Το Grant του Leonardo DiCaprio είναι πολλά περισσότερα από ένα ντοκιμαντέρ

Ένας ύμνος για την στρατηγική ιδιοφυΐα του μεγαλύτερου ήρωα του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Για τον στρατηγό Grant γνώριζα μέχρι πρόσφατα λίγα πράγματα. Ήξερα πως ηγήθηκε του στρατού των Βορείων στον Αμερικανικό Εμφύλιο, πως λάτρευε το μπέρμπον και ότι είχε το χάρισμα να βλέπει μία μάχη σαν μία παρτίδα σκάκι. Άλλωστε έτσι κατάφερε να πάρει το Vicksburg μέσα από τα χέρια των Νοτίων με αριστοτεχνική στρατηγική η οποία διδάσκεται μέχρι και σήμερα.

Είναι όμως και όλα τα άλλα που, για να τα γνωρίζεις, είτε πρέπει να ανατρέξεις σε βιβλία αμερικανικής ιστορίας, είτε να παρακολουθήσεις ντοκιμαντέρ σαν αυτό τουLeonardo DiCaprio, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη υπό την σκηνοθεσία του Malcolm Venville ο DiCapriο έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή.

 

 

Ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας

Ο Grant έχει αυτό που έχουν οι περισσότεροι ηγέτες σε πρώτη εμφάνιση. Δηλαδή τίποτε το εξαιρετικό. Είναι ένας άντρας μέτριου αναστήματος, ο οποίος δεν θέλει να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση και αναρωτιέται τι ακριβώς μπορεί να κάνει καλά στη ζωή του. Κατατάσσεται στον αμερικανικό στρατό στο West Point, μόνο και μόνο επειδή έχει ταλέντο στην ιππασία και λατρεύει τα άλογα. Είναι παντρεμένος με την κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα που διατηρεί φυτείες με αφροαμερικανούς, παρουσιάζεται στο μέτωπο όπου οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους Μεξικανούς και διακρίνεται για την γενναιότητα να παραδώσει πυρομαχικά και μηνύματα περνώντας μέσα από τις εχθρικές γραμμές. Μία καριέρα πολλά υποσχόμενη, θα τερματιστεί από την κατάθλιψη που βιώνει επειδή του λείπει η οικογένεια του και θα βρει παρηγοριά σε κάτι πολύ γνωστό για τον μέσο Αμερικάνο εκείνη την εποχή. Το μπέρμπον.

 

Ο οικογενειάρχης με την μεγάλη καρδιά

Ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία του Grant είναι η ανθρωπιά του. Πίνει, αλλά δεν ανήκει στους ανθρώπους που ξεσπούν στην οικογένεια του. Δεν απατάει την γυναίκα του, λατρεύει τα παιδιά του, θέλει να κάνει το καλύτερο και δεν διστάζει να κάνει ένα σωρό δουλειές. Από το να ασχοληθεί με την γεωργία μέχρι να πουλάει καυσόξυλα για να βγάλει τα προς το ζην. Η προίκα της γυναίκας του περιλαμβάνει γη αλλά και έναν αφροαμερικανό σκλάβο. Ο Grant μπορεί να βγάλει έως και 1000 δολάρια αν τον πουλήσει. Αλλά επιλέγει να τον ελευθερώσει ακόμη και αν δεν έχει δεκάρα στο πορτοφόλι του. Οι διακυρήξεις των Νότιων πολιτειών της Αμερικής ότι ο Βορράς πρέπει να σεβαστεί τον «Νότιο τρόπο ζωής» και την χρήση σκλάβων στις φυτείες, είναι κάτι που τον γεμίζει αδικία και οργή. Και η σειρά του Ulysses Grant, έρχεται με το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου. Και εκεί ακριβώς, είναι που φαίνεται και η μαεστρία αυτού του ντοκιμαντέρ.

 

 

Στη μάχη, υπάρχει πάντα μία στιγμή που και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως έχουν ηττηθεί. Αυτός που θα επιτεθεί εκείνη τη στιγμη, είναι και αυτός που τελικά θα νικήσει.

 

 

Ο διάδοχος του Washington

Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών, καθηγητών πανεπιστημίων και δημοσιογράφων, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του Grant στους πολέμους του Αμερικανικού Εμφυλίου. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, την άνευ όρων παράδοση που θέλει από τους εχθρούς του, το χάρισμα που έχει να σκέφτεται ψύχραιμα την στιγμή που όλα τριγύρω πέρνουν φωτιά. Παρουσιάζει επίσης την ιδιαίτερη φιλία του με τον Πρόεδρο Lincoln, το πως οι δύο άντρες έγιναν συνώνυμο του πρώτου Συντάγματος των ΗΠΑ που καλεί όλους τους ανθρώπους να είναι ίσοι κάτω από το βλέμμα Του Θεού και πως κατάφερε να φτάσει να αναλάβει ολόκληρο το επιτελείο στρατού ως αρχιστράτηγος – ένας βαθμός που η κυβέρνηση δεν είχε δώσει σε κανέναν πολίτη από την εποχή του George Washington.

 

 

Grant, o θρύλος

Από τα χρόνια του ως νεοσύλλεκτος αξιωματικός μέχρι την θητεία του ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το μοναδικό ‘‘Grant’’ του Leonardo DiCaprio είναι κάτι περισσότερο από μία ευρύτερη ματιά στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Είναι η πορεία ενός ανθρώπου που ήρθε από το τίποτα και κατάφερε να γίνει θρύλος, μέσα από κορυφαίες αναπαραστάσεις μαχών και διαλόγους, που θα φέρει το κλίμα της εποχής πιο κοντά σου και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αυτό. Ότι είναι ο τελευταίος πόλεμος που κήρυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στο άδικο και την ανθρώπινη αλαζονεία. Ένας πόλεμος που θα τερματίσει αιώνες υποδούλωσης, βαναυσότητας και αδικίας, υπό το βλέμμα ανθρώπων που ήθελαν στ’ αλήθεια έναν καλύτερο κόσμο. Ο Ulysses Grant είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής, τόσο του Αμερικανικού Εμφυλίου, όσο και της Αμερικανικής κουλτούρας. Της καλής κουλτούρας που λείπει μέχρι σήμερα από αυτή τη χώρα.

 

 Το Grant προβάλεται από το History Channel.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved