associated press Είμαστε έτοιμοι για μια ωμή περιγραφή των τελευταίων στιγμών του Anthony Bourdain;

Πριν καν βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων, η νέα βιογραφία για τον μεγάλο σεφ και ταξιδευτή εξοργίζει και διχάζει τους φίλους και την οικογένειά του.

Κάθε φορά που ένας άνθρωπος επιλέγει να δώσει τέλος στη ζωή του, ανεξάρτητα από τη δημοφιλία του, τα γιατί είναι τόσο εκκωφαντικά που δεν είναι λίγες οι φορές που καλύπτουν τον θρήνο. Ειδικά στην περίπτωση ανθρώπων που νιώθουμε ότι είχαν να μας δώσουν ακόμα πολλά, άνθρωποι άγνωστοι σε εμάς σε προσωπικό επίπεδο, τα γιατί είναι ακόμα πιο επίμονα και ξεπερνούν την κουτσομπολίστικη περιέργεια. 

Αυτά τα γιατί θέλει να απαντήσει ο δημοσιογράφος Charles Leerhsen με το νέο του βιβλίο που αναμένεται να βγει στα βιβλιοπωλεία στα μέσα Οκτωβρίου και σύμφωνα με άρθρο στους ΝΥΤ, η οικογένεια και ο στενός κύκλος του Bourdain δεν είναι και πολύ εντάξει με την προσέγγιση του Leerhsen. Για τη συγγραφή του βιβλίου του, ο δημοσιογράφος προσπάθησε να συγκεντρώσει όσο περισσότερο πρωτογενές υλικό μπορούσε.

 

 

80 συνεντεύξεις, μηνύματα, μέιλ και υλικό από τον υπολογιστή του Bourdain ήταν ο πυρήνας του βιβλίου, αλλά ο τρόπος που φιλτραρίστηκε, ή μάλλον δεν φιλτραρίστηκε το υλικό αυτό, προκάλεσε την αντίδραση. Αρκετοί από αυτούς που διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου το λάτρεψαν για την ωμή, σχεδόν gonzo προσέγγιση που δεν ρομαντικοποιεί τίποτα. Ο αδερφός του Bourdain μιλώντας στους ΝΥΤ υποστήριξε ότι πέρα από την κακόβουλη ωμότητα των πληροφοριών, ένα μεγάλο μέρος που αφορά τη σχέση του σεφ με την οικογένειά του, είναι ψευδές και κατασκευασμένο. Όμως το βιβλίο επικεντρώνεται στις τελευταίες ημέρες του ποιο rock n roll κοσμοπολίτη που γνωρίσαμε και στη σχέση του με την Asia Argento. H σχέση τους κράτησε 2 χρόνια και μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον θυελλώδης, αν και μάλλον αυτό είναι ένας ευφημισμός για το τοξική. Το ερωτικό πάθος και οι τσακωμοί έρχονταν κατά κύματα σε μια σχέση που ήταν ένα πραγματικό roller coaster. 

 

 

Πολύ πριν την αυτοκτονία του, χάρη στα δικά του βιβλία, ήταν ευρέως γνωστό ότι ο Bourdain πάλευε με τους δικούς του δαίμονες, τις ουσίες και την ψυχική του υγεία. Η σχέση του με την Argento θεωρητικά τον έβγαλε από πολλές δύσκολες καταστάσεις και τον έκανε να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του. Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έτσι. Στο βιβλίο αναφέρεται ξεκάθαρα ο ρόλος του χωρισμού στην καταρράκωση της ψυχικής του υγείας, αλλά δεν είναι σίγουρο, και μάλλον δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι αυτή ήταν η αιτία που τον έκανε αυτόχειρα. 

Μια λίστα τραγουδιών από τον Anthony Bourdain για παρέα στην κουζίνα

Θα ήταν άδικο για την Argento πρώτα από όλα, αλλά θα έδινε και μια στρεβλή εικόνα για τον πρόσκαιρο πόνο που προκαλεί μια ερωτική απογοήτευση, ένας χωρισμός, μια χυλόπιτα. Η στιγμή της αυτοχειρίας του ήταν μια στιγμή αποκάλυψης για τον Bourdain. Από την προδημοσίευση του βιβλίου, και ίσως αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία τελικά, καταλαβαίνουμε ότι δεν αυτοκτόνησε επειδή χώρισε, αλλά γιατί η σχέση του με Argento ήταν το χαλί κάτω από το οποίο έκρυβε τα προβλήματά του.

 

 

Θα είναι δύσκολο για το βιβλίο του Leerhsen να αποφύγει την κιτρινίλα στα άρθρα που θα βγουν με την κυκλοφορία του. Ίσως να είναι αυτός και ο στόχος του συγγραφέα και αυτό τελικά δεν αφορά όσους αγάπησαν τη γραφή και την παρουσία του χαρισματικού αυτόχειρα. Το κοινό του πολυταξιδεμένου και πρόωρα χαμένου σεφ δεν είναι έτοιμο να τον αποκαθηλώσει και σίγουρα δεν θα σοκαριστεί από μια ωμή περιγραφή, έτσι κι αλλιώς είναι ένα κοινό που έχει εθιστεί σε τέτοιες περιγραφές μέσα από τα βιβλία και τις εκπομπές του. Αυτό που ίσως μάθουμε μέσα από την αδιάκριτη ματιά της νέας βιογραφίας, να είναι μια πιο ειλικρινή και λιγότερο προκατειλειμένη προσέγγιση για τα θέματα της ψυχικής υγείας και ειδικά για την κατάθλιψη. Κανείς μας δεν είναι θεός, ούτε καν ο Bourdain που τον πλησίασε αρκετά, κι αυτό ας είναι μια υπενθύμιση ότι δεν είναι κανείς μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved