Μία underrated ταινία που αξίζει να δεις.

Όλοι μας γνωρίζουμε τον Mel Gibson και το τι έχει προσφέρει στο σινεμά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Είτε αυτό είναι σαν ηθοποιός είτε σαν σκηνοθέτης, η καριέρα του είναι ένας ογκόλιθος στο σύγχρονο σινεμά. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν τον συμπαθούν και ακόμη πιο πολλοί εκείνοι που πίνουν νερό στο όνομα του. Εμείς εδώ θα επικεντρωθούμε όμως σε μία πολύ συγκεκριμένη ταινία που έχει παίξει και δεν είναι άλλη προφανώς από το καταπληκτικό Conspiracy Theory.

 

 
 

Μία ταινία αδικημένη από όλους

Ο Jerry Fletcher (Gibson) είναι ένας παρανοϊκός οδηγός ταξί στην Νέα Υόρκη που βλέπει παντού θεωρίες συνωμοσίας και τις αναφέρει σε μία πολυάσχολη DA (Julia Roberts), με την οποία είναι την ίδια στιγμή φουλ ερωτευμένος. Όταν μια από τις θεωρίες του αποδεικνύεται σωστή, τίθενται και οι δύο σε κίνδυνο.

Ναι το Conspiracy Theory είναι μία ταινία γεμάτη σασπένς και άνετα θα το ονόμαζες Thriller. Βασικά είναι ο ορισμός του είδους. Γρήγορο, αστείο, καλοφτιαγμένο, τρομερές ερμηνείες. Κι όμως η ταινία θάφτηκε από κριτικούς και κοινό για κάποιο περίεργο λόγο.

 

 

Με ορισμένες ταινίες, είναι δύσκολο να μην έχεις αυτό το ανατριχιαστικό συναίσθημα που σε πιάνει όταν νιώθεις πως κάτι το έχεις ξαναζήσει. Εδώ βρίσκουμε έναν καθαρόαιμο και αγαπημένο Mel Gibson που εντρυφεί στη περσόνα του διανοητικά ανεξάρτητου Αμερικάνικου ηρωισμού που τελειοποιήθηκε σε όλες αυτές τις ταινίες τύπου Mad Max και Lethal Weapon.

 

 
 

Υπάρχει φυσικά η Julia Roberts ως αντίμετρο για να προσγειώνει με την ομορφιά της αλλά και τη λογική της τον τρελό συνωμοσιολόγο μας, συνειδητοποιώντας όμως σιγά σιγά πως όλες αυτές οι παρανοϊκές φαντασιώσεις του είναι αληθινές, όπως ακριβώς γίνεται και στο The Pelican Brief.

Και στο σκηνοθετικό τιμόνι είναι ο θρύλος Richard Donner, επίσης της σειράς ταινιών Lethal Weapon, ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα να σκηνοθετήσει κωμικά θρίλερ έτσι για τη πλάκα του και να τα κάνει κλασικά αριστουργήματα.

 

Γιατί ο χαρακτήρας του Mel Gibson είναι σούπερ ξεχωριστός;

Ο Jerry Fletcher (Gibson) είναι η επιτομή μίας εμμονής που βρίσκουμε παντού στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε. Εδώ μιλάμε για έναν ταρίφα της Νέας Υόρκης που έχει κόλλημα με τις συνομωσίες και λατρεύει το Catcher In The Rye του Salinger γιατί βλέπει μέσα του κώδικες και μυστικά. Ποιος δεν θα συμπαθούσε έναν τέτοιο χαρακτήρα; Μία απίστευτη ταινία που μπορεί να σε κάνει να γελάσεις αλλά και να χωθείς ανενόχλητα μέσα στην δράση της.

Οι χαρακτήρες είναι άριστα δομημένοι και το σενάριο είναι πέρα για πέρα πρωτότυπο. Στην ουσία το σενάριο έστησε τις βάσεις για δεκάδες ταινίες σαν κι αυτή. Το Conspiracy Theory είναι απλά και ξάστερα ένας κινηματογραφικός σταθμός στην ιστορία της συνωμοσίας.

 

 

Η ταινία είναι ένας ανήσυχος συνδυασμός γέλιου και συγκινήσεων. σασπένς και καλοφτιαγμένης σαπουνόπερας. Εδώ ο Gibson παίζει έξυπνα με την αδυναμία του αλλά καταφέρνει την ίδια στιγμή να είναι απόλυτα συμπαθής στον θεατή. Και φυσικά δεν μπορούμε να μην δώσουμε τα εύσημα και στην θεά Julia Roberts που τα κάνει όλα τέλεια και στο τέλος αποδεικνύεται σαν το απόλυτο ανθρώπινο plot twist ever.

Πραγματικά το Conspiracy Theory βάζει τρελές βάσεις στο είδος που ονομάζεται συνωμοσιολογικό θρίλερ. Είναι στην ουσία ο πατέρας όλων όσων θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Μην ξεχνάμε πως η ταινία είναι γυρισμένη το 1997! Μιλάμε για πολλά χρόνια πριν έτσι…και ακόμη και σήμερα στέκει καλά όσο αφορά τις ερμηνείες αλλά και το σενάριο της.

Μία τέλεια επιλογή για ένα βράδυ που δεν θα έχεις τι να δεις και λαχταράς λίγο 90’ς νοσταλγία μέσα στο πετσί σου.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved