O Charles Mingus έζησε την σκληρή ζωή ενός jazz μουσικού

…αλλά άφησε μερικά από τα πιο κλασικά άλμπουμ του είδους.

Ποιος δεν έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του ένα άλμπουμ ή ένα κομμάτι από τον θεό Charles Mingus; Κι όμως μάλλον κανείς, μιας και πολλοί έχουν ακούσει τη μουσική του χωρίς καν να γνωρίζουν τι είναι ή ποιος το έχει γράψει.

Ο Charles Mingus είναι μία από τις μεγαλοφυίες της jazz. Το βασικό του όργανο ήταν το κόντρα μπάσο αλλά μπορούσε να παίξει και πιάνο με την ίδια άνεση.

Γεννημένος το 1922, αφιέρωσε τη ζωή του στον μουσικό αυτοσχεδιασμό για να ξεπεράσει τα παιδικά του τραύματα τα οποία ήταν πολλά και πολύπλοκα.

Οι συνεργασίες του ήταν πολλές και σημαντικές. Μερικά από τα ονόματα με τα οποία συνεργάστηκε είναι οι Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Dannie Richmond, και Herbie Hancock.

Η ξεχωριστή μουσική φιλοσοφία του Tom Waits

 

Μεγαλωμένος στην Αριζόνα, από πολύ μικρός ανέπτυξε ένα πολύ προσωπικό του στυλ σύνθεσης και παιξίματος, κάτι που έμεινε μαζί του για την υπόλοιπη του καριέρα.

Στην αρχή ήθελε να γίνει μουσικός της κλασικής ορχήστρας αλλά επειδή βίωνε τεράστιο ρατσισμό στην Αμερική του 1940, αποφάσισε να στραφεί στην jazz, όπου τα πράγματα ήταν πιο εύκολα για τους μαύρους μουσικούς.

Αυτό όμως τελικά ήταν που τον έκανε ξεχωριστό, δηλαδή εκείνη η κλασική του παιδεία στη μουσική.

Οι συνθέσεις άρχισαν από πολύ μικρή ηλικία και κάποιες θεωρούνται μέχρι και σήμερα κλασικές. Η μεγαλύτερη επιρροή του ήταν ο Charlie Parker. Ο ίδιος χώριζε την jazz σε δύο περιόδους, μία με τον Charlie Parker και μία μετά.

Ο Mingus ηχογράφησε πολλούς δίσκους και συνέθεσε πάμπολλα κομμάτια μουσικής.  Δύο κομβικοί δίσκοι στην εξέλιξη της μουσικής του είναι το Pithecanthropus Erectus (1956) και το Mingus Ah Um (1959), στο οποίο η αριστοτεχνία του Μίνγκους στη σύνθεση ξεχωρίζει ιδιαίτερα στο κομμάτι Boogie Stop Shuffle.

To πραγματικό μυστικό του Mingus ήταν η ίδια του η μπάντα, ήταν τόσο δεμένη και στηριζόταν τόσο πολύ σε αυτή που πραγματικά τον απογείωνε.

Οι Prodigy χαρακτήρισαν μία ολόκληρη εποχή μουσικής

 

Ο λυρισμός της μουσικής του ήταν τόσο δυνατός που οι περισσότεροι μουσικοί του έμεναν για πάντα στη μπάντα του Mingus γιατί ένιωθαν ότι τους ενέπνεε. Ο ίδιος ο Mingus παντρεύτηκε τέσσερις φορές στη ζωή του.

Πολλά από τα τραγούδια του είχαν αντιρατσιστικά σχόλια, όπως το Fables of Faubus που μιλάει για τον ρατσισμό στο Αρκάνσας.

Ενώ ήταν πολύ υπέρ του αυτοσχεδιασμού, δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την λεγόμενη free jazz μιας και πίστευε πως έπρεπε να υπάρχει μία συνθετική βάση στη μουσική.

Τι μας έμαθε ο «Godfather» για τη ζωή

 

Ο Mingus ήταν εκρηκτική προσωπικότητα και δεν ανεχόταν πολλές φορές να τον μειώνουν και να του κάνουν ρατσιστικά σχόλια. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι γνωστός σαν ο «θυμωμένος τζαζίστας», μάλιστα στο γνωστό τότε jazz κλαμπ Village Vanguard έσπασε με το μπάσο του ένα φωτιστικό και κατεδάφησε μία πόρτα με ένα πυροσβεστικό τσεκούρι.

Η ζωή του είχε άπειρες άλλες πικάντικες πτυχές, και ο Mingus περιέγραψε πολλές από αυτές στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Beneath the Underdog, μαζί με τις σκέψεις του για πολλά θέματα, από τη θρησκεία και το ρατσισμό μέχρι το μυστικισμό και τη μοναξιά.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα πιο σημαντικά άλμπουμ του:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved