Big Lebowski: H αντισυμβατική ιστορία του αληθινού The Dude

Κι όμως οι αδερφοί Κοέν εμπνεύστηκαν τον πιο διάσημο αντιήρωα τους από πραγματικό πρόσωπο.

Ίσως το The Big Lebowski να είναι η πιο διάσημη ταινία που μιλάει για τα πραγματικά 90’ς και φυσικά ο πρωταγωνιστής της δεν είναι άλλος από τον The Dude. Πόσοι και πόσοι δεν έχουμε εμπνευστεί από τα καμώματα του και όλο εκείνο το τσούρμο που έχει δίπλα του;

Τον λένε Τζεφ Ντόουντ και το όνομα του μπορεί να μην σας λέει πολλά, όπως είναι ένας θρυλικός ανεξάρτητος παραγωγός του Χόλιγουντ, καθώς και η βασική έμπνευση για τον διάσημο χαρακτήρα του «Dude» που ερμήνευσε ο Τζεφ Μπρίτζες στην ταινία των αδελφών Κόεν.

 

 

Οι γνωστοί σε όλους μας Αδερφοί Coen, είναι κι αυτοί παιδιά των '90s και μάλλον βρισκόντουσαν σε δημιουργικό οργασμό την συγκεκριμένη περίοδο φτιάχνοντας ταινίες όπως το Miller's Crossing (1990), Barton Fink (1991), The Hudsucker Proxy (1994), Fargo (1996) και φυσικά τον θρυλικό The Big Lebowski (1998).

 

 
 

Όλες κλασικές πλέον ταινίες που τις έχουμε λιώσει να τις βλέπουμε. Πραγματικά η κάθε τους ταινία ήταν κι ένα μάθημα στον κινηματογράφο.

Τα δυο αυτά αδέλφια, γεννημένα στην Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, έγραψαν την δική τους κινηματογραφική ιστορία με τον καλτ χαρακτήρα του «The Dude» ή «His Dudeness», «Duder» ή «El Duderino»… αν δεν σας αρέσουν οι συντομίες.

Εκεί έξω στη Δύση λοιπόν, στο σύμπαν των Κοέν, ζούσε ο χαλαρός αυτός τύπος που περνούσε τις μέρες του παίζοντας μπόουλινγκ και πίνοντας κοκτέιλ White Russian.

Ο Τζεφ ήταν ένας από τους αποκαλούμενους «Επτά του Σιάτλ» (The Seattle Seven) που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία ως βασικοί υποκινητές των βίαιων διαδηλώσεων που είχαν γίνει στην πόλη κατά του πολέμου στο Βιετνάμ το 1970.

Κι όμως αυτός ο τύπος έμεινε στις καρδιές μας σαν ένας εντελώς αντισυμβατικός ήρωας. Ποιος θα το πίστευε πως ένα τέτοιο άτομο θα υπήρχε στην πραγματικότητα κάπου εκεί έξω στον κόσμο. Κι όμως….οι αδερφοί Κοέν τον ανακάλυψαν κι έκαναν μία από τις πιο κλασικές τους ταινίες σύμφωνα με τη ζωή του.

 

 
 

Ο τρόπος που χορεύει ο Τζεφ Μπρίτζες στην ταινία, το ντύσιμό του, ακόμη και η στάση του σώματός του όταν κάθεται προήλθαν από τον Ντουντ. Ο «πραγματικός Λεμπόφσκι» εργαζόταν ως παραγωγός ταινιών και είναι ένας από τους ιδρυτές του Αμερικανικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς στη Γιούτα.

Θεωρείται ένας από τους «γκουρού» της προώθησης ανεξάρτητων ταινιών. Οι αδερφοί Κοέν, που σκηνοθέτησαν τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» τον γνώρισαν το 1984, όταν έψαχναν εταιρία διανομής για να κάνει την παραγωγή της ταινίας του «Blood Simple». Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του τους τράβηξε το ενδιαφέρον.

 

 
 

Παρόλο που στην ταινία βλέπουμε τον “The Dude” να είναι ένας άνεργος-τεμπέλης, στην πραγματικότητα, η ζωή του Jeff Dowd, κάθε άλλο παρά βαρετή ήταν. Ο άνθρωπος είχε ζήσει πολλά και αυτό φαινόταν τελικά στο πόσο άνετος ήταν στην κανονική ζωή.

Πέρα από την δωδεκάμηνη στιγμή του πίσω από τα κάγκελα των φυλακών λόγω των Seattle 7, ποτέ δεν έχασε το coolness του. Και φυσικά να μην ξεχνάμε πως ήταν και του συναφιού της οθόνης.

Όντας ειδικός στο μάρκετινγκ διανομής ταινιών για ολόκληρες δεκαετίες, παραγωγός και ένας από τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό των Robert Redford, John Earle και Sterling Van Wagenen και βοήθησαν να δημιουργηθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance, θεωρείται ότι έχει αφιερώσει την ζωή του στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά.

Δεν είναι και λίγο έτσι; Ο άνθρωπος αντάξια έδωσε έμπνευση στον κινηματογραφικό the Dude.

Δες εδώ μερικές φωτογραφίες από τον πραγματικό The Dude:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved