Clarice: Ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία με δική του κορυφαία σειρά

Αν σου άρεσε «Η Σιωπή των Αμνών» ετοιμάσου να βυθιστείς στον κόσμο της «Clarice». 

Η Κλαρίς, το όνομα της οποίας έχει δανειστεί η σειρά, είναι η Κλαρίς Στάρλινγκ, η πράκτορας του FBI, την οποία υποδύθηκε η Τζόντι Φόστερ στη «Σιωπή των Αμνών». Χρονικά, η σειρά μας τοποθετεί περίπου έναν χρόνο μετά την ταινία, έναν χρόνο αφού η Κλαρίς βίωσε τον εφιάλτη προσπαθώντας να βρει τον «Μπάφαλο Μπιλ», με τη βοήθεια του Δρ Χάνιμπαλ. Έναν χρόνο αφού τον πυροβόλησε και τον σκότωσε μέσα στο σπίτι του, λύνοντας ένα μυστήριο που ολόκληρη η υπηρεσία αδυνατούσε να αποκρυπτογραφήσει. 

 

 

Η Κλαρίς, είναι μια βασανισμένη ψυχή. Βλέπει εφιάλτες με τις περιβόητες κάτι-σαν-πεταλούδες που της έκλειναν το στόμα και στην αφίσα της ταινίας, ζει και ξαναδεί εκείνη τη μέρα, επισκέπτεται ψυχολόγο, παλεύει παράλληλα με τους δικούς δαίμονες, τον θάνατο του πατέρα της, την ανάμνηση της μητέρας της που την έστειλε να ζήσει με συγγενείς, το ορφανοτροφείο που ακολούθησε μετά, τις δυσκολίες που βίωσε. Και μέσα σε όλα αυτά, το FBI θέλει ουσιαστικά να τη χρησιμοποιήσει για λόγους «διαφημιστικούς», να τη ρίξει – τάχα μου – στην πρώτη γραμμή, ώστε τα media να έχουν κάτι να ασχολούνται και ο κόσμος να βλέπει ένα γνώριμο πρόσωπο, που το έχει συνδέσει με μια τρομερή ιστορία. 

Η Κλαρίς, φυσικά, θα αποδειχθεί κάτι πολύ παραπάνω από «διαφημιστικό τρικ». Η ψυχούλα της «το λέει», το μυαλό της είναι κοφτερό και όλοι αυτοί που την αμφισβήτησαν στην αρχή, ακόμα και ο προϊστάμενός της, θα καταλάβει όσο περνάει ο χρόνος πως το αγέλαστο πρόσωπο της μικροκαμωμένης πράκτορα, κρύβει ένα μυαλό που δουλεύει συνέχεια σε χιλιάδες στροφές, τελείως διαφορετικά από όσα είχε να πει το εγχειρίδιο της Υπηρεσίας. Η Κλαρίς θα σκιαγραφήσει το προφίλ του δράστη, θα κάνει έρευνα, θα συνδέσει κομμάτια που μοιάζουν να είναι από διαφορετικά παζλ και θα κάνει αυτό που συνηθίζει: θα πάει ολομόναχη κατευθείαν μέσα στην καρδιά του κινδύνου. 

 

 

Η υπόθεση έχει να κάνει – φυσικά – με δολοφονίες. Έργο κάποιου serial – killer; «Βιτρίνα» για κάτι πολύ μεγαλύτερο; Δείτε τη σειρά και θα μάθετε. Μην περιμένετε πάντως μια τηλεοπτική μεταφορά της «Σιωπής των Αμνών» - εδώ έχουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Ούτε να περιμένετε να πεταχτεί από κάποια γωνιά ο Δρ Χάνιμπαλ. Διότι όπως είχε ειπωθεί και στο τέλος της ταινίας, «μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να σε κυνηγήσω. Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος με εσένα». 

Η πρωταγωνίστρια του «Clarice», είναι η Ρεμπέκα Μπριντς. Είναι «μια σταλιά», αλλά έχει τόσο τσαγανό και τσαμπουκά, όσο δέκα γεροδεμένοι άντρες. Κυρίως η Ρεμπέκα, με τα εκφραστικά μάτια και τα αυστηρά υπηρεσιακά κοστούμια, με τα σφιγμένα χείλη και το σθένος που βρίσκει εκεί που δεν το περιμένεις, ακόμα και με εκείνο το παχύ «s» που έχει και η Τζόντι Φόστερ όταν μιλάει, καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στις απαιτήσεις του ρόλου όχι απλά αξιοπρεπώς, αλλά με τρομερή δύναμη. Σηκώνει στην πλάτη της έναν ρόλο εμβληματικό, ένα φορτίο που ζυγίζει τόνους, ξέρει ότι όλοι θα τη συγκρίνουν με την ηθοποιό που πήρε Όσκαρ γι’ αυτό το ρόλο, αλλά δεν κωλώνει πουθενά.


Τη βοηθάει η καταπληκτική σκηνοθεσία και η ατμόσφαιρα της εποχής, των early 90’s, η κάπως σκοτεινή φωτογραφία της σειράς, όπως και οι συμπρωταγωνιστές της που συνθέτουν ένα καστ πραγματικά αξιόλογο – αυτός που ξεχωρίζει ωστόσο, είναι ο προϊστάμενός της, ο Μάικλ Κάντλιτζ, που υποδύεται τον Πολ Κρέντλερ.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved