GettyImages Ο Coolio χώρεσε στον ίδιο στίχο τη λύτρωση, τον αυτοστοχασμό και την απόγνωση

Hip Hop, Rap και mainstream έγιναν ένα και ο λόγος λέγεται Gangsta's Paradise.

Όλα ξεκινούν με ένα δείγμα εγχόρδων που παραπέμπει τους παλιότερους σε ένα vintage κομμάτι του Stevie Wonder. Σύντομα όμως συνειδητοποιούν ότι ο ήχος είναι ενισχυμένος με κρουστά, Hip Hop ρυθμό και ένα βαθύ μπάσο. Περίπου 11 δευτερόλεπτα μετά την εντυπωσιακή είσοδο της Michelle Pfeiffer στο βιντεοκλίπ (μην ξεχνάμε πως είναι το soundtrack της ταινίας «Dangerous Minds») και ένα ξερό «you want to tell me what this is all about?» μέσα από το σκότος ένας άντρας ξεπροβάλλει ρίχνοντας ατάκες βγαλμένες από τη Βίβλο:

«As I walk through the valley of the shadow of death …» είναι η σκοτεινή αρχή και συνάμα ανατριχιαστική αφετηρία του κομματιού που μέχρι εκείνη τη στιγμή μοιάζει με αδιέξοδο. Σύντομα όμως έρχεται η ανατροπή και τα λόγια αλλάζουν. Δεν υπάρχει κράξιμο, ούτε μιζέρια. Σκοπός είναι η ανεύρεση του μονοπατιού προς την εξιλέωση, όσο σκοτεινό και δύσβατο και αν είναι.  

«… I take a look at my life and realize there's nuthin' left».

 

 

You’re in Gangsta’s Paradise 

 «Το Gangsta's Paradise ήθελε να "γεννηθεί", έψαχνε τρόπο να έρθει στη ζωή και διάλεξε εμένα ως όχημα» είχε πει το 1995 ο Coolio για τους στίχους που έφεραν τον ρυθμικό παράδεισο των 90’s. Μετά από τόσα χρόνια ωστόσο, είτε τελικά το τραγούδι είχε δική του ψυχή και προσωπικότητα, είτε απλά ήταν μια δημιουργία της στιγμής σε ένα δευτερόλεπτο αναλαμπής του Coolio, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί τον πλέον κομβικό θησαυρό που έβγαλε ποτέ η ραπ μουσική.

Έτσι «αποχαιρετήσαμε» τον Coolio.

Και αυτό όχι μόνο επειδή πούλησε το λιγότερο 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως βάζοντας εαυτόν στη χρυσή λίστα των κορυφαίων singles που παίχτηκαν ποτέ. Δεν έχει να κάνει μονάχα με το ότι μετατόπισε από την κορυφή των ηγεμόνα των charts, Michael Jackson ή απλώς επειδή εξελίχθηκε σε ορόσημο. Ήταν το κομμάτι που μίλησε στην ψυχή πολλών διαφορετικών ακροατών, κάνοντας πράξη κάτι που έμοιαζε αδύνατο. Να ενώσει Hip Hop, Rap και Mainstream χωρίς καν να προσπαθήσει. Όλα αυτά σε μια εποχή που η rap δεν είχε καμία σχέση με αυτή του σήμερα, όντας η φωνή της γειτονιάς, συνώνυμη της βίας, του εγκλήματος και της κοινωνικής μιζέριας.

Όταν το 1995 ο Coolio εμπνεύστηκε από το κομμάτι του Stevie Wonder, «Pastime Paradise» χρειάστηκε ελάχιστη ώρα για να ολοκληρώσει τα lyrics. Το κεντρικό θέμα του τραγουδιού άλλωστε επικεντρωνόταν στην πορεία μέσα από τις δυσκολίες της φτωχής γειτονιάς και την οικειοθελές μονοπάτι προς την αλλαγή της μοίρας του ανθρώπου.

 

 

Αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν που έδωσαν άλλη πνοή και κατεύθυνση στο «Gangsta’s Paradise». Μια δικιά του εκκεντρικότητα, αυτή που το έφερε ένα βήμα πιο κοντά τη Hip Hop με τη rap, κυρίως γιατί μπόρεσε να μιλήσει στην καρδιά πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα. Τόσο απλά, ένας άλλοτε απομονωμένος ήχος, έγινε ένα με τις λέξεις και τελικώς έφτασε σε σημείο να προκαλεί ταύτιση και «εκτόξευση» στις μάζες που τον ακούν.

Με τα lyrics να μιλούν για λύτρωση, αυστοχασμό και απόγνωση, μπόρεσε να αγγίξει τόσο τους ανθρώπους που ζουν σε επικίνδυνες γειτονιές, ταυτόχρονα όμως και όλους άλλους που βρίσκονται μακριά από αυτό τον κόσμο αλλά βιώνουν εξίσου ένα κοινωνικό αδιέξοδο.

Όσο και αν δεν άρεσε (αρχικά) στον Stevie Wonder το ότι ένα τόσο γνωστό κομμάτι του γίνεται μέρος ενός τραγουδιού που μιλάει για συμμορίες, μετά από ένα ραντεβού και «άδειασμα» αρκετών f-words, το Gangsta’s Paradise πήρε τη διάσημη μορφή που έχει σήμερα. Και με την καθαρή γλώσσα της αλήθειας ξεκίνησε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να προσφέρει τον δικό του Παράδεισο στον κόσμο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved