Πώς το Taxi Driver έδειξε το δρόμο για το μοντέρνο και ρεαλιστικό κινηματογραφικό σενάριο

Ο σεναριογράφος Paul Schrader μας εξηγεί πως το έγραψε.

Το Taxi Driver του Martin Scorsese θεωρείται από πολλούς ως ο ογκόλιθος του ρεαλιστικού και μοντέρνου σεναρίου, η ταινία που έβαλε τις βάσεις για το τι θα ακολουθούσε τις επόμενες δεκαετίες.

 

 

Η ταινία με τον Robert De Niro, που μας δίνει μια ωμή δραματοποίηση της εσωτερικής ασχήμιας του χαρακτήρα και της κακοφωνίας μιας πόλης. ¨Ενας ύμνος στην δυστοπία του σύγχρονου κόσμου και στον τρόπου ζούμε τις ζωές μας κάθε μέρα.

Ο συγγραφέας και σεναριογράφος Paul Schrader μας εξηγεί πως και γιατί έγραψε αυτό το καταπληκτικό και ιστορικό σενάριο.

 

 
 

Ο ίδιος ο Brian Den Palma σύστησε τον Paul Schrader στον Scorsese. Φυσικά αμέσως συνδέθηκαν και η χημεία τους ήταν καταπληκτική.

Η έμπνευση του Schrader ήρθε από ταινίες του Hitchcock αλλά και από προσωπικές του εμπειρίες.

Ο Travis Bickle αποτελεί και σήμερα έναν από τους πιο διαχρονικούς χαρακτήρες του κινηματογράφου, για τον απλό λόγο ότι η οπτική του, μπορεί να είναι αρρωστημένη, αλλά προκαλείται από την ίδια την κοινωνία και από την παρουσίαση της ίδιας της ταινίας ως επεξήγηση για το πως άνθρωποι σαν τον πρωταγωνιστή μπορούν να γίνουν από απλοί ταξιτζήδες, δολοφόνοι κατά συρροή.

 

 
 

«Όταν έγραφα τον Ταξιτζή ήμουν κι εγώ ο ίδιος σε ένα πολύ περίεργο μέρος ψυχολογικά. Τίποτα δεν πήγαινε καλά στη ζωή μου» εξομολογείται ο ίδιος ο Schrader.

«Χρωστούσα σε πολύ κόσμο λόγω κακής οικονομικής κατάστασης αλλά και συναισθηματικά δεν πήγαινα πολύ καλά, είχα μόλις χωρίσει με τη γυναίκα μου». Έτσι φυσικά δικαιολογείται και η μαυρίλα που επικρατεί σε όλη την ταινία.

 

 
 

Το αποκορύφωμα ήταν όταν οι γιατροί είπαν στον Schrader πως έπασχε από έλκος στομάχου. Εκεί ήταν ξεκάθαρο για τον ίδιο τι έπρεπε να γράψει και ο χαρακτήρας που γεννήθηκε έμεινε στην ιστορία του σινεμά.

Δες εδώ σκηνές από την θρυλική ταινία:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved