Edgar Allan Poe: Γιατί πρέπει να έχεις ένα βιβλίο του στη συλλογή σου

Το συγγραφέα που έδωσε στον τρόμο ακόμα μεγαλύτερο σκότος, αξίζει να τον έχεις διαβάσει πριν φτάσεις τα 30.

Θυμάμαι όταν ήμουν πίσω στο νησί είχα έναν μυστήριο φίλο τον Β. ο οποίος μου πρότεινε να διαβάσω ένα παράξενο βιβλίο. Το βιβλίο δεν ήταν άλλο από τη Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου. Από τότε η ζωή μου και ο τρόπος που έβλεπα και βίωνα τον τρόμο δεν ήταν ποτέ ο ίδιος.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως όλοι ξεκινάνε (και μάλλον ΟΛΑ) από τον Edgar Allan Poe. Αν θέλεις να μπεις με τον σωστό τρόπο σε αυτό που αποκαλούμε τρόμο του φανταστικού τότε εδώ είσαι.

 

 
 

Ποιος είναι ο Edgar Allan Poe;

Ο Poe γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 στη Βοστώνη, ο πατέρας του τους παράτησε το 1811 και η μητέρα του πέθανε 5 μήνες αργότερα. Ο ίδιος υιοθετήθηκε κατόπιν από τον επιτυχημένο έμπορο καπνού, John Allan, μεγαλώνοντας κατόπιν στην πόλη Richmond της Virginia

 

 

Ερευνώντας πολλές πηγές, ανακαλύψαμε πολλά ακόμη στοιχεία που δεν σημειώνονται συχνά στην βιογραφία του. Όπως το γεγονός πως είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, τον William Henry Leonard Poe. Κι αυτός ήταν επίσης ποιητής αλλά και μανιώδης πότης. Μια ακόμη κατάρα που κουβαλούσε και ο Edgar.

 

 
 

Τι έχει γράψει ο Poe;

Είμαι σίγουρος πως λίγο ή πολύ, όλοι και θα έχετε διαβάσει κάποια στιγμή έστω ένα από τα έργα του. Αν όμως δεν το έχετε κάνει και ήδη κοντεύετε τα 25 σας, τότε καλά θα κάνετε να τον διαβάσετε. Επίσης αν σας ενδιαφέρει η λογοτεχνία του φανταστικού και ο πρωτόλειος τρόμος, σίγουρα έχετε χάσει έναν βασικό συντελεστή του.  

Ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει για το μεταφυσικό του ποίημα «Το κοράκι» ή δεν έχει ακουστά για το «Η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ»; Ένα από τα καλύτερα διηγήματα του.

 

 

Αφορά την ιστορία του ναυαγισμένου στον Νότιο Πόλο, Άρθουρ Γκόρντον Πυμ. Ενός ταξιδευτή που σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του βρίσκεται αντιμέτωπος με θανάσιμα διλήμματα και  απρόσμενες αποκαλύψεις.

Η ιστορία αυτή τόσο δελεαστικά γλαφυρή, που αν κάποιος θα ήθελε να ξεκινήσει να διαβάζει έργα του Poe θα του πρότεινα ανεπιφύλακτα να ξεκινήσει με το συγκεκριμένο. Άλλωστε, πρόκειται για μια ιστορία η οποία έδωσε το έναυσμα στον Ιούλιο Βερν να γράψει τη συνέχειά της, στο έργο του «Η Σφίγγα των Πάγων».

 

 
 

Γιατί πρέπει να έχεις ένα βιβλίο του Poe στην βιβλιοθήκη σου;

Μετά τον θάνατο του Poe, ο τύπος της εποχής έγραψε: «…ο Poe αδιάφορος για τις κοινωνικές συμβάσεις ή για τη δέουσα συμπεριφορά σε μια πολιτισμένη κοινωνία, έλεγε ό,τι ήθελε και έκανε ό,τι επιθυμούσε. Αδυνατούσε να ελέγξει και το ποτό και τις απόψεις του. Ήταν υπόδουλος του αλκοόλ και εκτόξευε επικρίσεις χωρίς να τον νοιάζει τι σκέφτονταν οι άλλοι. Ήταν κοινωνικά απόβλητος, ένας Ισμαηλίτης, ένας διεστραμμένος που πήγαινε προς τη μία πλευρά όταν όλοι οι άλλοι κατευθύνονταν προς την αντίθετη». Παρά την περιγραφή του Poe ως ανθρώπου ανήθικου, άξεστου και αναίσθητου ο τύπος επαινούσε τη λογοτεχνική του πρωτοτυπία.

Ο τρόμος και η λογοτεχνία του φανταστικού δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά τον Edgar Allan Poe. Στην ουσία, πολλοί υποστηρίζουν, είναι ο άνθρωπος που έγραψε πρώτη φορά για φρικτά πράγματα. Μέχρι τότε τα μυθιστορήματα ήταν κυρίως ρομαντικού χαρακτήρα. Ήταν ο άνθρωπος που χωρίς αυτόν συγγραφείς σαν τον Baudelaire και τον Lovecraft δεν θα είχαν ποτέ τους εμπνευστεί.

Ο Poe είναι ένας συγγραφέας που πρέπει να διαβάσεις και να έχεις στην βιβλιοθήκη σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved