Γιατί ο Stanley Kubrick δεν μιλούσε ποτέ για τις ταινίες του;

Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της κάμερας δεν μίλησε ποτέ για τα αριστουργήματα του.

Ο σκηνοθέτης που άφησε ιστορία στον κινηματογράφο με τις εξαιρετικές του ιδέες και τις πρωτοποριακές του ταινίες, Stanley Kubrick, ο άνθρωπος πίσω από αριστουργήματα όπως τα 2001: A Space Odyssey και Barry Lyndon, είναι γνωστό πλέον πως δεν μίλησε ποτέ για τις ταινίες του.

 

 

Η επιρροή του στον σύγχρονο κινηματογράφο είναι τόσο έντονη από ακόμη και σήμερα κάποιοι τον αντιγράφουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Όποιος έχει λίγο σχέση με τον κινηματογράφο και γνωρίζει ταινίες του είδους που έκανε ο Kubrick, τότε θα καταλαβαίνει πως αυτοί οι σκηνοθέτες δεν μιλάνε ποτέ για τη δουλειά τους και δεν τους αρέσει να εξηγούν τι ακριβώς εννοούν με τις ταινίες τους.

 

 
 

Ένα τρανό παράδειγμα είναι ο David Lynch που κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος προσπαθούσε να τον ρωτήσει για το νόημα των ταινιών του εκείνος απαντούσε μονολεκτικά όχι. Γι’ αυτούς τους καλλιτέχνες είναι απλά αδύνατον να εξηγήσουν τι κάνουν γιατί το να εξηγήσεις ένα αριστούργημα είναι σαν να το χαλάς.

Αυτό ίσως να προέρχεται από το ρητό που έλεγε ο Roland Barthes στο διάσημο δοκίμιο του The Death of the Author στο οποίο αναφέρει πως η γέννηση του αναγνώστη και του θεατή γίνεται μόνο με τον θάνατο του δημιουργού. Έτσι και ο ίδιος ο Kubrick μοιάζει να ενστερνίζεται αυτό το ρητό και να μην θέλει ποτέ να μιλάει για τα έργα του.

 

 
 

Σε όλη του την καριέρα ο Kubrick απέφευγε τις συνεντεύξεις γιατί δεν ήθελε να μιλάει καθόλου για τις ταινίες του. Αυτό πίστευε πως θα έκανε κακό και στον ίδιο αλλά και στο σκηνοθετικό του έργο.

«Δεν μου αρέσει να διαβάζω την εξήγηση για κάτι, απλά το βρίσκω ανούσιο. Ο καθένας πρέπει να αποκωδικοποιεί αυτό που βλέπει μόνος του» είχε αναφέρει ο ίδιος σε μία σπάνια συνέντευξη του.

Δες εδώ μερικές από τις διάσημες ταινίες του Stanley Kubrick:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved