Old Henry: Ένα ανατριχιαστικό John Wick με φόντο την Άγρια Δύση

Η τολμηρή εξιστόρηση ενός western με το πιο αναπάντεχο plot twist που είδαμε τελευταία.

Γνωρίζουμε πως τα western δεν είναι για όλους, ωστόσο για εκείνους  που εκτιμούν το καλό πιστολίδι, τη σκόνη της Άγριας Δύσης, τα φαρδιά μουστάκια, τη βλαχοπροφορά και τους ήρωες που διαμόρφωσαν την εποχή του μπαρουτιού και των σπιρουνιών, το «Old Henry» δεν είναι άλλη μια ταινία με καουμπόηδες, αλλά ένα μίνι έπος.

Χωρίς να μακρυγορεί και έχοντας μέσα δύο τύπους που πραγματικά ταιριάζουν γάντι στους ρόλους τους (Tim Blake Nelson και Stephen Dorff), το Old Henry μπορεί να μην διαφημίστηκε έντονα τον τελευταίο καιρό, ενδέχεται όμως τα επόμενα χρόνια να ανέβει αρκετά στα μάτια του κοινού.

Η ιστορία, οι εξαιρετικά καλογραμμένοι ρόλοι αλλά και η μοναδική ενέργεια που προκαλεί η ανατριχίλα στο τέλος, είναι συστατικά που λείπουν πλέον από τον κινηματογράφο.

 

 

Ποια είναι η υπόθεση;

Γενικά το τοπίο ξεκινάει όπως κάθε ταινία που κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο πίσω από τον πρωταγωνιστή της, με μία αναπάντεχη στιγμή να πυροδοτεί την ιστορία. Ο Henry (Tim Blake Nelson) είναι ένας αγρότης ο οποίος ζει στη μέση του πουθενά σε μετρίου μεγέθους φάρμα παρέα με το γιο του Wyatt (Gavin Lewis), όπου προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν. Ο Henry ζει επιθυμώντας την ημεμία και την απλή καθημερινότητα παρέα με το γιο του καθώς μεγαλώνει, ωστόσο όλα θα αλλάξουν όταν μπροστά στην πόρτα του βρεθεί ένας τραυματίας από πυροβολισμό, ονόματι Curry (Scott Haze). Μαζί του έχει μια τσάντα με μετρητά και ισχυρίζεται ότι είναι σερίφης.

 

 

Τα πάντα θα έρθουν τούμπα όταν τρεις καβαλάρηδες οι οποίοι ισχυρίζονται εξίσου πως είναι όργανα του νόμου, βρεθούν στην πόρτα του, ζητώντας από τον Henry να παραδώσει τον Curry. Ένας εναντίον τριών φαντάζει άδικη μάχη, ωστόσο ο ένας εκ των τριών καβαλάρηδων, ο Ketchum (Stephen Dorff) μελετώντας τον Henry θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για ένα απλό αγρότη, αλλά για ένα τύπο που ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά το όπλο και ετοιμάζεται για πραγματικά μεγάλη μάχη.

Ο ταλαιπωρημένος από τη ζωή Henry δεν είναι αυτό που φαίνεται, έχει στο αίμα του το ένστικτο του δολοφόνου, σαν ένας John Wick από τα χρόνια των καουμπόηδων. Οι υποψήφιοι δολοφόνοι του Curry δεν έχουν ιδέα που έχουν μπλέξει.

 

Γιατί αξίζει να το δεις

Στα αφτιά όλων ακούγεται σαν μια ιστορία που έχουν δει χιλιάδες φορές -ο τύπος που θα θυμηθεί τον αιματηρό εαυτό που κρύβει μέσα του και θα κάνει τους γύρω να μετανιώσουν που τα έβαλαν μαζί του- ωστόσο η αλήθεια είναι ότι από το trailer και μόνο δεν μπορείς να αντιληφθείς για τι θησαυρό μιλάμε.

 

 

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Potsy Ponciroli αποδεικνύει ότι οι καλύτερες ιδέες και εμπνεύσεις βρίσκονται πραγματικά από το πουθενά και μέσω του Old Henry, μιας ταινίας που φαινομενικά δεν έχει να σου δώσει κάτι παραπάνω από όλα όσα έχεις δει μέχρι σήμερα, καταφέρνει με 2-3 ανατροπές να σε κάνει να γουρλώσεις αρκετά τα μάτια σου και ενδόμυχα να χειροκροτήσεις ένα plot twist που περιμέναμε καιρό να δούμε.

Ουσιαστικά με μια απλή κίνηση ο Ponciroli χρησιμοποιώντας τον μοναδικό Tim Blake Nelson που μετά το «The Ballad of Buster Scruggs» έχει εξελιχθεί σε μετρ των ταινιών western, ένα 1on1 με τον Stephen Dorff σκέτη απόλαυση και μια αποκάλυψη που αν γνωρίζεις από ιστορία θα αγαπήσεις πολύ, πετυχαίνει την απόλυτη ανατροπή σε μια ταινία μόλις 99 λεπτών που από ένα σημείο και έπειτα απλώς εύχεσαι να είχε και άλλο.

«Ήθελα ο χαρακτήρας του Henry να είναι εντελώς διαφορετικός σε αρχή και τέλος» είχε δηλώσει ο Tim Black Nelson σε παλιότερη συνέντευξη κάτι που ουσιαστικά αποδεικνύει ότι από πίσω το plot twist είναι πολύ μεγαλύτερο από μια κρυμμένη ζωή για την οποία λίγα γνωρίζουμε.

Διότι κακά τα ψέματα, όποιος έχει δει western και ταυτόχρονα ξέρει από Άγρια Δύση, ξέρει καλά πως ο Old Henry είναι ένας τύπος που σημαίνει πολλά για αυτούς.

Το παρακάτω βίντεο αποτυπώνει σε ένα μόλις λεπτό αυτό που ουσιαστικά κρύβει ολόκληρη η ταινία. Θα σου συνιστούσα να δώσεις μια ευκαιρία στο film του Potsy Ponciroli πριν κάνεις το απόλυτo spoiler στον εαυτό σου.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved