Bloody nose, Empty pockets: Πώς ένα dive bar στο Las Vegas μας θύμισε τον Bukowski

Το πιο συγκινητικό ντοκιμαντέρ-ταινία των τελευταίων ετών.

Πόσο περίεργο είναι όταν βλέπεις μία ταινία και δεν καταλαβαίνεις ακριβώς αν είναι μυθοπλασία ή ντοκιμαντέρ. Οι ηθοποιοί στο Bloody nose, empty pockets του Bill και Turner Ross δεν είναι ακριβώς ηθοποιοί με την κλασική έννοια του όρου. Είναι τύποι που σύχναζαν στο συγκεκριμένο μπαρ της ιστορίας και που κλήθηκαν να υποδυθούν τους εαυτούς τους.

Αυτό κι αν είναι περίεργο. Κι όμως η ταινία-ντοκιμαντέρ βγήκε αριστούργημα, ένα διαμάντι της χρονιάς που πέρασε.

Η ασυμβίβαστη ποίηση του Charles Bukowski

 

Το μπαρ ονομάζεται Roaring ’20s και είναι η τελευταία του νύχτα που είναι ανοιχτό. Οι πιστοί θαμώνες καταφθάνουν ένας προς έναν από το πρωί και πραγματικά εκεί συνειδητοποιείς πως για κάποιους χαρακτήρες είναι το κανονικό τους σπίτι. Δεν έχουν που αλλού να πάνε.

Η όλη αίσθηση που σου αφήνει η ταινία είναι γλυκόπικρη, κάτι όμως που δεν σου αφήνει κακές εντυπώσεις, ίσα ίσα σε βάζει για τα καλά μέσα στο κλίμα της ζωής τους.

Πιώμα από το πρωί και χαρακτήρες που σου μένουν βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη. Σίγουρα κάπου τους έχεις ξαναπετύχει όλους αυτούς τους άτυχους και στην πραγματική σου ζωή.

Ο ένας είναι πιο αληθινός από τον άλλο αλλά τελικά πώς να μην είναι μιας και οι σκηνοθέτες τους πήραν μέσα από το δρόμο και τους έκαναν ηθοποιούς, ηθοποιούς όμως που θα παίξουν τους εαυτούς τους.

tenia10

Το χρώμα που επικρατεί είναι το κόκκινο και η κάμερα κινείται ακριβώς όπως ένας μεθυσμένος θα έκανε αν την κρατούσε. Από την πρώτη σκηνή καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με μία ταινία που έχει κάτι να πει. Κανείς δεν είναι ιδιαίτερα κολλητός με τον άλλο αλλά όλοι ξέρουν τους πάντες.

Μου θύμισε έντονα σε στιγμές το Barfly που είναι γραμμένο από τον Bukowski αλλά στο πιο τρυφερό. Εδώ όλοι οι χαρακτήρες έχουν μία ανθρώπινη πλευρά και η κάμερα την αναδεικνύει όπως της πρέπει.

Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Sundance το 2020.

Αν είσαι τύπος που σου αρέσουν οι λίγο πιο κοινωνικές ταινίες και έχεις μία ιδιαίτερη αγάπη για τα γραπτά του Bukowski και του Raymond Carver, τότε μάλλον θα την λατρέψεις.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά στιγμιότυπα από την ταινία:  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved