«The Suicide Squad»: Άξιζε τελικά τόσος θόρυβος;

Αναμφίβολα ήταν μια καλή προσπάθεια η οποία όμως έχει πολλές αναγνώσεις. Σίγουρα πάντως αυτό που είδαμε δεν θύμιζε Dc Comics.

To «The Suicide Squad» του 2021 είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να πετύχει. Και ενδιαφέρον cast (Idris Elba, John Cena, Margot Robbie, Joel Kinnaman κλπ), και σπουδαίο concept αλλά πάνω από όλα εξαιρετικό σκηνοθέτη. Ο James Gunn πήρε πάνω του το θέμα και χωρίς περισπασμούς μάζεψε όπως είπε σε εκπομπή του Jimmy Kimmel τους πιο αποτυχημένους κακοποιούς και τους ένωσε σε μια αποστολή αυτοκτονίας στο θρυλικό νησί, Corto Maltese.

 

 

Ακούγαμε πολλά (μεταξύ άλλων εξαιρετικές κριτικές), περιμέναμε πολλά και καθίσαμε να το δούμε με μεγάλη όρεξη. Το αν πέτυχε εξαρτάται από την οπτική που το βλέπει ο καθένας.

Βλεπόταν; Σίγουρα ναι -από το αίσχος του 2016 σίγουρα. Ήταν όμως τόσο σπουδαίο όσο το περιμέναμε; Εξαρτάται.

 

Από το «Justice League: The Snyder Cut» είμαστε ακόμα απογοητευμένοι.

Ακολουθούν Spoiler

Αν καταλάβαμε κάτι από τα τρέιλερ και όσα βίντεο είχαν κυκλοφορήσει, η «Suicide Squad» του άλλοτε σκηνοθέτη των «Guardians of the Galaxy» δεν θα θύμιζε σε καμία περίπτωση τα όσα είχαμε δει μέχρι σήμερα στο DCEU, με χαρακτήρες να ξεφεύγουν από την σκοτεινή χροιά που διέπει το εν λόγω σύμπαν, με άπειρο χαβαλέ, ασόβαρη συμπεριφορά και ένα φόντο που ήταν μονίμως φωτεινό. Ο James Gunn έχοντας προηγουμένως βρει τον τρόπο να μετατρέψει έναν κλέφτη, μία δολοφόνο, έναν καταστροφέα, μια ρακούν απομίμηση του Han Solo και το δέντρο-κολλητό του, στην πιο διασκεδαστική υπερηρωική παρέα (Guardians of the Galaxy), αποφάσισε να κάνει το ίδιο και για λογαριασμό της DC εξαφανίζοντας κάθε είδους σκοτεινή πτυχή και υπόνοια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άφησε εκτός τη σπλατεριά και την απαραίτητη βία προκειμένου να βγει ομαδά το φιλμ.

Με τόσο πολλούς χαρακτήρες που είχε μαζέψει είχαμε απορία για το πώς θα τα καταφέρει. Και την απάντηση μας την έδωσε σχεδόν με το καλημέρα στην ταινία, «ξεφορτώνοντας» πραγματικά όσους ήταν περιττοί -αντίο Captain Boomerang δεν στενοχωρηθήκαμε καθόλου.

 

 

Μέσα στο τσούρμο από αντι-ήρωες και τον απαλό χαρακτήρα της ταινίας, αναμφίβολα οι κακοποιοί που σε κερδίζουν είναι ο Peacemaker του John Cena, που σου φαίνεται για ανέκδοτο με την κόκκινη στολή και τη μάσκα-τουαλέτα αλλά είναι πολύ πιο θανατηφόρος και μυστήριος από αυτό που δείχνει ενώ η «αλλαγή» του Deadshot (Will Smith), o Bloodsport του Idris Elba αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο του εγχειρήματος, ενώ οι ευαισθησίες του είναι μεγαλύτερες από αυτές που παραπέμπουν σε έναν δολοφόνο που όπως λέγεται κόντεψε να δολοφονήσει τον Superman. Όσο για τους Ratcacher 2, Rick Flag, King Shark, Polka-Dot Man πέρα από ορισμένες αναλαμπές, ούτε ζέστη, ούτε κρύο.

Από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο άγχος που είχαμε δεν ήταν το κατά πόσο θα ταιριάξει η Harley Quinn με την υπόλοιπη ομάδα ή πόσο αντιπαθητική μπορεί να γίνει η Amanda Waller (Viola Davis), αλλά για την πρώτη εμφάνιση του Corto Maltese, ενός νησιού-θρύλου στην πραγματικότητα της Dc Comics, ένα μέρος που είχαμε να το ακούσουμε από το Batman του Tim Burton το 1989, πάνω από όλα όμως για το ντεμπούτο του Starro στο DCEU.

 

 

Γιατί δεν μας βλέπεις ενθουσιασμένους;

Πολύ απλά διότι δεν είμαστε. Δίχως να θέλουμε να μειώσουμε το φιλμ και όσο καλύτερο και αν ήταν από πρώτο «Suicide Squad» -όχι ότι αποτελεί μέτρο σύγκρισης-, όσο χαβαλέ και ευχάριστο ήταν από τη μία, δεν ήταν αυτό το κάτι που περιμένεις από τα Dc films. Για κάποιον που ήθελε να περάσει καλά, ο James Gunn το πέτυχε και με το παραπάνω, χάρη στα ευφυή σκηνικά και τον εύθυμο τρόπο που έβαλε την υπογραφή του, με διαλόγους κωμικούς και ταυτόχρονα αιμοβόρους που σε προετοίμαζαν ότι η σπλατεριά παραμονεύει ανά πάσα στιγμή. Από την άλλη όμως βλέποντας το «The Suicide Squad» φαίνεται πόσο διαφορετική υπόθεση είναι να παίρνεις ένα story της DC, από το να κάνεις το ίδιο σε περίπτωση της Marvel.

 

 

Οι ήρωες της DC δεν έχουν φωτεινό χαρακτήρα, δεν είναι αστείοι και φανταχτεροί, είτε πρόκειται για superheroes ή supervillains αντίστοιχα. Το ότι απολαύσαμε τους Bloodsport και Peacemaker κομματάκι παραπάνω έγκειται στο ότι είχαν μονίμως ένα προβληματισμένο βλέμμα, ένα μυστικό κρυμμένο που προσθέτει αγωνία και μυστήριο, όπως κάθε χαρακτήρας του εν λόγω σύμπαντος. Με λίγα λόγια η «Suicide Squad» δεν είναι «Guardians of the Galaxy» για να βγαίνουν λουλουδάκια πίσω από τις αντιδράσεις της Harley Quinn, ή ο King Shark με τη φωνή του Sylvester Stallone να έχει IQ ραδικιού και να παίζει με ψαράκια αντί να γεμίζει αίμα και ανατριχίλα κάθε σκηνή που εμφανίζεται.

Δεν ξέρουμε αν το story της Suicide Squad θα συνεχίσει με άλλες αποστολές αυτοκτονίας, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι αν στη Warner Bros. επιλέξουν να πορευτούν με το στυλ του James Gunn, θα βλέπουμε κάτι πιο κοντινό στο MCU παρά στο DCEU. Το αν θα είναι για καλό λόγο ή όχι, ο χρόνος θα δείξει.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved