William S. Burroughs: Ο αρχιερέας της beat generation έδινε την ψυχή του μόνο στις λέξεις

Ο άνθρωπος που πήγε λίγο παραπέρα τον όρο beat λογοτεχνία.

Ο William S. Burroughs δεν είναι απλά ένας συγγραφέας που έγραψε καλά βιβλία. Δεν είναι μόνο ένα όνομα μέσα στα πολλά που έχουν περάσει από την Αμερικάνικη και παγκόσμια λογοτεχνία. Είναι κάτι περισσότερο από ένας άνθρωπος που χτυπούσε λέξεις στην γραφομηχανή του από το πρωί έως το βράδυ.

Το avant garde τέρας της μπιτ Λογοτεχνίας, όπως τον αποκαλούσαν φίλοι κι εχθροί, ήταν ένα θαύμα της λέξης.

Έγραψε έργα που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία ως πρωτότυπα και σαν ογκόλιθοι του στυλ.

Ernest Hemingway: Ο αιώνιος πατριάρχης της μοντέρνας λογοτεχνίας

 

Το περισσότερο έργο του είναι αυτοβιογραφικό, βασιζόμενο στις προσωπικές του εμπειρίες. Κινούνταν πάντα μέσα στο περιθώριο μιας κι από εκεί έβγαζε πάντα τις ιδέες για τις ιστορίες του. Πολλές ήταν οι φορές που οι ιστορίες μιλούσαν για την ίδια του τη ζωή στη Νέα Υόρκη του 1950. Εκείνα τα σκληρά χρόνια εργαζόταν ως απολυμαντής πολυκατοικιών. Το έκανε μόνο και μόνο για να γράψει το ομότιτλο βιβλίο.

 

buro4

 

Ο Μπάροουζ γεννήθηκε το 1914 και ήταν ο νεότερος από τους δύο γιους του Μόρτιμερ Π. Μπάροουζ και της Λάουρα Χάμμον Λι. Ο παππούς του ίδρυσε εταιρεία με καινοτόμους αριθμητικούς υπολογιστές που είχε εφεύρει ο ίδιος. Η μητέρα του ήταν κόρη ιερέα και ο πατέρας του είχε κατάστημα με αντίκες και είδη δώρου.

Henry Miller: Ο άνθρωπος που άλλαξε ριζικά την υφή της λογοτεχνίας

 

Πόσοι και πόσοι δεν ήταν εκείνοι που επηρεάστηκαν από το τρομακτικά μεγάλο του έργο. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την αυτόματη γραφή και ίσως ο πρώτος που μπορούσε να βάλει κάτω τον Κέρουακ στο ποτό. Ο Κέρουακ του είχε τόσο μεγάλο σεβασμό που του δαχτυλογραφούσε τις ιστορίες μέσα σε ένα μικρό δωματιάκι σε κάποια γειτονιά του Χάρλεμ.

 

buroe

 

Ο Μπάροουζ κατατάχθηκε στο στρατό των Η.Π.Α το 1942, αμέσως μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ που έφερε τις Η.Π.Α στο Δεύτερο Παγκόσμιο, αλλά όταν αξιολογήθηκε ως απλός στρατιώτης και όχι αξιωματικός απογοητεύτηκε.

Γύρισε όλο τον κόσμο και σκότωσε τη γυναίκα του κατά λάθος παίζοντας τον Γουλιέλμο Τέλο με ένα πιστόλι. Από τότε όλοι τον φώναζαν Ο Αόρατος Άνθρωπος.

Jack Black: Ο εγκληματίας που επηρέασε τον William S. Burroughs

 

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1940, ο Μπάροουζ και ο Κέρουακ συνεργάστηκαν σε ένα μυθιστόρημα για τη δολοφονία ενός φίλου τους με τίτλο «Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους», το οποίο δημοσιεύθηκε δεκαετίες αργότερα μετά τον θάνατό τους.

Ο Μπάροουζ κατάφερε να επηρεάσει όχι μόνο την παγκόσμια σκηνή του βιβλίου και της λογοτεχνίας αλλά να δώσει ανάσα σε πολλά μουσικά είδη που ξεπετάχτηκαν στην Αμερική το 1980. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η ακραία του επιρροή στο industrial.

Ίσως μία από τις πιο επιδραστικές μορφές της ποπ κουλτούρας του εικοστού αιώνα μαζί με τον Πικάσο και τονAndy Warhol. Επίσης επηρέασε τρομερά πολύ πολλούς μοντέρνους φιλοσόφους και δοκιμιογράφους, καλλιτέχνες ακόμα και σκηνοθέτες του κινηματογράφου.

Έπαιξε επίσης σε πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τα βιβλία του William S. Burroughs:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved