Ο Bruce Lee ήταν ο αληθινός πνευματικός πατέρας του Tarantino όταν γυρνούσε το Kill Bill.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά εντυπωσιακής καριέρας του, ο Bruce Lee άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη λαϊκή κουλτούρα. Έκανε διάσημη τη μεγαλοπρέπεια των ανατολικών πολεμικών τεχνών στη Δύση και με αυτόν τον τρόπο έγινε ένα απαραίτητο σύμβολο του οποίου όμως η ζωή κόπηκε απότομα.

Τα έργα του έχουν επηρεάσει πολλούς καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικά μέσα, από αριστουργηματικά anime όπως το Cowboy Bebop μέχρι Αμερικανούς κινηματογραφιστές όπως ο Quentin Tarantino.

 

 

Ένα παγκόσμιο είδωλο της οθόνης

Ο Lee δεν λατρεύτηκε απλώς από τους θαυμαστές. Τον σέβονταν επίσης οι δυτικοί συνάδελφοί του, όπως ο Chuck Norris ο οποίος είπε κάποτε σε μια συνέντευξη στο Black Belt: «Η αλήθεια είναι ότι ο Bruce Lee ήταν ένας τρομερός αντίπαλος με πελεκημένη σωματική διάπλαση και τεχνική», είπε κάποτε ο Norris. «Μου άρεσε πολύ το sparing που κάναμε και απλώς το να περνάω χρόνο μαζί του ήταν απίστευτα εποικοδομητικό. Ήταν τόσο χαρισματικός και φιλικός στο ρινγκ και στο σπίτι όσο και στον κινηματογράφο».

 

 

 Ο Chuck Norris μιλάει για τον Bruce Lee

Ενώ έλεγε τι έκανε τον Bruce Lee τόσο ξεχωριστό, ο Norris απέδωσε τη μοναδικότητά του ως μαχητής στην οξύτητα του μυαλού του. Στην ίδια συνέντευξη, ο Norris αναγνώρισε ότι η ευκινησία και η υψηλή νοημοσύνη του Bruce Lee τον έκαναν ανίκητο: «Η αυτοπεποίθηση και το πνεύμα του ήταν εκθαμβωτικά και μερικές φορές ακόμη και εξουθενωτικά για τους άλλους», είπε. «Ο Bruce Lee ήταν αστραπιαίος, πολύ ευκίνητος και απίστευτα δυνατός για το μέγεθός του».

Οι ταινίες του Bruce Lee επηρέασαν τον Tarantino με διάφορους τρόπους, αλλά ένας ιδιαίτερος φόρος τιμής που ο σκηνοθέτης απέδωσε στον αείμνηστο θρύλο μπορεί να δει κανείς στο θρίλερ δράσης arthouse του 2003, Kill Bill.

Στην ταινία, η Νύφη (την οποία υποδύεται η Uma Thurman) μπορεί να δει κανείς να φορά μια φωτεινή κίτρινη φόρμα που είναι μια άμεση αναφορά στο τελευταίο έργο του Lee, Game of Death όπου φορούσε την ίδια στολή. Το κράνος και η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί η Νύφη είναι επίσης παρμένα από αυτήν ακριβώς την ταινία του Bruce Lee.

 

 
 

Περιγραφόμενο από τους μελετητές ως η «ταινία arcade», το Game of Death έχει επηρεάσει τη δομή των βιντεοπαιχνιδιών μάχης που χρησιμοποιούν τα συστήματα προόδου που βασίζονται σε επίπεδο και στην έννοια των bosses σε διάφορες πίστες που εισήγαγε η ταινία.

Στο Kill Bill, ο ίδιος ο Tarantino έδωσε φόρο τιμής σε ταινίες anime δράσης και βίαια βιντεοπαιχνίδια, εκτός φυσικά από την άμεση αναφορά στο Game of Death του Bruce Lee.

Ο Matthew Polly, ο συγγραφέας του Bruce Lee: A Life, ανέφερε: «Ο Bruce ήταν φοβερός σκιέρ και δανείστηκε μια φόρμα από τον Polanski. Ήταν η έμπνευση για την κίτρινη φόρμα του στο Game of Death [την ταινία που πέθανε ο Lee ενώ γύριζε το 1973] — και αυτό χρησίμευσε ως μοντέλο για το ρούχο που φορούσε η Uma Thurman στην ταινία του Tarantino του 2003, Kill Bill.

Δες παρακάτω σκηνές από την ταινία Kill Bill:

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved