Το «Lupin» θα γίνει το νέο σου κόλλημα

Ο σύγχρονος Arsène Lupin κλέβει την παράσταση, και όχι μόνο.

Τον Omar Sy τον γνωρίσαμε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια μέσα από την ταινία «Untouchables», ένα αριστούργημα του γαλλικού κινηματογράφου, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Δέκα χρόνια μετά επιστρέφει στην πρώτη γραμμή με κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά αφάνταστα εθιστικό: είναι ο Assane Diop ή αλλιώς η μοντέρνα έκδοση του «Arsène Lupin» του αριστοκράτη – κλέφτη, που μαζί με κοσμήματα, πορτοφόλια και έργα τέχνης, έρχεται να κλέψει και τις εντυπώσεις – και μαζί τις καρδιές μας.

 

 

Τα πρώτα 5 επεισόδια του «Lupin» κυλάνε σαν γάργαρο νεράκι: ο ήρωάς μας, 25 χρόνια αφού ο πατέρας του κατηγορήθηκε άδικα για την κλοπή ενός περιδεραίου μεγάλης αξίας και κρεμάστηκε στη φυλακή, προσπαθεί να μάθει την αλήθεια και να αποδώσει δικαιοσύνη. Το σενάριο μας μεταφέρει μαεστρικά πίσω και εμπρός στη χρονοκάψουλα, όχι απλά για να μας δείξει τι έγινε τότε με τον πατέρα του, το περιδέραιο και τον σκληρό αριστοκράτη Pelegrini που «έστησε» την κλοπή για να εισπράξει τα χρήματα της ασφάλειας, αλλά και για να μας φανερώσει πώς διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή μέσα από τις δυσκολίες τη ζωής και την ορφάνια αλλά και πώς χτίστηκαν οι φιλίες του και οι σχέσεις του με τους πολύ δικούς του ανθρώπους.

Ο Assane έχει διάθεση για εκδίκηση αλλά έχει και ανθρωπιά. Είναι κλέφτης αλλά όχι δολοφόνος. Είναι αποφασιστικός και μεθοδικός αλλά έχει και μια αθώα παιδικότητα σε ό,τι κάνει, του αρέσει να κοροϊδεύει την Αστυνομία και να τους βάζει να κυνηγούν την ουρά τους. Έχει τις άκρες, τα χρήματα, τα «κονέ» να οργανώσει την πιο τέλεια ληστεία, την πιο άψογη απαγωγή, αλλά έχει και την ανάγκη να περάσει χρόνο με το γιο του και τη μητέρα του παιδιού του, που είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής του – κι ας μην είναι πλέον ζευγάρι. Δίπλα του κινούνται φίλοι και «εχθροί», ένας διεφθαρμένος Διοικητής Αστυνομίας και οι αστυνομικοί που τον καταδιώκουν, οι εγκληματίες που έχει βάλει ο Pelegrini να κλείσουν το στόμα του Assane και οποιουδήποτε μπορεί να αποκαλύψει τα ένοχα μυστικά του, η κόρη Pelegrini που δεν σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει – κι όλα αυτά πάντα με άξονα τον Arsène Lupin, τα βιβλία του, τις περιπέτειές του και τα ημίψηλα καπέλα του.

 

 

Ο Omar Sy θα σας θυμίσει αρκετά τον Idris Elba στο «Luther» - μοιάζουν πολύ φυσιογνωμικά, είναι και οι δυο ψηλοί, όμορφοι και γεροδεμένοι, μέχρι και παρόμοιες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες μοιράζονται. Η μουσική και η σκηνοθεσία θα σας θυμίσουν τον «Sherlock» του BBC με τον Benedict Cumberbatch. Αλλά το «Lupin» δεν έχει ανάγκη να «αντιγράψει» κάτι από τα παραπάνω, παρά μόνο να «δανειστεί» μερικά στοιχεία και να τα «κουμπώσει» στο σύγχρονο Παρίσι, μαζί με ωραία τοπία, το Λούβρο, κυνηγητά σε στέγες και μεταμφιέσεις.

Θα στενοχωρηθείς όταν δεις ότι υπάρχουν μόνο 5 επεισόδια – κατεβαίνουν «νεράκι», καθώς είναι και μικρής διάρκειας. Θα χαρείς όμως όταν μάθεις ότι η δεύτερη «παρτίδα» του πρώτου κύκλου (άλλα 5 επεισόδια δηλαδή) έχουν ήδη γυριστεί και είναι πανέτοιμα να ριχτούν «στη μάχη» σύντομα – δεν υπάρχει πάντως επίσημη ημερομηνία. Όχι τίποτα άλλο, αλλά το τέλος του πέμπτου επεισοδίου μας άφησε σε μεγάλη αγωνία και σε ένα κομβικό σταυροδρόμι για τη συνέχεια της ιστορίας.

Που όσο πάει θα γίνεται όλο και καλύτερη.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved