Το Sandman είναι η σειρά-όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Το διαμάντι του Netflix τιμάει το graphic novel του Neil Gaiman σαν να βρίσκεται στο μακρινό 1989.

Η αλήθεια είναι πως όταν βλέπεις μεγαλεπήβολα projects να πλησιάζουν την μεγάλη ή την μικρή οθόνη, έχεις μάθει να κρατάς μικρό καλάθι. Ειδικά στις μεταφορές που προέρχονται από βιβλία, βιντεοπαιχνίδια ή ακόμη και κόμιξ. Και στην περίπτωση των κόμιξ της Vertigo, τα πράγματα δεν ήταν ποτέ ρόδινα. Το αντίθετο για την ακρίβεια. Το Constantine, με τον ομώνυμο ήρωα από τα κόμιξ Hellblazer της Vertigo, ήταν μία αποτυχία στη μικρή οθόνη, παρότι ο Matt Ryan ήταν πιστό αντίγραφο του διάσημου μάγου. Το Lucifer, μπορεί να βρήκε κοινό στο πρόσωπο του Tom Ellis, αλλά ο χαρακτήρας του ουδεμία σχέση έχει με τα κόμιξ της Vertigo που κυκλοφόρησαν το 2000.

Στην περίπτωση του Sandman, έχουμε επιτέλους μία αποκάλυψη. Όμως όλο το παραπάνω έχει ξεκινήσει λάθος. Η Vertigo δεν έβγαζε κόμιξ, έβγαζε graphic novels. Και αυτό είναι μια τεράστια διαφορά. Δεν πρόκειται για μάχες που ο καλός νικάει τον κακό και μετά πάμε όλοι σπίτια μας. Μιλάμε για αυτοτελείς ιστορίες, νουβέλες και μικρές μυθιστορηματικές προβολές, που βρίσκουν ένα καταφύγιο σε εξαιρετικά σκίτσα και storytelling. Αυτό ήξερε ανέκαθεν να κάνει ο δημιουργός του Sandman, Neil Gaiman, και το έκανε και καλά. Δεν θα μπορούσαμε όμως ποτέ να φανταστούμε πόσο εξαιρετικά θα μπορούσε να μεταφερθεί στην τηλεόραση, ο κόσμος που οραματίστηκε για πρώτη φορά το 1989.

 

 

Αρχικά δεν μας κάνει διόλου εντύπωση που ο Tom Sturridge κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε περίπου 1000 ηθοποιούς που ήθελαν το ρόλο. Έναν ονειρικό ρόλο. Το Sandman είναι η ιστορία του άρχοντα των ονείρων. Μίας υπερφυσικής ύπαρξης που γεννήθηκε πριν τους θεούς από την αρχή του χρόνου και έχει μόνο μία αποστολή. Να υπηρετεί τους θνητούς μαζί με αδέρφια του (τον Destiny, τον Destruction, την Death, τα δίδυμα Desire & Despair και την Delirium). Είναι υπεύθυνος για τα όνειρα και τους εφιάλτες που βλέπουμε, αναλόγως με τις πράξεις που επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά. Για όσους θυμούνται την δεκαετία του ‘90, τα κόμιξ του Sandman διαφημιζόντουσαν μέχρι και στην τηλεόραση από το Star Channel. Πολλές σκόρπιες σκέψεις όμως. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

 

 

Ο Dream, ο χαρακτήρας του Tom Sturridge γνωστός και σαν Morpheus, Sandman, Oneiros, πιάνεται αιχμάλωτος -κατά λάθος- από μία επίκληση ενός θνητού μάγου που πήγε στραβά. Θα παραμείνει φυλακισμένος για έναν αιώνα και θα αναζητήσει στη συνέχεια τα σύμβολα της εξουσίας του: την περικεφαλαία του, το ρουμπίνι των επιθυμιών και το πουγκί με την άμμο των ονείρων. Μέσα στην αναζήτηση αυτή, το ταξίδι θα τον φέρει από τον δικό μας κόσμο μέχρι την Κόλαση, όπου θα συναντήσει την Gwendoline Christie στο ρόλο του Lucifer – ο Gaiman τον είχε φανταστεί το 1989 να μοιάζει με τον David Bowie. Ολόκληρο το ταξίδι του Μορφέα και των γεγονότων που ακολουθούν, είναι μία υπενθύμιση στο πόσο θνητοί είμαστε και πόσο σημαντικά είναι τα όνειρα για εμάς. Μάλλον, για κάθε ον της δημιουργίας. Χωρίς τα όνειρα είμαστε απλά άβουλες υπάρξεις που κινούνται αναίτια στον κόσμο χωρίς σκοπό. Και όχι μόνο εμείς. Το μεγάλο μάθημα μέσα από τα δέκα επεισόδια της πρώτης σεζόν του Sandman, είναι πως στα όνειρα είμαστε όλοι ίσοι. Όλοι τα έχουμε ανάγκη. Από τους δαίμονες και τους αγγέλους, μέχρι τα πλάσματα που πλάστηκαν από την φαντασία και τους θνητούς που πολλές φορές ονειρεύονται περισσότερο από όσο πρέπει.

 

 

Όλο το παραπάνω ταξίδι, μέσα από την βαθιά γεμάτη νύχτα και χάος φωνή του Tom Sturridge και την σκοτεινή του φιγούρα που τον κάνει έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς ήρωες που δημιουργήθηκαν ποτέ – και που μπορούμε να πούμε ότι γεμίζει επάξια τα παπούτσια του Sandman. Ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν διαβάσει τα κόμιξ, παρότι υπάρχουν κάποιες διορθωτικές πινελιές στο σενάριο, όχι μόνο δεν θα τους μπερδέψει αλλά θα τους μυήσει σε έναν υπέροχο κόσμο πέρα από την φαντασία. Εκείνη που δημιουργείται μέσα στα όνειρα. Είναι λίγο κρίμα βέβαια που λόγω του HBO Max που έχει αγοράσει τα δικαιώματα του Hellblazer, δεν μπορέσαμε να δούμε το cameo που θα έκανε ο John Constantine στη σειρά.

Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά από δέκα ατμοσφαιρικά επεισόδια και εξαιρετική υποκριτική, είναι πως η ιστορία του Sandman έχει ακόμη πολλά να δώσει. Μπορεί ο ίδιος ο Gaiman να δήλωσε πως το κόμιξ δεν θα είναι πιστό αντίγραφο του DC Universe, αλλά ας εκτιμήσουμε λίγο πως από την στιγμή που η Vertigo πέρασε στα χέρια της DC, είναι ίσως η πρώτη φορά που είδαμε και κάτι αξιόλογο. Όσο για τη συνέχεια του Sandman και την δεύτερη σεζόν; Έχουμε πολλές νέες και παλιές φιγούρες να εμφανιστούν και πλάσματα τα οποία απειλούν τον κόσμο των Ονείρων και κατά συνέπεια τον δικό μας κόσμο. Ο Sandman είναι από τους ήρωες του Neil Gaiman που ο συγγραφέας έδωσε όλο του το μεράκι και όλη του την αγάπη. Και αυτό φαίνεται πάντα.

 

 

Θα σε ταξιδέψει στον κόσμο των ονείρων του και θα σε κάνει να εκτιμήσεις και τα δικά σου όνειρα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved