7 rock συγκροτήματα που μετάνιωσαν για τα εξώφυλλα που έβγαλαν

7 φορές που rock συγκροτήματα έχουν πάει στα δικαστήρια από μηνύσεις μοντέλων των εξωφύλλων τους.

Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες στη ροκ μουσική φέτος ήταν η μήνυση κατά των Nirvana από τον Spencer Elden, ο οποίος απεικονίζεται ως μωρό στο εξώφυλλο του άλμπουμ του 1991 Nevermind. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα συγκρότημα βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση.

Υπήρξαν πράγματι ένας τόνος αγωγών κατά συγκροτημάτων για εξώφυλλα άλμπουμ σε όλη τη μουσική ιστορία, στην περίπτωση των Nirvana και του Elden, εστιάζουμε σε αυτές που κατατέθηκαν εναντίον συγκροτημάτων από τον κόσμο ή τα μοντέλα που στην πραγματικότητα εμφανίζονται στα εξώφυλλα.

 

 
 

Ίσως ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι το άλμπουμ Some Girls του 1978 των Rolling Stones, το οποίο σηματοδότησε τη μετάβασή τους προς την ντίσκο και τη φανκ ροκ, και επίσης αρχικά είχε μερικά πολύ διάσημα πρόσωπα στο εξώφυλλο εκτός από τα μέλη του συγκροτήματος. Η ομάδα των γυναικών και τα μέλη της οικογένειάς τους μήνυσαν τους Stones, οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να βγάλουν μια διαφορετική εκδοχή του εξωφύλλου με μόνο τα πρόσωπα των μουσικών.

Για να δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι αυτά τα 7 εξώφυλλα που έμειναν στην ιστορία για αυτό το λόγο:

Nirvana, "Nevermind"

Ο Spencer Elden ήταν λιγότερο από ενός έτους όταν φωτογραφήθηκε σε μια πισίνα για το εξώφυλλο του εμβληματικού άλμπουμ των Nirvana. Και παρά το γεγονός ότι η εταιρία παραγωγής ξαναδημιούργησε τη φωτογραφία για την 25η επέτειό του άλμπουμ το 2016, μόλις ένα μήνα πριν κλείσει τα 30 του νωρίτερα φέτος, ο Elden πήρε την απόφαση να μηνύσει το συγκρότημα για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και ισχυρίστηκε ότι η εικόνα είναι μια μορφή παιδικής πορνογραφίας. Αυτή η υπόθεση είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή.

 

 
 

The Rolling Stones, "Some Girls"

Το εμβληματικό άλμπουμ Some Girls του 1978 των Rolling Stones περιλάμβανε… μερικά κορίτσια… στο εξώφυλλο που δεν ήταν και πολύ χαρούμενα γι’ αυτό. Η τέχνη σχεδιάστηκε από τον Peter Corriston και εικονογραφήθηκε από τον Hubert Kretzschmar και περιείχε έντονα χρώματα και κομμένες εικόνες πολλών διασημοτήτων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των Lucille Ball, Farrah Fawcett, Raquel Welch, Marilyn Monroe και Judy Garland, εκτός από τα μέλη του ‘ιδιου του συγκροτήματος.

Εδώ θα βρεις κάποια από αυτά τα εξώφυλλα: 

 

 

TAD, '8-Way Santa'

Όπως μπορείτε να δείτε, το εξώφυλλο του άλμπουμ παραπάνω είναι αυτό του 8-Way Santa των TAD. Αλλά η ιστορία της αγωγής αφορά το αρχικό εξώφυλλο, το οποίο περιείχε ένα μερικώς γυμνό ζευγάρι στο μπροστινό μέρος. Σύμφωνα με μια συνέντευξη που έκανε το 2016 ο frontman Tad Doyle, ένας από τους φίλους του συγκροτήματος συνάντησε ένα φωτογραφικό άλμπουμ σε ένα κατάστημα με παλιά περιοδικά και βρήκαν το polaroid του ζευγαριού — την Patricia Rogers και τον Kimball Weber.

 

 
 

Placebo, "Placebo"

Ντέιβιντ Φοξ είναι το όνομα του αγοριού που εμφανίζεται στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Placebo το 1996, το οποίο έφτασε στο Νο. 5 στα τσαρτ άλμπουμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Fox αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεχόταν πολύ εκφοβισμό στο σχολείο λόγω της φωτογραφίας που απεικονίζεται στο εξώφυλλο.

Matchbox 20, "Yourself or Someone like You"

Το άλμπουμ του Matchbox Twenty του 1996 Yourself or Someone Like You έχει στο μπροστινό εξώφυλλο τον Νεοϋορκέζο Frank Torres, φορώντας ένα παλιό κράνος. Το 2005, ο Torres μήνυσε το συγκρότημα για «συναισθηματική αγωνία», ισχυριζόμενος ότι το συγκρότημα δεν είχε ζητήσει την άδειά του να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία στο άλμπουμ.

Dead Kennedys, "Frankenchrist"

Υπάρχει αρκετή διαμάχη γύρω από το άλμπουμ Frankenchrist του 1985 των Dead Kennedys. Πρώτον, ένας πίνακας των ανδρικών γεννητικών οργάνων, ο οποίος έγινε από τον H. R. Giger και με τίτλο "Landscape XX", συμπεριλήφθηκε στο μανίκι του δίσκου επειδή άρεσε στον Jello Biafra. Φυσικά, αυτό ήταν ακριβώς την εποχή του PMRC (της λογοκρισίας δίσκων από τους γονείς) οπότε ήταν μια ολόκληρη περίεργη κατάσταση από μόνη της.

Εδώ θα δεις και τα υπόλοιπα από τα αμφιλεγόμενα εξώφυλλα: 

 

 

Vampire Weekend, "Contra"

Το άλμπουμ Contra των Vampire Weekend του 2010 είναι μια άλλη περίπτωση μήνυσης του συγκροτήματος επειδή δεν ζητήθηκε ποτέ άδεια χρήσης μιας φωτογραφίας. Η Ann Kirsten Kennis είναι το μοντέλο που εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος και η ίδια δεν είχε ιδέα πως το συγκρότημα χρησιμοποίησε τη φωτογραφία της κι έτσι έκανε μήνυση στο συγκρότημα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved