Captain Beefheart: Η μουσική ιδιοφυΐα που έγινε ο πρίγκιπας της ερήμου

Ο άνθρωπος που δίδαξε τον Tom Waits πώς να τραγουδάει.

Ποιος δεν έχει χτυπηθεί με το Safe as Milk; Ποιος δεν έχει πάθει παράκρουση με τους τρελούς στίχους του και τη χροιά που βαράει κατευθείαν στον εγκέφαλο; Ο κύριος Don Van Vliet ήξερε από πάντα τι σήμαινε γι' αυτόν η μουσική: Ένας παράξενος επιστήμονας του είπε το μυστικό και από τότε δεν το άφησε ποτέ.

cap2

Μουσικός και ζωγράφος γεννημένος στις ΗΠΑ, έκανε πάταγο με τα πρωτοφανή του μουσικά έργα και μάγεψε χιλιάδες ανθρώπους, ενέπνευσε πολύ κόσμο κι έδωσε το έναυσμα για μία νέα εποχή στην μουσική βιομηχανία. Πόσο και πόσοι δεν το κόπιαραν ανελέητα; Και πρώτος απ' όλους το ψυχοπαίδι του ο Tom Waits.

Η ξεχωριστή μουσική φιλοσοφία του Tom Waits

 

Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τη μαύρη μουσική στο παιχνίδι των χίπις κι έφτιαξε άλμπουμ που έχουν μείνει κλασικά στο χώρο της μπλουζ ροκ. Αλλά φυσικά το να πούμε πως ο Captain Beefheart ήταν μπλουζ ροκ θα μοιάζει σαν τρομερή ιεροσυλία γιατί μόνο αυτό δεν ήταν τελικά.

Όποιος έχει ακούσει το Trout Mask Replica ίσως να καταλαβαίνει τι εννοούμε εδώ. Ίσως το καλύτερο και πιο στρυφνό την ίδια στιγμή άλμπουμ του.

O Bob Dylan είναι η αστραπή πριν την καταιγίδα

 

Μία κατολίσθηση μουσικής ιδιοφυΐας, ένα τέλμα που λίγοι καλλιτέχνες έχουν φτάσει. Ο κύριος Don Van Vliet το πήγε στα άκρα απ' όλες τις απόψεις.

Όταν ακούς αυτό το άλμπουμ έχεις την εντύπωση πως πέτρες πέφτουν από τον ουρανό και ο Θεός κατεβαίνει με όλους του τους αγγέλους και τους διαβόλους για να μας συναντήσει.

Εκτός όμως από τρομερός μουσικός και αρχηγός της Magic Band ο Beefheart ήταν κι ένας εξαίρετος ζωγράφος.

cap9

Παράλληλα με τη μουσική του σταδιοδρομία, ο Van Vliet διατηρούσε επαφή με τη ζωγραφική, κυρίως φιλοτεχνώντας εξώφυλλα των δίσκων του, ενώ το 1972 πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση έργων του.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς της εποχής του και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυσικά ο Frank Zappa που κάνανε μαζί πολλά κομμάτια.

Το 1982 εγκατέλειψε τον μουσικό κόσμο και πήγε να μείνει σε ένα σπίτι στην έρημο μαζί με τη γυναίκα του Τζάνετ.

Αν η reggae ήταν άνθρωπος θα λεγόταν Bob Marley

 

Ο Captain Beefheart ήταν τόσο τρελαμένος με την τέχνη και τη μουσική που όταν ήταν μικρός δεν έβγαινε σχεδόν καθόλου από το δωμάτιο του όπου σχεδίαζε κι έφτιαχνε τα δικά του γλυπτά.

Ο κόσμος θα τον θυμάται για την καταπληκτική και χαρακτηριστική γρέζα του φωνή, τους παρανοϊκούς του στίχους και τους δίσκους του που με το να μην βγάζουν κανέναν νόημα έδωσαν νόημα στις δικές μας ζωές.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τα σημαντικότερα μουσικά και μη έργα του Captain Beefheart:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved