Τα τραγούδια των 50s είναι ό,τι καλύτερο για μία ποιοτική εορταστική playlist

10 κομμάτια που θα κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων. 

Mε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια να έχουν ξεκινήσει ήδη στα ραδιόφωνα και τις playlists, είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε πως δεν ξεκινούν και τελειώνουν όλα με το Last Christmas και το All I Want for Christmas Is You. Ακόμη και να θες να τα ξεχάσεις, δεν μπορείς. Τα παίζουν τα ραδιόφωνα, τα ηχεία των καταστημάτων, οι φίλοι σου στο σπίτι τους. Μέχρι και το καταραμένο το Spotify σου τα βγάζει προτεινόμενα.

Μπορεί πλέον να ελέγχουμε εμείς τις playlists μας στα social media και στα YouTube, αλλά πραγματικά το έχουμε απορία. Γιατί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν αφιερώνουν αυτές τις ημέρες στα χρυσά 50s; Μπορεί τα Χριστούγεννα εκείνης της εποχής να είχαν αρκετά κιτς εμφάνιση, αλλά η μουσική τους είναι βγαλμένη από όνειρο - το ίδιο και οι καλλιτέχνες. Εκτός του ότι έχουν ένα διαφορετικό εορταστικό theme που ξεφεύγει από το ποπ, δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και σήμερα τα τραγούδια αυτά θεωρούνται μέγιστες επιτυχίες. Έχουν ξεχωριστή θέση τόσο στα ιστορικά charts, όσο και στην καρδιά όσων έχουν μάθει να τα αγαπούν. 

Πόσα από αυτά ξέρεις; Αν όχι και τόσα, ευκαιρία να τα μάθεις.

 

 

Please Come Home for Christmas - Charles Brown 

Από τα πιο χαρακτηριστικά εορταστικά blues που αξίζει να χορέψεις μαζί της. Έχουν γίνει δεκάδες επανεκτελέσεις, από Eagles μέχρι Bon Jovi, αλλά αυτή εδώ η φανταστική μελό φωνή του Charles Brown, δίνουν στο κομμάτι -και στις γιορτές- τον ρομαντισμό που χρειάζονται αυτές οι μέρες. Πέρα από τα παραπάνω, είναι ένα εξαιρετικά γραμμένο κομμάτι που αντικατοπτρίζει την χρυσή εποχή εκείνης της περιόδου.

 

 

Winter Wonderland – Louis Armstrong

Το τραγούδι γράφτηκε στα μέσα του 1955 αν και ο δίσκος Christmas Stash κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Περιείχε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με το Winter Wonderland να γράφτηκε το καλοκαίρι, μόνο και μόνο επειδή ο μεγάλος Louis αδημονούσε να πλησιάσουν τα Χριστούγεννα. Ξεκάθαρα ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του.

 

 

 I Saw Mommy Kissing Santa Claus – Jimmy Boyd

Το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι των 50s που έγινε θρύλος. Έχουν υπάρξει δεκάδες covers αλλά αυτό εδώ, είναι το αυθεντικό του 1952 που έκανε πάταγο στα ραδιόφωνα. Ο Jimmy Boyd ήταν μόλις 13 ετών όταν ερμήνευσε το τραγούδι και κατάφερε να πουλήσει τουλάχιστον εκατομμύριο δίσκους – πράγμα ασύλληπτο για την εποχή.

 

 

 

Sleigh Ride – Andrews Sisters

Ενορχηστρικά γραμμένο από τον Leroy Anderson το 1948, η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με φωνητικά έγινε από τις Andrews Sisters το 1950 – που εκείνη την εποχή ήθελε να τις παντρευτεί ο μισός και βάλε αντρικός πληθυσμός. Παρότι με τον γάμο δεν τα κατάφεραν καλά, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ως τραγουδίστριες με το συγκεκριμένο.

 

 

 Little Jack Frost Get Lost – Bing Crosby & Peggy Lee

Ξεκάθαρα από τα ωραιότερα ντουέτα που ηχογράφησαν τραγούδια την δεκαετία του ’50. Το τραγούδι γράφτηκε το 1948, αλλά η Decca Records καθυστέρησε την κυκλοφορία γιατί κυνηγούσε και τα δικαιώματα της προβολής του τραγουδιού στο ραδιόφωνο. Από τα ιστορικά της λίστας, διάσημο από δεκάδες άλλα ντουέτα ανά τα χρόνια.

 

 

 

It’s beginning to look a lot like Christmas – Dean Martin

Παρότι ο κοσμάκης ξέρει την εκτέλεση από τις αδερφές Fontane, αυτή εδώ η εκτέλεση του μέγιστου Dean Martin, είναι ίσως η ωραιότερη. Μάλιστα το 1952 που την κυκλοφόρησε, η επίσημη παρουσίαση της έγινε για πρώτη φορά live στο ραδιόφωνο. Και ιδού το υπέροχο, διαχρονικό αποτέλεσμα.

 

 

 

 That’s what Christmas means to Me – Eddie Fisher

Το κλασσικό. Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του 1952, που αντιπροσωπεύει όλη εκείνη την μαγεία των oldies. Εκτελεσμένο από τον θρυλικό Eddie Fisher και με την ορχήστρα του Hugo Winterhalter να συνοδεύει, είναι ίσως από τα ωραιότερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ.

 

 

Baby It’s Cold Outside – Dinah Shore & Buddy Clark

To τραγούδι μόνο άγνωστο δεν είναι, αλλά ο κόσμος τείνει να γνωρίζει την εκτέλεση του Sammy Davis Jr και της Carmen McRae. Ιδού όμως το πιο κλασσικό όλων. Η εκτέλεση του 1949, λίγες ημέρες πριν το 1950, όπου τα ραδιόφωνα ήταν προβληματισμένα για το αν πρέπει να βγάλουν στον αέρα το τραγούδι για τα υπονοούμενα ανάμεσα στην Dinah Shore και τον Buddy Clark.

 

 

 Santa Bring My Baby Back to Me – Elvis Presley

Ακόμα απορώ γιατί αυτό το τραγούδι δεν παίζει στα ραδιόφωνα τις γιορτές. Είμαστε στο 1957, ο Elvis θέλει πολύ να τραγουδήσει ένα Χριστουγεννιάτικο rock n’ roll κομμάτι και τελικά καταλήγει να γράψει ολόκληρο εορταστικό δίσκο. Και ναι, το συγκεκριμένο ξεχωρίζει χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

 

 

Have Yourself a Merry Little Christmas – Frank Sinatra

To τραγούδησαν όλοι οι μεγάλοι σταρ της εποχής – γράφτηκε μάλιστα τον Δεκέμβρη του 1944 όσο η Αμερική βρισκόταν ακόμη σε πόλεμο με την Ιαπωνία. Κανείς όμως, δεν το προσέγγισε με αυτή τη  βελούδινη υφή την οποία είχε ο μεγάλος Frank και την οποία δεν έχουμε ακούσει πουθενά μέχρι σήμερα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved