Sam Raimi: Μήπως τελικά είσαι ο πραγματικός πατέρας των superheroes;

Ένας σκηνοθέτης που έφτιαξε ένα νέο ιδίωμα στον κινηματογράφο.

Οι ταινίες με σούπερ ήρωες είναι κάτι που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1970 και από τότε άρχισε να μεγεθύνεται με ακραίους ρυθμούς. Από τον Iron Man μέχρι το Superman κι από τον Batman μέχρι τον Spiderman, οι ταινίες με σούπερ ήρωες είναι ένα είδος που λατρεύει ο κόσμος και θα συνεχίσει να λατρεύει.

Ο Sam Raimi όμως ήταν ο πρώτος που έκανε αυτές τις ταινίες απόλυτα διασκεδαστικές αλλά την ίδια στιγμή και ρεαλιστικές, ήταν ο πρώτος που μας δίδαξε πώς μία ταινία με σούπερ ήρωες δεν σημαίνει απόλυτα μία ξερή ψυχαγωγία. Για παράδειγμα δες τι έκανε με το Spiderman.

 

 

Αν και η πρώτη εμφάνιση του ήρωα ήταν το μακρινό 1962, η φήμη του δεν θα φτάσει στο απόγειο της μέχρι το 2002. Υπεύθυνος γι’ αυτό ο Sam Raimi, σκηνοθέτης της τριλογίας Spiderman, από το 2002 μέχρι και το 2007. Εκείνος ήταν που πήρε τον ήρωα από τις σελίδες των κόμικ και του έδωσε μία πραγματική κινηματογραφική διάσταση.

 

 
 

Οι ταινίες θα συγκεντρώσουν συνολικά πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, με σχετικά θετικές κριτικές. Πιο σημαντική από την εισπρακτική επιτυχία είναι, βέβαια, είναι η επίδραση που είχε στην ποπ κουλτούρα στο σύνολο της. Ξαφνικά οι σούπερ ήρωες δεν παρέμεναν στους κύκλους μερικών εκλεκτών φανς των κόμιξ. Είχαν κατακτήσει πλέον το mainstream.

Γι’ αυτό είναι υπεύθυνος ο Sam Raimi και γι’ αυτό του χρωστάμε πάρα πολλά. Στην ουσία ήταν ο πρώτος που ανάμειξε μέσα στον όρο «ταινία σούπερ ήρωας» κάτι το πιο σοβαρό, κάτι το περισσότερο δραματικό και ας το πούμε ρεαλιστικό.

 

 
 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις ταινίες του Sam Raimi πραγματικά σημαντικές για την ιστορία του superhero genre;

Έχει πετύχει την χρυσή τομή μεταξύ δράματος και ηρωικής δράσης. Οι σκηνές δράσης είναι συναρπαστικές, με μία μίξη μεταξύ cgi και πρακτικής χορογραφίας. Συνδυάζει δηλαδή και την αιχμή της τεχνολογίας στα πλάνα του, πάντα μαζί με την κλασική αναλογική δόση παλαιάς κοπής τεχνικών.

Κι ενώ περιμένουμε την επόμενη σκηνή δράσης, μαρτυρούμε την μάχη του Peter Parker μεταξύ δύναμης και ευθύνης. Έχει πετύχει πραγματικά το ακατόρθωτο. Ο Sam Raimi κατάφερε να συνδυάσει την δύναμη των κόμικ με την αμεσότητα του ρεαλισμού και της πραγματικότητας.

 

 
 

Μπορεί πλέον να είναι στερεότυπο σε τέτοιου είδους ταινίες, αλλά είναι η ταινία που γέννησε αυτόν τον κανόνα. Ναι το Spiderman του Sam Raimi είναι ένας ογκόλιθος του είδους των superhero movies.

Όσα χρόνια και να περάσουν o Spider-Man του Sam Raimi θα παραμένει ζωντανός στις μνήμες των φανς όπου μεγάλωσαν με αυτές. Θα είναι για πάντα μία επιτομή στο είδος.

Αν πήραμε κάτι από την τέχνη του, αυτό είναι μία ελπίδα ότι θα ξαναδούμε τον ρεαλισμό να αντιμετωπίζει του παλιούς του γνώριμους κακούς που είναι τα ειδικά εφέ και η υπερβολή των υπέρ ηρώων.

Δες εδώ στιγμές από τις ταινίες του Sam Raimi:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved