Το Cowboy Bebop αξίζει κάθε anime νοσταλγία που θα σου έρθει στο μυαλό

Ο John Cho μας γυρνάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια. Χωρίς ωστόσο να εντυπωσιαζόμασταν όσο θα θέλαμε.

Το Cowboy Bebop δεν είναι μία άγνωστη λέξη για ένα παιδί που μεγάλωσε την δεκαετία του ’90. Για την ακρίβεια ανήκει στα  μεγάλα anime που έβγαλε η Ιαπωνία γύρω στο 1997 και ήταν ίσως η τελευταία μεγάλη επιτυχία λίγο πριν την αυγή της νέας χιλιετίας. Στην Ελλάδα ασχολούμασταν εκείνη την εποχή με ό,τι manga έπαιζαν τα ελληνικά κανάλια, αλλά η ομόνωμη ταινία που κυκλοφόρησε το 2001 έφτασε μέχρι τα video  clubs και έκανε τους Έλληνες φανς του είδους να ψαχτούν περισσότερο.

 

 

Το setting

Η υπόθεση έχει να κάνει με το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Bebop το 2071.  Οι πρωταγωνιστές δουλεύουν ως κυνηγοί επικηρυγμένων βιώνοντας κωμικοτραγικές καταστάσεις, με κεντρικούς ήρωες τους Spike Spiegel, Jet Black και Faye Valentine. Είναι ίσως από τα λίγα anime που όταν κυκλοφόρησαν προβλήθηκε στα κανάλια που φιλοξενούσαν περιεχόμενο για ενήλικες και όχι για παιδιά. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το visual κομμάτι, όσο με το γεγονός ότι οι χαρακτηρισμοί και οι διάλογοι που είχε στο νου του ο δημιουργός, Hajime Hayate, αποσκοπούσαν από την αρχή στο ενήλικο κοινό. Μέσα από το Cowboy Bebop θίγονται πολλά κοινωνικά θέματα και φιλοσοφικές έννοιες, ενώ γίνονται διαρκείς αναφορές στον υπαρξισμό, την μοναξιά και τη νοσταλγία.

Η Netflix μεταφορά του anime

Από όλα τα anime που έχουν μεταφερθεί τελευταία σε τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες, μπορούμε να πούμε υπεύθυνα πως το Cowboy Bebop είναι από τις καλύτερες μεταφορές που έχουμε δει. Αλλά με αρκετές απώλειες. Παρότι δηλαδή έχει γίνει μία αξιόλογη μεταφορά στο κομμάτι των χαρακτήρων και τις αντιδράσεις τους (πιστές στο anime) το σενάριο πάσχει. Γιατί; Γιατί τις περισσότερες από τις φορές που γίνονται μεταφορές anime ή άλλου παρόμοιου προγράμματος με κανονικούς ηθοποιούς, ένα μεγάλο μέρος της σειράς πρέπει να είναι ‘‘στημένο’’ για να μπορέσει να δουλέψει. Αυτό έχει τα υπέρ και τα κατά του. Υπέρ όσον αφορά το πως αποτυπώνεται ένας χαρακτήρας (βλέπε την δουλειά που έκανε ο John Cho ως Spike που άφησε τα μαλλιά του κανονικά για το ρόλο), μέχρι το ζουμί των περιπετειών που καταλήγει λίγο προβλεπόμενα. Εκτός από τη νέα σειρά στο Netflix είναι διαθέσιμο και το anime, οπότε αν κάνεις συγκρίσεις θα βρεις από μόνος σου αρκετές αποκλίσεις. Διαφορετικά είναι ένα ευχάριστο διαστημικό western που έχει κρατήσει κάποια 90s στοιχεία από τον χαρακτήρα του anime, αλλά τίποτε που να σε κάνει να πεις «ουάο».

 

 

Το άστρο του John Cho

Το γεγονός και μόνο ότι ο John Cho ξεκίνησε την καριέρα του με δύο ατάκες για την μαμά του Stifler στα American Pie και έχει φτάσει ως εδώ, δεν είναι δα και μικρό πράγμα. Έχει κάνει αξιόλογες εμφανίσεις με ίσως ιδιαίτερα ξεχωριστά το Searching  και φυσικά τα Harold & Kumar και Star Trek για τα οποία είναι και πιο γνωστός (σ.σ.: ιδιαίτερα αξιόλογη η εμφάνισή του στον τηλεοπτικό ‘’Εξορκιστή’’ του 2016 που λειτούργησε ως σίκουελ της ομώνυμης ταινίας).

Στο Cowboy Bebop ξεπέρασε τον εαυτό του για ένα βασικό λόγο. Ότι υπήρξε φαν του anime. Ο Cho έχει όλο το στήσιμο του Spike Spiegel που θα δεις και στο anime και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τις θετικές κριτικές του. Ο Cho καπνίζει με τον ίδιο τρόπο, έχει την ίδια λαιμαργία για noodles, είναι το ίδιο σαρκαστικός και cocky με τους φίλους και τους εχθρούς του αντίστοιχα, ενώ παράλληλα αρκετά θανατηφόρος. Ο Cho εκπαιδεύτηκε πάνω σε Wing Chun και Jeet Kune Do για τις ανάγκες του ρόλου, κάτι που φαίνεται τόσο από το στυλ που χρησιμοποιεί στις μάχες σώμα με σώμα, όσο και από σκηνές που τον δείχνουν να κάνει τα σετ προπόνησης πάνω στην ξύλινη κούκλα. Ακόμη και αν το σενάριο επικεντρώνεται γύρω από τον ίδιο, υπάρχει ένα πολύ ωραίο δέσιμο με τον Jet Black που ενσαρκώνει ο Mustafa Shakir, χτίζοντας ένα πολύ ωραίο περιπετειώδες δίδυμο που -ακόμη και αν δεν ήξερε το anime- θα το ευχαριστιόσουν.

Αξίζει τον χρόνο σου;

Σε κάθε περίπτωση ναι. Πέρα από το ότι οι φανς του anime δεν θα βρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ήθελαν για να κάνουν την σύνδεση, παραμένει ένα πολύ καλό sci-fi western για να περάσει η ώρα σου και μάλιστα χωρίς να κάνει κοιλιά σε κανένα επεισόδια. Θα το ευχαριστηθείς ακόμη και αν δεν κοντεύεις τα 40.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved