Nomadland: Ο ωμός ρεαλισμός της Αμερικάνικης κοινωνίας αξίζει ξεκάθαρα Όσκαρ

Η ταινία που σάρωσε στις Χρυσές Σφαίρες πηγαίνει με περγαμηνές στα Όσκαρ.

Στην αρχή ήμουν λίγο υποψιασμένος με την συγκεκριμένη ταινία μιας και είχε πάρει αρκετό hype από διάφορες πηγές στο ίντερνετ. Δεν κρύβω πως ίσως και να ήμουν ελαφρώς προκατειλημμένος. Όταν όμως ξεκίνησε η ταινία, και μάλιστα από το πρώτο λεπτό, κατάλαβα πως έχω να κάνω με κάτι πολύ ξεχωριστό.

Η ιστορία της ταινίας μιλάει για μία γυναίκα που στην ουσία χάνει τα πάντα ξαφνικά στη ζωή της μετά που η εταιρία που εργάζεται κλείνει και εν συνεχεία χάνει τον άντρα της και η πόλη όπου ζει ερημώνει μιας και ήταν μία από εκείνες τις πόλεις που φτιάχνονται στην Αμερική μόνο και μόνο για ένα εργοστάσιο και τους εργάτες του.

Golden Globes 2021: «Nomadland» και «Borat 2» ετοιμάζονται για τα Όσκαρ

 

Εδώ κάπου ξεκινάει ένα ταξίδι της πρωταγωνίστριας Frances McDormand η οποία στην ουσία μένει άστεγη κι έχει σαν σπίτι το βαν της. Έτσι αναγκάζεται να γνωρίσει τη ζωή των Αμερικάνων σύγχρονων νομάδων. Το ταξίδι της όμως είναι λίαν επίπονο μιας και σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζει απίστευτες δυσκολίες με τον καιρό, τις κακοτοπιές και την μοναξιά.

Από την άλλη όμως η σκηνοθέτης Chloé Zhao αναδεικνύει κάπου στη μέση της ταινίας και τους βασικούς λόγους όπου η πρωταγωνίστρια ασπάζεται με όλο της το είναι το δρόμο και τη ζωή ενός νομά.

Από τη μία της λείπει ο άντρας της και από την άλλη δεν μπορεί πλέον να αποχωριστεί το δρόμο και την νομαδική ζωή.

Όποιος είδε το «Borat 2» καταλαβαίνει γιατί πάει καρφί για τα Όσκαρ

 

Η ταινία χρησιμοποιεί την τεχνική του ρεαλισμού τόσο καλά που πραγματικά είναι σαν να βρίσκεσαι μαζί της επί της οθόνης.

Καιρό είχα να δω μία καλή ταινία δρόμου, γιατί στην ουσία αυτό είναι. Σε κάποιες στιγμές μπορεί να γίνεται αρκετά ζοφερή αλλά όλα είναι απόλυτα δικαιολογημένα από το σενάριο, κάτι που με ικανοποίησε ιδιαίτερα.

Σίγουρα αν μία ταινία φέτος αξίζει να πάρει Όσκαρ ερμηνείας ή σεναρίου θα πρέπει να είναι το Nomadland. Άλλωστε στις Χρυσές Σφαίρες πήγε τρομερά καλά που αυτό σημαίνει πως σίγουρα θα φύγει με κάποιο χρυσό αγαλματίδιο στα Όσκαρ.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις στιγμιότυπα από την ταινία:  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved