. Μήπως είναι επειδή βλέπουμε τους φυλακισμένους να κερδίζουν πίσω την χαμένη τους ελευθερία;  Δεν ξέρουμε πραγματικά. Κάποιες από τις ταινίες που διαλέξαμε είναι σοβαρές και κάποιες άλλες λίγο πιο ανάλαφρες. Το κοινό στοιχείο τους είναι πως έχουν όλες να κάνουν με φυλακές και φυλακισμένους. Ένα ανδρικό φετίχ σίγουρα.

Μπορεί τελικά να είναι η αίσθηση που θα θέλαμε να είχαμε ζήσει αλλά φυσικά δεν έχουμε τα κότσια να το πράξουμε (γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι ότι πιο εύκολο να είσαι εγκληματίας) ή τελικά είναι απλά τρομερά διασκεδαστικές ταινίες. Περιπέτεια, δράμα, κωμωδία, τρόμος και βία, όλα σε ένα πακέτο που μας κάνει να παθαίνουμε αμόκ. Ταινίες και φυλακές λοιπόν. Εδώ παρουσιάζουμε πέντε από τις αγαπημένες μας. Και το νου σου με το σαπούνι...

Tango and Cash (1989)

Δύο φοβεροί ηθοποιοί (Stallone, Russell) κάνουν τους μπάτσους και μετά κάνουν τους εγκληματίες και μπαίνουν στη φυλακή μετά από συνομωσία. Ταινία του 1989, σκέτη κόλαση και ουσιαστικά ένα προάγγελος του τι θα ακολουθούσε στα σινεμά της δεκαετίας του ’90. Ο Stallone δεν μασάει και ο Russell υποστηρίζει. Ταινιάρα κλασική για TV time με ποπ κορν ή πίτσα. Ένας fun κινηματογράφος που δεν υπάρχει πια.

Ο Sylvester Stallone γίνεται ο πιο καλοντυμένος μαφιόζος του streaming

 
 

Midnight Express (1978)

Ταινία κόλαφος. Βαριά σαν μόλυβδος που σου μένει για πάντα στο αίμα. Ένας κακομοίρης Αμερικάνος πιάνεται στην Τουρκία για εμπόριο ναρκωτικών κι από εκεί αρχίζει ένα τρελό rollercoaster σαπίλας, τρέλας και βίας μέσα στις τριτοκοσμικές φυλακές των Τούρκων. Η απόδραση του είναι πραγματικά τόσο απελευθερωτική που αισθάνεσαι πως κι εσύ ήσουν μαζί του τρόφιμος στην κόλαση.

 

 
 

Escape from Alcatraz (1979)

Πόσο βασανιστικό κι απολαυστικό την ίδια στιγμή είναι να βλέπεις τον Clint Eastwood να σκάβει έναν τοίχο με ένα κουτάλι; Ταινία που τηρεί όλα τα καλά κλισέ του είδους. Την είχαν από τότε που ήμουν έφηβος οι γονείς μου κι έτσι την έβλεπα στο βίντεο πολύ συχνά. Ογκόλιθοι ερμηνείας.

 

 
 

The Rock (1996)

Χρονιά σημαδιακή για το σινεμά. Μία από τις πιο τέλειες ταινίες του Michael Bay, απ’ όπου και να την πιάσεις μυρίζει ωραία. Nicholas Cage, Sean Connery, Ed Harris. Τι άλλο να ζητήσεις κανείς; Όλοι αυτοί πάνω στον καταραμένο Βράχο του Αλκατράζ. Σκέτο έπος και άπειρες θερμίδες από τα σουβλάκια που χρειάζονται για την προβολή.

 

 
 

Le Papillon (1973)

Από το κλασικό βιβλίο του Henri Charriere έχουμε μία ταινία διαμάντι για τον παγκόσμιο κινηματογράφο και ένα μνημείο για τους οπαδούς των ταινιών με φυλακές. Παίρνει θέση πολύ ψηλά στις καρδιές μας. Με καστ που θα το ζήλευε και ο ίδιος ο θεός. Steve McQueen και Dustin Hoffman δίνουν ρέστα ερμηνείας και μία σκηνοθεσία που τσακίζει κόκαλα. Εξαιρετικό και σίγουρα must see.

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved