Γιατί ο Neo ήταν ο εκλεκτός του Matrix

Μεσσίες και διαλεχτοί υπήρξαν πολλοί, αλλά ο ρόλος που ενσάρκωσε ο Keanu Reeves, ήταν πραγματικά μοναδικός.

Ο κινηματογράφος είναι γεμάτος από παραδείγματα εκλεκτών που η μοίρα τους φορτώνει κάποιου είδους σωτηρία με τον Anakin Skywalker/Darth Vader να είναι ο πιο γνωστός, όμως ο Neo υπήρξε πραγματικά μοναδικός. Ξεκίνησε, όχι απλά σαν άσημος και αδύναμος, αλλά σαν πραγματικά κανένας και παρακολουθούμε την εξέλιξή του με τον Keanu Reeves σε ρόλο ξεναγού. Μέχρι να γίνει ο υπερήρωας που θα σώσει την ανθρωπότητα από τη σκλαβιά, πρέπει πρώτα να συλλάβει έννοιες όπως το πεπρωμένο σε μία πορεία δημιουργίας που όμοιά της δεν υπάρχει σε καμία ταινία.  

Γιατί ο Keanu Reeves δεν μοιάζει με κανέναν άλλο χολιγουντιανό αστέρα;

Το Εκλεκτός μπορεί να συλλάβει την προσομοίωση του Matrix με τρόπο που κανείς άλλος δεν μπορεί μέσα από την ικανότητα να διαστρεβλώσει τον κώδικα στον οποίο είναι γραμμένο. Αυτή η αντίληψη του επιτρέπει να αψηφά τους νόμους της προσομοίωσης, ακόμα και τους «φυσικούς» της νόμους, όπως τη βαρύτητα. Αυτή ήταν η σπίθα της δημιουργίας του χαρακτήρα που θα έσωζε την ανθρωπότητα.  

Η ιδέα του Εκλεκτού παρουσιάζεται από τον Morpheus, κυριότερο και πιο λάβρο ιεροκήρυκα της Προφητείας του Εκλεκτού. Οι ακόλουθοι του Morpheus ήταν σε μια αναζήτηση δεκαετιών του Εκλεκτού πριν βρουν τον Neo και εδώ παρουσιάζεται η δοκιμασία της πίστης. Το πράγμα περιπλέκεται από το ότι κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια στο σύνολό της, ούτε ο Morpheus, πόσο μάλλον ο Neo, το ταξίδι προς τη γνώση είναι ενιαίο, για θεατές και πρωταγωνιστές. Η ίδια η ύπαρξη του Neo είχε προβλεφθεί από τις μηχανές που ασκούσαν έλεγχο επί της ανθρωπότητας, αλλά το σπάσιμο της λούπας έγινε από την Trinity, κάτι που δείχνει τη συναστρία και την απειροελάχιστη πιθανότητα που απαιτείται για να σπάσει η νομοτελειακή βεβαιότητα. 

 

 

Η άγνοια ακόμα του σοφού Morpheus  είναι κινητήρια δύναμη της πλοκής, ειδικά από τη στιγμή που ακόμα κι αυτά τα λίγα που ήξερε, τελικά αποδείχθηκαν ψευδή στο Matrix Reloaded. Έπρεπε να υπάρξουν πολλοί Neo πριν από αυτόν που είδαμε, με αποτέλεσμα να είναι λάθος ακόμα και η μέτρηση των ετών στο Matrix, ζούσαν στο 2699 και όχι στο 2199, κάτι που χρησιμεύει και ως όχημα για να εμβαθύνει η πλάνη που δημιουργεί το Matrix στους πρωταγωνιστές και συνάμα στο κοινό που χάνει βεβαιότητες που είχε έχοντας δει τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη ταινία.

Εκεί και μόνο καταλάβαμε ότι η ιδέα του Εκλεκτού κατασκευάστηκε σαν αμορτισέρ αντιδράσεων των ανθρώπων από τις ίδιες τις μηχανές για να ελέγχουν την αέναη πορεία του Matrix χωρίς σοβαρά glitch. Η πορεία του Εκλεκτού ισορροπεί την εξίσωση του Matrix και η προκαθορισμένη του ζωή τον φτάνει σε κάποια φάση στο σημείο που θα πρέπει να διαλέξει αν θα σώσει 21 άτομα από τη Zion και θα ξεκινήσει τον κύκλο από την αρχή ή θα τους αφήσει όλους να πεθάνουν. Αντί για σωτήρας, τελικά ο Εκλεκτός είναι όργανο μεταξύ των μηχανών και των ανθρώπων, προορισμένο να διατηρεί την ισορροπία.

 

 

Ενώ όλοι οι Εκλεκτοί ήταν ολόιδιοι με τη φιγούρα του Keanu Reeves, κανείς δεν ξέρει αν ήταν ο Neo και οι έξι Εκλεκτοί. Το Πρόγραμμα διαλέγει στην τύχη το ποιος θα ενσαρκώσει τον επόμενο Εκλεκτό και εδώ έχουμε μία ακόμα μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλους κινηματογραφικούς Μεσσίες. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ο εκλεκτός, αρκεί να σπάσει τη λούπα. Το γεγονός που έκανε τον 6ο πραγματικά Εκλεκτό, ήταν η ανακωχή που έκλεισε μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, η πρώτη από την έναρξη του πολέμου. Κάπου εδώ η Προφητεία γίνεται πραγματική προφητεία και όχι μια ιστορία που έστησαν οι μηχανές.

Γιατί σεβόμαστε και αγαπάμε τον Keanu Reeves 

Στο τέλος έχουμε το Matrix Resurrections και την ολοκλήρωση της Προφητείας, 60 χρόνια μετά το Matrix Revolutions. Στη νέα προσομοίωση του Matrix, Neo και Trinity εμφανίζονται σαν ένα πρόσωπο, τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνουν οι μηχανές. Είναι η τελευταία αλληγορία πάνω στον έρωτα, τον οποίο δεν μπορούν να κατανοήσουν οι μηχανές. Όταν η Trinity ερωτεύτηκε τον Neo απέκτησε πρόσβαση στο Prime Program και γι’αυτό οι μηχανές νόμιζαν πώς είναι το ίδιο πρόσωπο, αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι μηχανές είναι το πώς δύο άνθρωποι γίνονται ένα και πανίσχυροι όταν ερωτεύονται. Η πραγματική προφητεία είναι όταν οι άνθρωποι θυμούνται τι μπορούν να κάνουν που δεν μπορούν οι μηχανές. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved