Τέσσερις κλασσικές ταινίες για «μεγάλα παιδιά»

Από το Hook μέχρι το Goonies που σημάδεψαν την δική μας παιδική ηλικία. Και που θέλουμε να τις δούμε ξανά με τα παιδιά μας.

Αυτές οι ταινίες μας μεγάλωσαν αναμφισβήτητα. Μας έδωσαν έμπνευση, μας διαμόρφωσαν την φαντασία και τις απόψεις και μας γέμισαν με στιγμές χαράς. Τώρα, βλεποντάς τις από μία πιο ενήλικη σκοπιά, συνειδητοποιούμε πως είναι κάτι παραπάνω από ένα πρόγραμμα που έβαζε η τηλεόραση. Όλα όσα παρουσιάζονται, είναι στοιχεία που θα θέλαμε να δουν και τα παιδιά μας. Να κάτσουμε μαζί τους στον καναπέ και σαν μπαμπάδες να τους μυήσουμε στις κορυφαίες στιγμές που ζήσαμε και εμείς.

 

 

Goonies

Αν γεννήθηκες στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, το πιο πιθανό είναι να έχεις ζηλέψει τις περιπέτειες της παρέας των Goonies. Σε μία δεκαετία όπου ο Josh Brolin και ο Sean Astin έπαιζαν ακόμη και τα G.I. Joe, προσπαθούν να βρουν τον μυθικό θησαυρό ενός πειρατή, που θα σώσει την περιοχή που μένουν από το ξεπούλημα λόγω υποθήκης. Είναι λογικό να θυμόμαστε το Goonies ως την απόλυτη παιδική περιπέτεια, γιατί δεν υπήρχε τίποτε άλλο τόσο καλό εκείνη την εποχή. Μία περιπέτεια που δίνει έμφαση στη φαντασία και το παιχνίδι, αλλά και στη φιλία που είναι κινητήριος δύναμη για απίθανα κατορθώματα.

 

Lucas

Αν θυμάσαι τον Charlie Sheen πιτσιρικά, σημαίνει ότι τώρα είσαι κοντά στα 40. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξαναδείς μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ‘80, που ακροβατεί κάπου ανάμεσα στο ερωτικό και το δράμα. Ο Corey Haim παίζει έναν 13χρονο ερωτευμένο με ένα κορίτσι πολύ μεγαλύτερό του στο Λύκειο, την άλλοτε american sweetheart Keri Green, την οποία ο πιτσιρικάς Haim αγάπησε και στην πραγματικότητα μέσα στα γυρίσματα. Ωστόσο εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Charlie Sheen και η όλη ιστορία, διαδραματίζεται γύρω από τις προσπάθειες του πιτσιρικά να την κατακτήσει. Μία ταινία για το πρώτο σκίρτημα της καρδιάς που θυμάσαι ως μία γλυκιά ανάμνηση και που η αδεξιότητα της ηλικίας το έκανε ακόμη πιο όμορφο.

 

The War

Είναι η πρώτη ταινία για την οποία βραβεύτηκε ο Elijah Wood και ακροβατεί ανάμεσα στο παιδικό και το δράμα. Ο πιτσιρικάς Wood συμπρωταγωνιστεί με τον «μπαμπά» του, Kevin Costner, σε μία κορυφαία ταινία όπου τα παιδιά αναγκάζονται να γίνουν άντρες. Μέσα από την φτώχεια και τις δυσκολίες, ένας πατέρας προσπαθεί να επιβιώσει μαζί με την οικογένειά του σε μία πόλη του αμερικανικού νότου, ενώ την ίδια στιγμή έρχεται σε προστριβή με μια άλλη οικογένεια και την προκλητική συμπεριφορά των μελών της. Ωστόσο η ταινία είναι ένα κορυφαίο δίδαγμα για το ποιες μάχες πρέπει να δίνεις και το πως η ανθρωπιά και η καλοσύνη γκρεμίζουν την κακία ανάμεσα στους ανθρώπους, Κατά πολλούς, είναι η ωραιότερη νεανική ερμηνεία του Elijah Wood.

 

Hook

Δεν υπάρχει τίποτε που να μην είναι νοσταλγικό στο Hook. Από τον ίδιο τον Robin Williams που σε πιάνει η καρδιά σου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, μέχρι το πως ένιωσες για πρώτη φορά που είδες τον Peter Pan σε ενήλικη έκδοση. Αυτή η σκέψη του τι θα έκανε ο ήρωας αν μεγάλωνε, ίσως να μην τριγυρνούσε στο μυαλό του κάθε πιτσιρικά, αλλά αποτέλεσε τη ρίζα για το σενάριο του Steven Spielberg. Ο Robin Williams αντιμετωπίζει σε μία ύστατη μάχη τον Dustin ‘‘Hook’’ Hoffman, αφού πρώτα πρέπει να θυμηθεί όλα όσα ξέχασε. Πρέπει να ξαναδείς αυτή την ταινία για να θυμηθείς ότι μέσα σου θα κρύβεις πάντα ένα παιδί, που μπορεί να ξέχασε πως πετάνε αλλά πως θα υπάρχει πάντα χρόνος για να το διδάξει στο δικό του παιδί.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved