Τι θα ήταν τελικά ο James Bond χωρίς τους κακούς του;

10 από τους πιο φημισμένους bad guys των ταινιών του 007 δείχνουν (ξανά) τα δόντια τους.

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση του τίτλου: Ο Bond χωρίς τους κακούς τους φίλους θα ήταν απλά ένας αλκοολικός δημόσιος υπάλληλος με καλό γούστο στα ρούχα και στα ρολόγια. Connery, Craig, Brosnan, Moore, Dalton και Lazenby, όλοι τους λάτρεψαν τους κακούς τους γιατί φυσικά χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν και οι ίδιοι. Τους χρωστάνε πολλά σαν James Bond κι εμείς αποφασίσαμε να τους κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα για να τους θυμηθούμε. Ναι είναι πολλοί και τους βάλαμε στη σειρά σύμφωνα με το επίπεδο “κακότητας” (sic) τους. Όλοι φυσικά έχουν ένα κοινό: Είναι μανιακοί και θέλουν να καταστρέφουν όλο τον κόσμο. Οι ταινίες του James Bond τώρα και 60 χρόνια μας έχουν προσφέρει μερικούς από τους πιο φημισμένους και καλογραμμένους κακούς χαρακτήρες στην ιστορία του σινεμά.

Όταν ο Sean Connery συστηνόταν για πρώτη φορά ως James Bond

Κάποιοι από αυτούς δεν ήταν τόσο επιτυχημένοι ίσως και λίγο lame, κάποιοι άλλοι όμως σίγουρα έχουν δώσει ρέστα στην οθόνη κι ακόμη και σήμερα δοξάζονται από τους οπαδούς του διάσημου πράκτορα και των ταινιών του. Εμείς τους βάλαμε στην δεκάδα που τους αξίζει και θυμόμαστε τι είχαμε αισθανθεί όταν τους πρωτοείδαμε στην οθόνη.

10 - Dr. No (Joseph Wiseman)

Όταν είδα για πρώτη φορά τον Dr. No πραγματικά με είχε εντυπωσιάσει το sci-fi στυλάκι του. Κανείς δεν του βγαίνει στο ντύσιμο, ούτε καν ο ίδιος ο Bond. Τι στυλάρα και τι μαλλί ήταν αυτά; Τρομερός τύπος και τρομερή φάτσα. Σαν Κινέζος που δεν είναι από την Κίνα έμοιαζε, κι εκείνο το χέρι που έχει κοκαλώσει με το τσιγάρο. Σκέτη κόλαση. Και φιλόξενος και τρελός μέχρι το μεδούλι. Θεός απλά.

 

 
 

9 - Max Zorin (Christopher Walken)

Στο A View to a Kill (1985) ένας πολύ νέος Walken σκάει από το πουθενά στο πάρτι κι εμείς παθαίνουμε πλάκα με το στυλ του και το πόσο πείθει, αν και τόσο μικρός. Το χαμόγελο του και μόνο σε κάνει να ανατριχιάζεις. Ο τρόπος που κρατάει τη σαμπάνια τα λέει όλα. Είναι το boss της κακίας και δεν σηκώνει κουβέντα. Πιο κακός από αυτόν δύσκολα θα υπάρξει.

 

 
 

8 - Jaws (Richard Kiel)

Ποιος δεν θυμάται τον φημισμένο Σαγόνια; Ο Σαγόνιας είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κακούς του 007. Δεν μπορώ να ξεχάσω την πρώτη φορά που είδα τα δόντια του σε βιντεοκασέτα, στο σπίτι μου. Ήμουν δεν ήμουν 15 χρονών. Σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Εμφανίστηκε στις ταινίες The Spy Who Loved Me (1977) και Moonraker (1979). Αξέχαστος. Μην ξεχνάτε πως είναι ο μοναδικός κακός που εμφανίζεται σε δύο ταινίες Bond.

 

 
 

7 - Alec Trevelyan (Sean Bean)

Το Goldeneye (1995) είναι η πρώτη ταινία που έχουμε σαν Bond τον Brosnan και είναι αρκετά υποτιμημένη. Και ο Sean Bean έπαιξε τον κακό αξιοπρεπώς, όσο κι αν μερικοί δεν θυμούνται καλά. Στα παγωμένα και νεκρά του μάτια βλέπουμε το πραγματικό κακό. Ένας κακός με κότσια που το λέει η καρδούλα του.

 

 
 

6 - Francisco Scaramanga (Christopher Lee)

Τι να πει κανείς για τον θεό Christopher Lee; Ό,τι και να πούμε θα είναι πραγματικά λειψό. Δοξασμένος ηθοποιός παγκοσμίως. Στο The Man with the Golden Gun (1974) δίνει τα ρέστα του. Είναι κουλ και χαλαρός αλλά όμως ανάλογα ύπουλα και υποχθόνια κακός. Και στην τελική αν σε κάποιους δεν αρέσει και τους φαίνεται πολύ γέρος ή χλιαρός να θυμίσουμε πως ο τύπος μπορούσε να κάνει τον αναπτήρα του πολυβόλο.

 

 
 

5 - Le Chiffre (Mads Mikkelsen)

Το Casino Royale (2006) ήταν μία τρομερή εισπρακτική επιτυχία και μία επιτυχία γενικότερα για τις ταινίες του Bond. Τότε ο Mikkelsen ήταν εντελώς άγνωστος έξω από την Δανία. Αλλά εδώ μιλάμε για έναν ηθοποιό άλλου επιπέδου. Πραγματικά σοκάρεσαι από το πόσο καλά κάνει τον κακό. Η κακία ξεχειλίζει και φτάνει μέχρι την κάλτσα. Είναι ο τύπος που τόλμησε να μαστιγώσει τα “μπαλάκια” του Bond. Μόνο αυτή η σκηνή μας κάνει ακόμη να πονάμε.

 

 
 

4 - Rosa Klebb (Lotte Lenya)

Αχ, εκείνο το παπούτσι! Η Klebb είναι μία απελπισμένη κακή τύπισσα που έχει κρυμμένο ένα στιλέτο στη μύτη του παπουτσιού της. Εκτός από την κακία της μας επιδεικνύει και τη πονηριά της όταν πείθει ένα νεαρό κορίτσι από τη Ρωσία να κοιμηθεί με τον πράκτορα. Είναι η πρώτη φορά που το σινεμά μας δείχνει πως οι κακοί δεν είναι πάντα με μπράτσα. Κορυφαία.

 

 
 

3 - Auric Goldfinger (Gert Frobe)

“Do you expect me to talk?” / “No Mr. Bond, I expect you to die!” Τι ατάκα κι αυτή; Ένας από τους πιο κακούς τύπους στην ιστορία του σινεμά. Γιατί όμως δεν βρίσκεται στην κορυφή; Μα φυσικά γιατί δεν άφησε τον Bond να πεθάνει κάτω από εκείνο το διαβολικό laser. Αν το είχε κάνει ίσως τώρα να ήταν στο νούμερο 1.

 

 
 

2 - Oddjob (Harold Sakata)

Bond και ξυράφια. Υπάρχει μια εμμονή με το ξυράφι και τους κακούς. Εδώ το ξυράφι υπάρχει μέσα στο καπέλο που πετιέται σαν φρίσμπι. Ο Oddjob είναι ο μόνος κακός που σχεδόν κατάφερε να ρίξει ένα καλό χέρι ξύλο στον 007 και να μην ξανασηκωθεί ποτέ. Πάντα στυλάτος και πάντα άσχημος, ο Oddjob τα καταφέρνει περίφημα στο να είναι πιο κακός από την κακία την ίδια.

 

 
 

1 - Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasence)

Ποιος δεν θυμάται εκείνη την λευκή γάτα και το χέρι με το δαχτυλίδι; Ίσως ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους κακούς ever. Ακόμη και ο Austin Powers τον φοβάται. Ένας κακός όλα τα λεφτά. Κάθεται μόνος του μέσα σε ένα ηφαίστειο και σχεδιάζει να καταστρέψει τον κόσμο. Είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει. Α ναι, και να σκοτώσει τον μισητό του αντίπαλο, τον 007. Στο You Only Live Twice (1967) η δόξα του είναι αμέτρητη και το στυλ του αδιανόητο. Κι εκείνη η ουλή στο πρόσωπο...Ο υπέρτατος “κακιότατος” ever!

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved