Ο Adam Yauch δεν έφτιαξε απλά ένα συγκρότημα

Η μάχη ενός μουσικού με το κατεστημένο και το όπλο που ονόμασε Beastie Boys.

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί  πως ο θάνατος του Adam Yauch (4 Μαΐου 2012), του MCA της μπάντας, υπήρξε τεράστια απώλεια για την μουσική.  Τόσο ο Yauch όσο και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, υπήρξαν πιονέροι στο κομμάτι του crossover με το hip hop να παντρεύεται το rock– και με στοιχεία του punk. Πιο συγκεκριμένα, αν δεις την πορεία της μπάντας με πιο ώριμη ματιά, συνειδητοποιείς πως αν οι Beastie Boys δεν είχαν το χάρντκορ πανκ παρελθόν τους, δεν θα μπορούσαν  να παραδώσουν αυτό το πραγματικά ξεχωριστό είδος.

Ένα είδος που έβγαλε το alt- hip hop  από το περιθώριο και το τοποθέτησε μόνιμα στη mainstream σκηνή. Πολύ περισσότερο, είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι παρότι έχουν επηρεάσει μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς της γενιάς μας, όσοι και αν προσπάθησαν να πλησιάσουν το ιδιαίτερο στυλ τους δεν το κατάφεραν ποτέ τόσο καλά. Ή και καθόλου.

Τα παρακάτω 4 κομμάτια δεν είναι μόνο ό,τι πιο ολοκληρωμένο έχει βγει από τα riffs της μπάντας. Είναι πολιτιστική κληρονομιά που καταφθάνει κατευθείαν από το πεντάγραμμο. Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να τους πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

 

 

 

 

1. So Wha’Cha Want

Ένα από τα πιο groovy κομμάτια του δίσκου, με τον Υauch να έχει δηλώσει στο Rolling Stone: «Τυπικά είναι ένα χτύπημα στον κόσμο που νομίζει ότι μπορεί να αγοράζει πράγματα με τα λεφτά του. Ποτέ δεν τους συμπαθήσαμε, ποτέ δεν θα τους συμπαθήσουμε. Ακόμη και αν βγάλουμε τα λεφτά τους». Το flaw των στίχων συμπληρώνουν οι κιθάρες που καταφέρνουν να μπλέξουν, jazz, punk και funk στοιχεία μαζί. Είναι πιθανότατα μία από τις καλύτερες δουλειές  που έχει κάνει ο ADROCK στην κιθάρα του. 

 

 

 

2. Intergalactic

Συνθεσάιζερ ήχος, «διαστημικό» σουλούπι στο βιντεοκλίπ και ένα σερί από στίχους που, ακόμη και αν περιγράφουν το μέλλον, είναι τόσο επίκαιροι για την κοινωνία του παρόντος αλλά και την hip hop μουσική τους, σε σημείο που σε κάνουν να νιώθεις την κάθε λέξη στο πετσί σου. Το Intergalactic είναι ένα από τα πιο ώριμα κομμάτια του γκρουπ, βραβεύτηκε με βραβείο Grammy για το Καλύτερο Rap Κομμάτι και έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μουσικούς και στιχουργούς που «ψάχτηκαν» στο crossover μεταξύ rock και hip hop.

 

 

 

3. (You Gotta) Fight for Your Right (To Party)

Δεν είναι μόνο ότι το Licensed To Ill υπήρξε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δίσκους των 80s. Είναι πως, συγκεκριμένα,  η όλη δομή του ‘‘Fight for Your Right’’ ξεκίνησε από τον φίλο της μπάντας και παραγωγό του δίσκου Rick Rubin, ο οποίος είχε πει στον MCA (Αdam Yauch): «Αν δεν κάνουν σε αυτό το κλιπ χαβαλέ τρία λευκά αγόρια της μεσοαστικής τάξης, τότε ποιοι θα κάνουν;». Κάπως έτσι στήθηκε το όλο χιουμοριστικό κλίμα του δίσκου, που έφτασε να παίζει μέρα-νύχτα στα ραδιόφωνα της Αμερικής.

 

 

 

4. Sabotage

Δεν είναι μόνο ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που έγραψαν σε ολάκερη την καριέρα τους. Είναι το τραγούδι που τους σύστησε στο πιο mainstream κοινό και μάλιστα στα mid-90’s όπου το hip hop του βρισκόταν σε μία από τις καλύτερες στιγμές του. Το Sabotage ήταν ωστόσο μία επιστροφή στον πιο rock ήχο και θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα παντρέματα του πανκ με το hip hop. Το τραγούδι εκτοξεύτηκε μετά την προβολή του βιντεοκλίπ στο MTV και συνεχίζει να κάνει τον κόσμο να κοπανιέται μέχρι σήμερα. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved