Ο Άρης δεν είναι απλά ένας πλανήτης, αλλά το «εξοχικό» του Hollywood

Αν η ΝASA βρει τίποτα πατάτες πεταμένες στην επιφάνειά του, φταίει ο Matt Damon. 

Πάντα ήταν ελκυστικό το ταξίδι στον Άρη – όπως και το ταξίδι των Αρειανών και γενικά των εξωγήινων στη γη. Ο κινηματογράφος καταπιάστηκε αρκετές φορές με τον «Κόκκινο Πλανήτη», τα ταξίδια εκεί για την εξερεύνησή του, τους Αρειανούς, τις δυσκολίες, τη μοναξιά, τις αναποδιές, τη ζόρικη επιστροφή. Όπως παλιότερα η βιομηχανία του κινηματογράφου είχε σαν απωθημένο τη Σελήνη – εκείνη όμως «κατακτήθηκε» νωρίς, οπότε η προσοχή στράφηκε στον πολύ πιο μακρινό Άρη.

 

 

Το «Perseverance» πάτησε στον Άρη, «προσαρειώθηκε» τέλος πάντων και θα στείλει σημαντικά στοιχεία στους επιστήμονες, σχετικά με το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη, αν υπάρχει ή αν υπήρχε κάποτε ζωή - και τι είδους ζωή είναι ή ήταν αυτή. Ανθρώπου πόδι δεν θα πατήσει στον Άρη, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση, αλλά μοιάζει θέμα χρόνου να γίνει κι αυτό. Πότε; Αρκετά σύντομα φαντάζομαι: τώρα που πήραμε το «κολάι», σίγουρα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να πατήσουν στην επιφάνεια του πλανήτη όχι «ρομποτάκια» και drones, αλλά μπότα ανθρώπινη.

Στο «Martian», την ταινία όπου ο Matt Damon ξεμένει στον Άρη, διότι το υπόλοιπο πλήρωμα πιστεύει ότι είναι νεκρός και φεύγουν άρον – άρον, ο κινηματογράφος «έστειλε» μια ολόκληρη ερευνητική ομάδα στον Άρη, αφού πρώτα είχε στείλει «καλούδια» σε ένα άλλο σημείο. Οι άνθρωποί μας φτιάχνουν ένα κανονικό «σπιτικό», μελετούν, ερευνούν, φεύγουν όταν κινδυνεύει η ζωή τους από κάτι σαν ανεμοστρόβιλο και μαθαίνουν αρκετό καιρό μετά ότι ο συνάδελφός τους ζει και βασιλεύει. Και κυρίως επιζεί, διότι βρίσκει έναν τρόπο να φυτέψει πατάτες και να γεμίσει την κοιλιά του, κάτι που δικαιώνει όλους εμάς τους πατατάδες: επιτέλους, η πατάτα έλαβε την παγκόσμια αναγνώριση που της άξιζε και είμαι σίγουρος πως αν ο Matt Damon είχε και μερικούς τενεκέδες λάδι ή ηλιέλαιο, θα επιζούσε τηγανίζοντας πατατούλες και θα πέρναγε τόσο καλά, που δεν θα τον ένοιαζε αν θα γυρίσει ή όχι.

 

 

Ίσως η NASA βρει τον Matt Damon ή τις πατάτες του κάπου, ίσως όχι. Υπάρχει πάντα και η περίπτωση βέβαια να βρουν σε κάποια γωνιά του πλανήτη τη Hillary Swank και το πλήρωμά της, που κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να φτάσει μέχρι εκεί στην εξαιρετική σειρά «Away». Σε ένα διαστημικό ταξίδι γεμάτο επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και διαφόρων εθνικοτήτων, η Αμερικανίδα Κυβερνήτης πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη μιας Κινέζας, ενός Ρώσου, ενός Άγγλου – και πάει λέγοντας, την ώρα που ο άντρας και το παιδί της στη γη περνάνε τα δικά τους βάσανα και η επικοινωνία μαζί τους – αναγκαστικά – γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

 

 

To «Mission to Mars», με Gary Sinise και Tim Robins, μια που είναι ταινία του De Palma, έχει στοιχεία θρίλερ: η πρώτη εξερευνητική αποστολή πηγαίνει στον Άρη, αλλά εξαφανίζεται μυστηριωδώς, οπότε η αποστολή διάσωσης πρέπει να προσέχει, διότι αποστολή διάσωσης της αποστολής διάσωσης δεν προβλέπεται από την υπηρεσία.

 

 

Υπάρχουν όμως και άλλες ταινίες που ξεχωρίσαμε με κεντρικό θέμα τον Πλανήτη Άρη. Μπες στο παρακάτω άλμπουμ για να τις δεις (παρέα με καυστικό σχόλιο του Κώστα Βαϊμάκη):

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved