6 ταινίες για το Κάμελοτ για σένα που περιμένεις το sequel του King Arthur

Ο Guy Ritchie είπε πως το έχει στα σκαριά και εμείς προετοιμαζόμαστε.

Η αλήθεια είναι πως ο Βασιλιάς Αρθούρος του Guy Ritchie δεν άφησε κακές εντυπώσεις. Ήταν μία ταινία βασισμένη 100% στην περιπέτεια, τις πλούσιες σκηνές μάχης και τα ειδικά εφέ για τα οποία έλαβε μάλιστα πολύ καλές κριτικές. Και καλά όλα αυτά, αλλά εμείς τον Αρθούρο τον έχουμε συνηθίσει κάπως διαφορετικά. Και παρότι ο Guy Ritchie δήλωσε πως προετοιμάζει την δεύτερη ταινία, αγαπάμε λίγο την μεσαιωνική παράδοση.

Έχουν γυριστεί πολλές ταινίες για το Κάμελοτ και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης και κάθε μία από αυτές έχουν δώσει τον δικό τους στίγμα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Οι 6 παρακάτω ταινίες είναι για κάθε φαν που θα ήθελε να είναι ιππότης και να κρατήσει έστω μία φορά το Εξκάλιμπερ στα χέρια του.

 

1. Βασιλιάς Αρθούρος (2004)

Το φιλμ του Antoine Fuqua έδωσε σάρκα και οστά σε όλα εκείνα τα σενάρια που ήθελαν τον πραγματικό Αρθούρο ως πρώην Ρωμαίο αξιωματικό που έγινε φεουδάρχης. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην ταινία, με την διαφορά ότι ο Clive Owen και η παρέα του, τα έβαλαν με τους Σάξονες με την βοήθεια του στρατού του Merlin (τρέχα-γύρευε). Σε κάθε περίπτωση, είδαμε μάχη για να χορτάσει το μάτι μας, με τον Mads Mikkelsen να παίρνει κεφάλια. Κερασάκι στην τούρτα, η δροσερή ακόμη Keira Knightley που απολάμβανε δόξες χάρη στους «Πειρατές της Καραϊβικής». Τίμιο φιλμ.

 

2. Οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης (1953)

Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια του σινεμά να δώσει σάρκα και οστά στο μύθο, με τον Richard Thorpe να βασίζεται αποκλειστικά στις αρθουριακές ιστορίες του Sir Thomas Malory. Χωρισμένο σε acts σαν να βλέπεις θεατρικό, ηθοποιάρες της εποχής όπως Robert Taylor, Ava Gardner, Mel Ferrer, Felix Aylmer και πολλοί άλλοι, προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα αντάξιο με εκείνο της Κλεοπάτρας - αν και με πολύ μικρότερη παραγωγή σε κοστούμια και σκηνικά. Η ταινία δεν κατέπληξε σε πωλήσεις εισιτηρίων, σε σημείο που ο Thorpe θα έλεγε αργότερα πως οι Ιππότες ήταν μία από τις χειρότερες ταινίες του. Εκτός όμως του ότι είναι μία από τις καλύτερες προσπάθειες της εποχής, κλέβει την παράσταση για την ηρωική υποκριτική της και το πλήθος των εμβληματικών ηθοποιών που συμμετείχαν σε αυτή.  

 

3. Camelot (1967)

Για τους μπαμπάδες μας υπήρξε Βίβλος όσον αφορά τον Αρθουριακό μύθο. Στο ρόλο του Αρθούρου ο νεότατος τότε Richard Harris (σ.σ.: ο Μάρκος Αυρήλιος του Μονομάχου), ο  οποίος εκτός από μαθήματα υποκριτικής δίνει και μαθήματα φωνητικής. Γιατί 1967 σημαίνει μία περίοδος όπου τα μιούζικαλ πουλούν ακόμα σαν ζεστά ψωμάκια και αυτό ακριβώς ήταν και το κόνσεπτ στο σενάριο του Alan Lerner, με την Vanessa Redgrave να ερμηνεύει την Γκουίνεβιρ. Ακόμη και αν η ταινία δεν τα κατάφερε καλά με τις πωλήσεις, θεωρείται σήμερα μία από τις πιο κλασσικές ταινίες-μιούζικαλ που έχουν γυριστεί, γνωστό για τα σκηνικά και τα κοστούμια του. Χώρια του ότι πήρε σπίτι 3 Βραβεία Όσκαρ (Μουσικής, Ενδυματολογίας, Σκηνικών).

 

4. Merlin (1998)

Μπορούμε να θυμηθούμε δεκάδες ταινίες που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον Sam Neill. Από το «Ράιλι: Ο Άρχοντας των Κατασκόπων»  μέχρι τον «Κόκκινο Οκτώβρη» και το «Τζουράσικ Παρκ». Όμως μέσα σε όλα αυτά, ο διάσημος ηθοποιός συνδέθηκε και με τον ρόλο του μάγου Μέρλιν. Και η αλήθεια είναι πως το σενάριο που έδειχνε την ζωή του Αρθούρου μέσα από εκείνη του Μέρλιν, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ειδικά για όσους βρίσκουν συναρπαστικό τον μύθο του βασιλιά. Στο mini series των δύο επεισοδίων, με  βαρβάτο καστ που ξεκινά από την Miranda Richardson και την Isabella Rossellini και φτάνει μέχρι τον Rutger Hauer και τον Martin Short, βλέπεις το πώς ο Μέρλιν μπήκε στον κόσμο της μαγείας και πως βρέθηκε στο πλευρό του Αρθούρου. Ξεκάθαρα, μία από τις πιο παραμυθένιες σειρές για τον Βασιλιά Αρθούρο και το δεξί του χέρι.

 

5. Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης (1975)

Αν λατρεύεις ό,τι έχει να κάνει με τον Αρθούρο, αλλά δεν μπορείς να αντισταθείς στους Monty Python, τότε απορούμε γιατί δεν έχεις δώσει μία ευκαιρία σε αυτή την ταινία. Αγνό, τρελό, μαύρο και πολλές φορές σκοτωμένο χιούμορ, όπως μόνο οι Άγγλοι ξέρουν. Πιο κλασσική κωμωδία από τις κλασσικές, έρχεται να παρουσιάσει μία διαφορετική εκδοχή του μύθου του Αρθούρου, τηρώντας πάραυτα το μεσαιωνικό πνεύμα της εποχής. Σε κάθε περίπτωση, θα μάθεις ότι ακόμη και αν είσαι ιππότης του Αρθούρου δεν είναι πάνω από τον Νόμο και σίγουρα δεν είσαι γενναίος. Για να μην μιλάμε με γρίφους, απλά δες την ταινία. Σήμερα.

 

6. Εξκάλιμπερ (1981)

Είναι ίσως ότι πιο εκπληκτικό έχει γυριστεί για τον μυθικό βασιλιά. Θυμάσαι ακόμη την πρώτη φορά που την είδες μικρός; Πανοπλίες, κορμιά να πέφτουν, μάγισσες και μουσικές που άντεξαν στη μνήμη του χρόνου και φρόντισαν να θεωρείται σήμερα το Εξκάλιμπερ, ως η πιο εμβληματική ταινία του μύθου. Είναι μία εποχή που υπάρχουν μεγαθήρια στην υποκριτική σκηνή. Από την Helen Mirren και τον Nigel Terry, μέχρι τον Nicol Williamson, τον Patrick Stewart, τους Gabriel Byrne και Liam Neeson και ένα σωρό ακόμη ηθοποιούς που έδωσαν νόημα στον μύθο μεταμορφώνοντας τον σε μία ανυπέρβλητη πραγματικότητα της 7ης τέχνης. Γιατί όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επέλαση των Ιπποτών του Αρθούρου με την μουσική υπόκρουση του ‘‘O Fortuna’’ του Carl Orff.  

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved