Thieves Of The Wood: Ο Φλαμανδός Robin Hood και ο υπόγειος σοσιαλισμός του

Η νέα σειρά του Netflix έρχεται από το Βέλγιο, είναι απόλυτα διασκεδαστική και την ίδια στιγμή διδάσκει Ιστορία.

Ποιος δεν υπέκυψε στο σεξ και στη βία μπροστά από μία οθόνη. Όλοι μας λίγο πολύ αυτό θέλουμε να βλέπουμε όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε. Αυτό είναι που σε τραβάει σε μία σειρά, εντάξει, όχι μόνο αυτό αλλά σίγουρα το σεξ και η βία είναι δύο στοιχεία πολύ βασικά.

 

 

Γενικά δεν είμαι πολύ του Netflix μιας και νομίζω έχει πέσει πολύ ομαλοποίηση σε όλες τις σειρές του, από την άλλη παραδέχομαι πως το συγκεκριμένο streaming κανάλι προσφέρει απολαύσεις τύπου tv dinner.

Εκεί λοιπόν που συνήθως έτρωγα όλη μου την ώρα του βραδινού φαγητού με το να ψάχνω κάτι ενδιαφέρον να δω εκεί μέσα, έπεσε στο μάτι μου σε μία σειρά που δεν την ξέρει πολύς κόσμος.

 

 
 

Οι Thieves Of The Wood είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά εποχής, η οποία βασίζεται στην δράση του διαβόητου ληστή Γιαν Ντε Λίχτε. Ο Γιαν έδρασε στο Βέλγιο κατά την διάρκεια της Αυστριακής κατοχής. Τα γεγονότα διαδραματίζονται τα έτη 1747-1748. Η πρώτη σεζόν διαρκεί 10 επεισόδια περίπου 50 λεπτών το καθένα. Το αυθεντικό όνομα της σειράς είναι De Bende van Jan de Lichte, το οποίο σημαίνει “Η συμμορία του Γιαν Ντε Λίχτε”.

Στην ουσία αυτό που με τράβηξε είναι η πολύ πετυχημένη ατμόσφαιρα της σειράς η οποία πραγματικά σε πείθει με την πρώτη. Μαυρίλα και μόνο μαυρίλα σε μία εποχή που συνήθως προβάλλεται από τις ταινίες λίγο πιο βασιλική και κάπως πιο συσχετισμένη με την καλλιτεχνική κι επιστημονική Αναγέννηση.

Εδώ το πράγμα όμως είναι πολύ διαφορετικό. Μέσα στην εποχή που ο κόσμος στην Ευρώπη έβραζε υπόγεια, ακριβώς 50 χρόνια πριν των Ναπολεόντειων πολέμων στην Ευρώπη και ίσως λίγο πιο πριν ακόμη, βλέπουμε μία Φλάνδρα που πραγματικά μας θυμίζει ζούγκλα και κόλαση επι της Γης.

Βρισκόμαστε στην Φλαμανδία του 18ου αιώνα. Η Φλαμανδία ή Φλάνδρα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μία από τις τρεις επίσημες περιοχές του Βελγίου. Εκεί λοιπόν, η διαφθορά έχει χτυπήσει κόκκινο. Πραγματικά όχι Αναγέννηση δεν βλέπουμε σε αυτή τη μικρή πόλη αλλά μάλλον το αντίθετο, ίσως έναν παρατεταμένο Μεσαίωνα.

 

 
 

Ο δήμαρχος της πόλης δρα ανεξέλεγκτα και ο παπάς βάζει θρησκευτικό μανδύα σε άνομες πράξεις. Παράλληλα, οι υπόλοιποι αριστοκράτες εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους χωρίς έλεγχο. Εδώ έρχεται και μπαίνει εκείνο το υπόγειο σοσιαλιστικό ρεύμα που διακατέχει όλη τη σειρά και βάζει στη θέση του Ρομπέν των Φτωχών τον διάσημο κλέφτη και δολοφόνο Γιαν Ντε Λίχτε.

Προσέξτε όμως κάτι: Δεν τον παρουσιάζουν σαν ήρωα, κάθε άλλο, το αντίθετο...κι αυτό είναι που κάνει σημαντική τη σειρά.

Η πόλη είναι 4 χρόνια χωρίς δικαστικό επιμελητή ώσπου φτάνει ο Μπαρού, ο οποίος αρχικά δείχνει πρόθυμος να προσφέρει, στη συνέχεια όμως όλα έρχονται πάνω κάτω.

Πλήθος κόσμου οδηγείται στην εξαθλίωση και αναγκάζεται να ζήσει στο δάσος αφού καμία πόλη δεν τους δέχεται επειδή φέρουν ένα σημάδι στο χέρι που υποδηλώνει πως έχουν κάνει κάτι κακό. Τα σημάδια αυτά έχουν γίνει με πυρωμένα σίδερα.

Αν λοιπόν έχεις μία κρυφή προτίμηση στα διάσημα τρίκοχα καπέλα και είσαι και λίγο υπέρ των εργατών στα ορυχεία αλλά και στις πιο εξαθλιωμένες εργασίες του 18ου αιώνα, τότε αυτή η σειρά σίγουρα θα σε αποζημιώσει και μάλιστα με καταπληκτικές ερμηνείες και μία ατμόσφαιρα που σπάει κόκαλα.

Μπράβο στο Βέλγιο για την προσπάθεια.

Στιγμές από τη σειρά θα βρεις εδώ:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved